Αρχική Ειδήσεις Η επέλαση της “Μήδειας” – Τι περιμένουμε τις επόμενες ώρες – Πού...

Η επέλαση της “Μήδειας” – Τι περιμένουμε τις επόμενες ώρες – Πού “χτύπησε”

0
1302 Rain slp em 24
Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, που συνδέεται με την πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» και το εκτιμώμενο ύψος υετού (βροχή/χιόνι) το διάστημα 23:00 του Σαββάτου 13/02 έως 02:00 της Κυριακής 14/02/2021, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Πηγή: meteo.gr
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νωρίς από το πρωί του Σαββάτου, άρχισαν να γίνονται αισθητά φαινόμενα κακοκαιρίας εξαιτίας της “Μήδειας”, από τα κεντρικά και βόρεια της χώρας, ενώ όσο περνούν οι ώρες, τα φαινόμενα εντείνονται και θα επεκταθούν σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo.gr, στα υπόλοιπα τμήματα, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό, που σχετίζεται με την πρώτη φάση της κακοκαιρίας, θα πλησιάζει τη χώρα μας.

ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΝΙΦΑΔΕΣ ΧΙΟΝΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΝΙΦΑΔΕΣ ΧΙΟΝΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)

Συγκεκριμένα, μέχρι την Κυριακή και κατά την ‘Α φάση της Μήδειας, περιμένουμε:

  • Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Ολικό παγετό στη Δυτική Μακεδονία
  • Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια το Σάββατο 13/02. Τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και στο Αιγαίο
    Πυκνές χιονοπτώσεις το Σάββατο 13/02 αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας
  • Πυκνές χιονοπτώσεις την Κυριακή 14/02 σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με πολύ χαμηλά υψόμετρα.
  • Χιονοπτώσεις και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
    Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία την Κυριακή 14/02 και στα κεντρικά

Χιόνια στην Αθήνα

Με αφορμή της χιονοπτώσεις που θα προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια» τις επόμενες ημέρες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας, πιθανώς και στην πρωτεύουσα, το ΕΑΑ-meteo παρουσίασε έναν πίνακα με τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα και τις απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κατά τα τελευταία 110 χρόνια (όπως μετρήθηκαν από το μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο).

Snow records Athens
Πίνακας meteo.gr: Τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα τα τελευταία 110 χρόνια, καθώς επίσης και οι απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες, όπως μετρήθηκαν από το μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο. (*Τα ύψη χιονιού δίνονται κατ΄ εκτίμηση, αφού δεν διατίθεται τράπεζα δεδομένων χιονομέτρησης)

Το σημαντικότερο επεισόδιο χιονόπτωσης σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1911, όταν είχαν πέσει έως ενάμισι μέτρο χιόνι, ενώ η πλειοψηφία των σημαντικότερων επεισοδίων χιονόπτωσης σημειώθηκαν το μήνα Φεβρουάριο. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο σημαντικής χιονόπτωσης στην Αθήνα ήταν στις 17-18 Φεβρουαρίου 2008, όταν είχαν πέσει 20 εκατοστά χιονιού.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στο Θησείο, ήταν οι μείον 5,7 βαθμοί στις 14-15 Φεβρουαρίου 1934, ενώ και στο χιονιά του Φεβρουαρίου του 2008 το θερμόμετρο είχε πέσει στους μείον 5 βαθμούς. Οι μεγαλύτερης διάρκειας χιονοπτώσεις καταγράφηκαν το Φεβρουάριο 1934, Ιανουάριο 1964 και Ιανουάριο 2002 (από 48 ώρες και στις τρεις περιπτώσεις).

Επιστρέφοντας στο σήμερα, να σημειωθεί ότι τόσο ο Δήμος Αθηναίων, όσο και άλλοι παρακείμενοι Δήμοι, όπως αυτός του Χαλανδρίου προετοίμασαν σημεία φιλοξενίας για τους άστεγους και όσους το έχουν ανάγκη για να προστατευτούν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Χιόνι και τσουχτερό κρύο στη Βόρεια Ελλάδα

Χιόνι και τσουχτερό κρύο έφερε η κακοκαιρία “ Μήδεια”, στη Βόρεια Ελλάδα. Από το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε να χιονίζει σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Πτολεμαϊδα, στην Βέροια, στην Καβάλα, την Κατερίνη, καθώς και στον Πολύγυρο και άλλες περιοχές της Χαλκιδικής.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, ασθενής χιονόπτωση σημειώνεται στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ νωρίτερα ξεκίνησε στα ορεινά του νομού και συγκεκριμένα σε Χορτιάτη και Ωραιόκαστρο. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.

Ιδιαίτερα χαμηλές είναι η θερμοκρασίες

Στη Φλώρινα η θερμοκρασία είναι -6 βαθμοί Κελσίου, στη Βλάστη Κοζάνης και στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν -7, στην Πτολεμαϊδα και το Αμύνταιο -5, στο Νευροκόπι -4, στη Νάουσα -2, στη Νέα Σάντα Κιλκίς -1, στα Γρεβενά 0, στα Γιαννιτσά 1. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία είναι 2 βαθμοί Κελσίου.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί μέχρι και την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να κοπάσει η κακοκαιρία, τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών, αλλά και οι δήμοι.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προμηθευτεί 10.000 τόνους αλάτι, ενώ έχει πάνω από εκατό μηχανήματα έργου σε όλα τα εργοτάξια.

