Αρχική Ζώα Γαλάζια φάλαινα αγωνίζεται να αποφύγει τα πλοία – Βίντεο

Γαλάζια φάλαινα αγωνίζεται να αποφύγει τα πλοία – Βίντεο

0
φάλαινα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η φάλαινα, το τεράστιο αυτό θηλαστικό της θάλασσας, έρχεται συνεχώς αντιμέτωπο με μία νέα πρόκληση που θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο. Μπορεί να γλύτωσε από την εξαφάνιση, μετά την απαγόρευση της εμπορικής φαλαινοθηρίας, ωστόσο η απειλή από συγκρούσεις με πλοία ταράζει για ακόμα μία φορά την ζωή τους.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature, αναδεικνύεται το κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει στον Νότιο Ειρηνικό έξω από τις ακτές της χιλιανής Παταγονίας.

Στο σημείο αυτό διέρχονται καθημερινά περίπου 1.000 σκάφη κάθε μεγέθους.

Ωστόσο, στην ίδια περιοχή συγκεντρώνονται το καλοκαίρι γαλάζιες φάλαινες (Balaenoptera musculus) για να τραφούν με κριλ και να μεγαλώσουν τα μικρά τους.

Διεθνής ερευνητική ομάδα με στόχο να δημιουργήσει ένα μοντέλο που εκτιμά την κατανομή των ζώων στην περιοχή, αποφάσισε να παρακολουθήσει 15 φάλαινες μέσω δορυφόρου. Για να επιτευχθεί η παρακολούθηση τοποθέτησαν στις φάλαινες ραδιοπομπούς.

Στη συνέχεια το μοντέλο αντιστοιχήθηκε με δεδομένα για τις κινήσεις σκαφών τα οποία παραχώρησε η χιλιανή υπηρεσία αλιευμάτων Sernapesca.

Το 83% των πλοίων που διέρχονται από την περιοχή ανήκουν στη βιομηχανία εκτροφής σολομού, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Η προσπάθεια της φάλαινας να αποφύγει τα πλοία

Ο Λουίς Μπεδρινάνα-Ρομάνα του Νότιου Πανεπιστημίου της Χιλής,  επικεφαλής της μελέτης, δημιούργησε ένα animation βίντεο το οποίο απεικονίζει το πρόβλημα που δημιουργείτε από την έντονη κυκλοφορία των πλοίων.

Στο βίντεο αποτυπώνονται οι μετακινήσεις μιας γαλάζιας φάλαινας μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, από τις 22 έως τις 29 Μαρτίου 2019.

Η μπλε κουκίδα στο βίντεο αντιστοιχεί στην φάλαινα και οι πορτοκαλί κουκίδες αντιστοιχούν σε πλοία.

Ο πληθυσμός της γαλάζιας φάλαινας στα νερά έξω από τη χιλιανή Παταγονία δεν υπερβαίνει τα 700 άτομα, τόνισε ο Μπεδρινάνα-Ρομάνα στον Guardian.

Ενώ προειδοποίησε: «Οποιοδήποτε περιστατικό σύγκρουσης που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο είναι πραγματική απειλή για τη διατήρηση του είδους».

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, όταν οι φάλαινες εντοπίζουν την τροφή τους εστιάζουν την προσοχή τους στο γεύμα. Αυτή η προσήλωση τους καθιστά δύσκολο το να αντιληφθούν την παρουσία πλοίων, τονίζουν οι ερευνητές.

Μάλιστα, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο τη νύχτα, όταν τα κριλ ανεβαίνουν πιο κοντά στην επιφάνεια, καθώς τα πλοία γίνονται ακόμα πιο δύσκολα αντιληπτά μέσα στο βαθύ σκοτάδι.

Ανάγκη για προστασία των φαλαινών

Οι φάλαινες εξακολουθούν να θεωρούνται απειλούμενο είδος. Λιγότερες από 25.000 γαλάζιες φάλαινες, οι οποίες φτάνουν σε μήκος τα 30 μέτρα και τους 150 τόνους σε βάρος, ζουν σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής των φαλαινών. Για τον λόγο αυτό οι ερευνητές καλούν τους εκτροφείς σολομού να συνεργαστούν με βιολόγους έτσι ώστε να βρουν με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να προληφθούν οι θανατηφόρες συγκρούσεις που καταγράφηκαν το 2009, το 2014 και το 2017.

 

Διαφήμιση