Αρχική Ζώα Επιστροφή των φαλαινών στις πολικές περιοχές – Οι προκλήσεις για την επιβίωση...

Επιστροφή των φαλαινών στις πολικές περιοχές – Οι προκλήσεις για την επιβίωση τους

0
φάλαινες
Διαφήμιση

Η δυσάρεστη ιστορία του κυνηγιού φαλαινών είχε ως αποτέλεσμα να ωθήσει πολλά είδη στο χείλος της εξαφάνισης, ακόμη και στα απομακρυσμένα ύδατα του Βορρά και του Νότου. Περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια φάλαινες σκοτώθηκαν μέσα σε μόλις 70 χρόνια μόνο στην Ανταρκτική.

Η φαλαινοθηρία οδήγησε στον αποδεκατισμό πολλών πληθυσμών μεγάλων φαλαινών στον Νότιο Ωκεανό. Ωστόσο, σχεδόν 40 χρόνια μετά το τέλος της εμπορικής φαλαινοθηρίας, κάποια από τα πιο στοχευμένα είδη αρχίζουν να επανέρχονται.

Η επανάκαμψη των φαλαινών

Στα ύδατα που περιβάλλουν το Ανταρκτικό νησί της Νότιας Γεωργίας, ο πληθυσμός των γαλάζιων φαλαινών αρχίζει να αυξάνεται, με 41 φάλαινες να έχουν καταγραφεί τα τελευταία εννέα χρόνια, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη.

Στη Νότια Γεωργία που κατά τις αρχές του 20ου αιώνα, καταγράφονταν ο θάνατος περίπου 3.000 γαλάζιων φαλαινών, οι φάλαινες επιστρέφουν, επίσης. Τα νερά που περιβάλλουν το νησί είναι πλούσια σε κριλ, που αποτελεί τροφή για τα μεγάλα θηλαστικά της θάλασσας, ενώ οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιστροφή τους αποκαλύπτει μία νέα ανακάλυψη νέων γενιών.

Στην δυτική Χερσόνησο της Ανταρκτικής, έχουν παρατηρηθεί επίσης, σημάδια ανάκαμψης των φαλαινών, οι οποίες φαίνεται να πλησιάζουν στους αριθμούς που ίσχυαν στις ημέρες πριν τη φαλαινοθηρία. 

Η αναστολή εμπορικής φαλαινοθηρίας του 1984 εμπόδισε την εξαφάνιση μεγάλων φαλαινών από τα πολικά νερά. Ωστόσο, δεν μπορεί να τις προστατεύσει από τις νέες πιέσεις που θα προκύψουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη που αναμορφώνει αυτές τις περιοχές.

Οι δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι φάλαινες

Τις επόμενες δεκαετίες, οι φάλαινες στους πόλους αναμένεται να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες, από την αύξηση θερμοκρασίας του νερού που θα δημιουργήσει πρόβλημα στη τροφοδοσία τους μέχρι την ρύπανση και την εμπορική αλιεία.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε μείωση του θαλάσσιου πάγου και σε μεγαλύτερες περιόδους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς πάγο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ευκολότερη πρόσβαση στους Αρκτικούς και Νότιους ωκεανούς, γεγονός που δελεάζει πολλές βιομηχανίες να επεκταθούν ή να εγκατασταθούν σε αυτά τα απομακρυσμένα νερά.

Επιπλέον, η κυκλοφορία των σκαφών, ιδιαίτερα στην Αρκτική, αυξάνεται και οι φάλαινες είναι ευάλωτες στον αυξανόμενο θόρυβο. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει και επερχόμενο θάνατο.

Χρειάστηκαν περισσότερα από 40 χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο ανάκαμψης που βρισκόμαστε σήμερα και έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, με πολλά ήδη να αγωνίζονται ακόμα για την επιβίωση τους. Η πρόκληση στην Αρκτική είναι να εντοπίσουμε αποτελεσματικούς και ασφαλής τρόπους για την επιβίωση και την προστασία της φάλαινας.

Πηγή: sciencealert.com

Διαφήμιση