MOTIONTEAM/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
Διανομή αλατιού στους πολίτες πραγματοποίησε σήμερα από το πρωί ο Δήμος στην περιοχή Πεύκα στην Θεσσαλονίκη.Το κύμα κακοκαιρίας “ΜΗΔΕΙΑ”, πλήττει ήδη την Β.Ελλάδα και η χιονόπτωση στην πόλη έχει ξεκινήσει, Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021 (MOTIONTEAM/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Ογδόντα εκχιονιστικά μηχανήματα της, παντός τύπου είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο ισχυρό κύμα χιονοπτώσεων, που αναμένεται να εκδηλωθεί από το μεσημέρι του Σαββάτου σε όλη τη δυτική Μακεδονία.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι δήμοι της ανατολικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την αντιμετώπιση του νέου κύματος ψύχους

Μέτρα ετοιμότητας με μηχανήματα και αποθέματα σε αλάτι έχουν λάβει και οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης, ώστε σε ενδεχόμενη χιονόπτωση να μην δημιουργηθούν προβλήματα ούτε στους δρόμους για την κυκλοφορία των οχημάτων αλλά ούτε και στις μετακινήσεις των πολιτών.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης από χθες και μέχρι την υποχώρηση των φαινομένων λειτουργεί εντός των χώρων της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης ξενώνας φιλοξενίας αστέγων.

Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και αν χρειαστεί να μετακινηθούν να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, λόγω χιονόπτωσης είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:

  • Στην Ημαθία, από το 87ο έως το 98ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου & 3-5 Πηγάδια, από το 2 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας – Αρκοχωρίου, από το 3 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας – Ροδοχωρίου.
  • Στο νόμο Πελλας, στα οδικά δίκτυα προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).
  • Στην Πιερία, από το 34 έως το 44 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας.
  • Στην Χαλκιδική, από το 70 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη).

Κυκλοφορία στη Δυτική Μακεδονία

Από τις 13.00 ώρα του Σαββάτου (13-02-2021) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας: από το 120,8  χλμ. (Α/Κ ΠΑΝΑΓΙΑΣ) έως 181,1 χλμ. (Α/Κ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ) του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ διεξάγεται κανονικά.

Στο νομό Καστοριάς, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων από το 18ο έως 28ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και από το 36ο έως 40ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, καθώς και σε όλο το Εθνικό και υπόλοιπο Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στο νομό Κοζάνης, από τις 13.00 ώρα του Σαββάτου (13-02-2021) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας: από το 181,1ο χλμ. ΑΚ Ανατολικής Σιάτιστας έως 227,0ο χλμ. ΑΚ Πολυμύλου, από το 0,0 χλμ ΑΚ (Δυτικής Σιάτιστας) έως 17,5 χλμ ΑΚ 02 Αλιάκμονα και από το 51,0  χλμ Εθνικής Οδού Κοζάνης- Λάρισας (όρια με Π.Ε Λάρισας).

Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, καθώς και στην Εγνατία Οδό και στον κάθετο άξονα Α-29 Κοζάνης-Καστοριάς διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στο νομό Φλώρινας, η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας, καθώς και στο Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.

Να σημειωθεί ότι στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. « hellenicpolice.gr », υπάρχει ειδικό μπάνερ με συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα – διακοπές κυκλοφορίας – χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας.

Για μετακίνηση προς εμβολιασμό ή σοβαρή ιατρική παροχή συνδράμει η ΕΛ.ΑΣ.

Επιπλέον, οποιοσδήποτε πολίτης θελήσει να εμβολιαστεί για τον κορονοϊό και χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε εμβολιαστικό κέντρο, καθώς επίσης και οποιοσδήποτε πολίτης χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο (π.χ. νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση κ.λπ.), μπορεί να καλέσει στο 100, ώστε οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας να συνδράμουν στην ασφαλή μετακίνησή του.

Χιονίζει και στη Λάρισα

Η κακοκαιρία έχει φθάσει στην θεσσαλική πρωτεύουσα, όπου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα όλων των φορτηγών οχημάτων, ωφελίμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης και στην νέα εθνική οδό Λάρισας – Ελασσόνας – Κοζάνης.

Παράλληλα, ο δήμος Λαρισαίων ανακοίνωσε προς τους πολίτες ότι έχουν οριστεί συγκεκριμένα σημεία της πόλης για προμήθεια αλατιού για κάθε ενδεχόμενο. Ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου αντιδήμαρχου Γιώργου Ζαούτσου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μηχανήματα του δήμου Λαρισαίων βρίσκονται σε επιφυλακή ώστε να επιχειρήσουν αν χρειαστεί τις επόμενες ώρες και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

Δράσεις για την προστασία των αστέγων στη Λάρισα

Εξωτερικές ομάδες για παροχή βοήθειας στον δρόμο εργάζονται για την αποτροπή της έκθεσης αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών σε όλη την πόλη της Λάρισας.

Έτσι, παρέχουν φαγητό, κουβέρτες και υπνόσακους σε όσους έχουν ανάγκη, καθώς και πληροφορίες για το πού μπορούν να διανυκτερεύσουν. Αποτελούνται από ειδικευμένο προσωπικό (κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές) και βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία και τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου, καθώς και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας, για τον έγκαιρο εντοπισμό αστέγων.

Οι πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή 6970 236181 (24ωρη λειτουργία).

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων θα λειτουργεί στον Δήμο Λαρισαίων καθημερινά η δομή υποστήριξης αστέγων.

Διαφήμιση