Αρχική COVID-19 Επιπλέον 9 εκατ. δόσεις εμβολίου στην ΕΕ από την AstraZeneca

Επιπλέον 9 εκατ. δόσεις εμβολίου στην ΕΕ από την AstraZeneca

0
εμβόλιο/κορονοϊός
Εικόνα: pixabay/viarami
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η AstraZeneca θα παράσχει στην ΕΕ εννέα εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις του εμβολίου COVID-19.

Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εν’ μέσω της διαμάχης με τη φαρμακευτική εταιρεία για την ποσότητα των αρχικών δόσεων.

Οι επιπλέον δόσεις θα αυξήσουν τον συνολικό αριθμό δόσεων που παραδόθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους σε 40 εκατομμύρια. Ακόμα μισές από τις 80 εκατομμύρια δόσεις που είχαν αρχικά συμφωνηθεί.

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε μεταξύ άλλων ότι η AstraZeneca “θα επεκτείνει επίσης την παραγωγική της ικανότητα στην Ευρώπη”.

Όπως έγραψε στο twitter “η AstraZeneca θα παραδώσει 9 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις το πρώτο τρίμηνο (συνολικά 40 εκατομμύρια) σε σύγκριση με την προσφορά της προηγούμενης εβδομάδας.
Και θα ξεκινήσει τις παραδόσεις μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
Η εταιρεία θα επεκτείνει επίσης την παραγωγική της ικανότητα στην Ευρώπη”.

Η ΕΕ κατηγόρησε την AstraZeneca παραβίασε τη σύμβασή της με το μπλοκ χωρίς να πληροί τις δόσεις που είχε υποσχεθεί και είπε ότι θα αναλάβουν νομική δράση εάν χρειαστεί.

Οι βελγικές αρχές έλεγξαν ακόμη και το εργοστάσιο της εταιρείας.
Η ανακοίνωση σχετικά με τις πρόσθετες δόσεις έγινε μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους από έξι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω τηλεδιάσκεψης την Κυριακή 31 Ιανουαρίου.

Τι λέει η AstraZeneca

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πάσκαλ Σόριετ, δήλωσε ότι η εταιρία θα καταβάλει την “καλύτερη προσπάθεια”. Και είπε ότι η ΕΕ καθυστέρησε στην υπογραφή σύμβασης.
Η ΕΕ υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία τον Αύγουστο του 2020.

Το εμβόλιο της AstraZeneca εγκρίθηκε επίσημα για χρήση στην ΕΕ την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου. Η ανακοίνωση σχετικά με τις παραδόσεις ήρθε λίγο πριν από την εξουσιοδότηση του εμβολιασμού.

Το εμβόλιο δύο δόσεων που αναπτύχθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χρησιμοποιεί έναν αδύναμο αδενοϊό που συνήθως προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες.

Υπήρξαν κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του σε άτομα άνω των 64 ετών.

Γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα χορηγήσουν το εμβόλιο μόνο σε νεότερους ανθρώπους. Καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι είναι αποτελεσματικό σε ηλικιωμένα άτομα.

Η ΕΕ εξακολουθεί να στοχεύει στον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού

Παρά τα προβλήματα που αφορούν τις παραδόσεις και τη βραδύτητα της εμβολιασμού, ο επικεφαλής της ΕΕ υπογραμμίζει ότι το μπλοκ “σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο” με την προσπάθεια εμβολιασμού.

“Θέλουμε να εμβολιάσουμε το 70% των ενηλίκων στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, δήλωσε σε συνέντευξη της στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ZDF.

Αυτή είναι η κατά προσέγγιση χρονική περίοδος που θα χρειάζεται για να επιτύχουμε ένα τέτοιο ποσοστό εμβολιασμού”.

Μέχρι στιγμής, έχουν δοθεί 18 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στην ΕΕ. Και 12 εκατομμύρια άνθρωποι από τα 446 εκατομμύρια πληθυσμό του μπλοκ έχουν λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση.

Διαφήμιση