Αρχική COVID-19 Από που τροφοδοτούνται οι θεωρίες συνωμοσίας COVID-19 στην Ευρώπη

Από που τροφοδοτούνται οι θεωρίες συνωμοσίας COVID-19 στην Ευρώπη

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι ρατσιστικές θεωρίες συνωμοσίας που τροφοδοτούνται από την πανδημία COVID-19 κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη. Εξαπλώνονται στο μπλοκ και κλονίζουν την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα.

Αυτό αποκαλύπτει μια νέα μελέτη από τη Βρετανία, τη Σουηδία και την Γερμανία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από Hope Not Hate (Ηνωμένο Βασίλειο), Expo (Σουηδία) και Amadeu Antonio Foundation (Γερμανία). Αφορά σε 12.000 άτομα σε οκτώ χώρες σχετικά με τις πολιτικές τους στάσεις.

Το 2020 ήταν μια χρονιά πανδημίας. Αλλά και οργής. Με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να διαμαρτύρονται με το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», ενάντια στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Οι διαμαρτυρίες του Black Lives Matter (BLM) σε περισσότερες από 60 χώρες και στις επτά ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης της Ανταρκτικής, έθεσαν το ζήτημα του ρατσισμού και της συστημικής ανισότητας στην πολιτική ατζέντα.

Η πανδημία, ευκαιρία για την ακροδεξιά της Ευρώπης

Για την ακροδεξιά της Ευρώπης, τόσο η παγκόσμια πανδημία όσο και οι διαμαρτυρίες του BLM θεωρούνται ευκαιρίες, επισημαίνεται στην έρευνα.

Παρόλο που μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς απέτυχε να εκμεταλλευτεί την πανδημία όσο περίμεναν, έχει οδηγήσει σε μια νέα εποχή θεωριών συνωμοσίας.

Καθώς οι άνθρωποι αναζητούν απλές εξηγήσεις για έναν κόσμο που φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου.

Έχουν παρατηρηθεί τεράστιες διαδηλώσεις κατά των lockdown. Βασιζόμενες στην θεωρία συνωμοσίας σε όλη την Ευρώπη.

κορονοϊός διαμρτυρία

Ο κίνδυνος να συνεχιστούν οι προκαταλήψεις και μετά την πανδημία

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι δύσκολο να προσδιοριστούν ποσοτικά, υπογραμμίζεται στην έρευνα. Αλλά υπάρχει σίγουρα ο κίνδυνος οι κοινότητες θεωρίας συνωμοσίας να παρέχουν νέες τροχιές ριζοσπαστικοποίησης. Ειδικά σε εμφανώς πιο αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας.

Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι ο κύριος κίνδυνος είναι πως αυτές οι προκαταλήψεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας.

Η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων στη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ουγγαρία δεν πιστεύουν ότι το πολιτικό σύστημα στη χώρα τους είναι πλήρως ή μερικώς “σπασμένο”. Στη Γερμανία και τη Σουηδία, το ένα τρίτο των ανθρώπων συμμερίζονται αυτήν την άποψη.

Οι προκαταλήψεις εναντίον μεταναστών, μουσουλμάνων και άλλων περιθωριοποιημένων ομάδων αυξάνονται.
Σε όλες τις χώρες που ερωτήθηκαν, περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων έχουν αρνητική γνώμη για τους μετανάστες. Στην Ουγγαρία, το ποσοστό είναι 60%.

Ελπίδα, η αλληλεγγύη στην πανδημία

Αλλά υπάρχουν και λόγοι αισιοδοξίας. Η αλληλεγγύη λόγω της πανδημίας σε πολλές πόλεις και κοινότητες, είναι ενθαρρυντική.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα οικογένειες, γειτονιές και ακόμη και ξένοι βοηθούν και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον σε όλη την Ευρώπη. Παρά το μίσος, ο τελευταίος χρόνος έχει δει ενθαρρυντικά παραδείγματα θυσίας, αγάπης και ελπίδας.

Διαφήμιση