Αρχική Καταστροφές Ένοχη η γαλλική κυβέρνηση, για αδράνεια στον περιορισμό εκπομπών αερίων

Ένοχη η γαλλική κυβέρνηση, για αδράνεια στον περιορισμό εκπομπών αερίων

0
Παρίσι ρύπανση
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δικαστήριο στο Παρίσι αποφάνθηκε ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι ένοχη για ανεπαρκή πολιτική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ομάδα ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων η Greenpeace και η Oxfam με την υποστήριξη δύο εκατομμυρίων πολιτών, κατέθεσε αγωγή εναντίον της γαλλικής κυβέρνησης.
Και την κατηγόρησε για μη τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας για περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Η κίνηση χαρακτηρίστηκε ως “η υπόθεση του αιώνα” από ακτιβιστές. Οι οποίοι ξεκίνησαν την διαμάχη για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2019 .

Χθες Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, το δικαστήριο έκρινε ότι η Γαλλία όντως υστερεί. Σύμφωνα με την απόφαση η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να επιτύχει τους επιδιωκόμενους στόχους της χώρας για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Ιστορική νίκη για το κλίμα

“Η δικαιοσύνη μόλις αναγνώρισε ότι η κλιματική αδράνεια του κράτους είναι παράνομη, τόνισαν οι ακτιβιστές που είναι πίσω από την αγωγή. Αυτή είναι μια ιστορική νίκη για το κλίμα”.

Η δέσμευση της Γαλλίας για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη προέρχεται από τη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία υπεγράφη στην COP21 το 2015.

Αυτή η διεθνής συμφωνία θεωρεί τις χώρες υπεύθυνες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε λιγότερο από 2 βαθμούς περισσότερο από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Η απόφαση είναι μέρος ενός αυξανόμενου κινήματος. Το οποίο χρησιμοποιεί νομικά μέσα, για να υποχρεώσει τις κυβερνήσεις να λογοδοτήσουν για την αποτυχία τους.

Η υπόθεση επιτρέπει επίσης στα άμεσα θύματα της κλιματικής αλλαγής στη Γαλλία να ζητήσουν αποζημίωση από τη κυβέρνηση.

Κάτι που ασκεί αυξημένη πίεση στους κυβερνώντες, ώστε να επικεντρωθούν στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Καθώς και στον περιορισμό των περιβαλλοντικών ζημιών.

Ποια είναι η ποινή

Αν και η απόφαση είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, θέτει προηγούμενο. Το γαλλικό κράτος διέταξε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 1 ευρώ, για να δείξει «ηθική προκατάληψη». Κάτι που είναι συχνό φαινόμενο στη Γαλλία.

Η αγωγή δεν αφορά την τιμωρία της κυβέρνησης τώρα. Αλλά θέλει να διασφαλίσει ότι οι Γάλλοι ηγέτες θα είναι νομικά υπεύθυνοι για την αδράνεια του κλίματος.

Η Γαλλία έχει ήδη υπάρχον νομικό προηγούμενο της «οικολογικής προκατάληψης», που προστέθηκε στον γαλλικό αστικό κώδικα το 2016.
Η κίνηση είναι συμβολικά σημαντική. Και βασίζεται στην αναγνώριση αυτής της κατηγορίας αποζημιώσεων από το Εφετείο του Παρισιού στις 30 Μαρτίου 2010. Αφορούσε στο ναυάγιο του Erika το 1999, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ρύπανση πάνω από 400 χιλιόμετρα της γαλλικής ακτής της Βρετάνης.

Σε περιπτώσεις που σχετίζονται με οικολογική προκατάληψη, οι εταιρείες μπορούν να κληθούν να πληρώσουν για τον καθαρισμό. Ή την επισκευή από οποιαδήποτε περιβαλλοντική ζημία έχουν προκαλέσει.

Πέρυσι, η Γαλλία έκανε ένα βήμα παραπέρα και έκανε το «ecocide» έγκλημα. Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι παράνομη στη Γαλλία. Και τιμωρείται με πρόστιμα έως 4,5 εκατ. ευρώ και έως και 10 χρόνια φυλάκισης.

 

Διαφήμιση