Αρχική Ειδήσεις Άλλες 75 εκατ. δόσεις εμβολίου BioNTech / Pfizer στην ΕΕ

Άλλες 75 εκατ. δόσεις εμβολίου BioNTech / Pfizer στην ΕΕ

0
pfizer
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Φαίνεται να ομαλοποιείται το θέμα των εμβολίων COVID-19 στην ΕΕ. Μετά την AstraZeneca και η BioNtech ανακοίνωσε επιπλέον δόσεις.

Συγκεκριμένα, θα παρέχει έως και 75 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις εμβολίου στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Σιέρκ Πόετινγκ.

Ο επικεφαλής του γερμανικού εργαστηρίου ανακοίνωσε σήμερα 1 Φεβρουαρίου, πως θα επιταχύνει τις παραδόσεις του εμβολίου κοροναϊού που ανέπτυξε με την αμερικανική εταιρεία Pfizer στο μπλοκ.

Οι δύο εταίροι σκοπεύουν να “αυξήσουν τις παραδόσεις από την εβδομάδα που αρχίζει στις 15 Φεβρουαρίου”, είπε.

Και να παρέχουν “τον αριθμό των δόσεων που δεσμευτήκαμε κατά το πρώτο τρίμηνο”. Καθώς και “έως και 75 εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο τρίμηνο” υπό υφιστάμενες συμβάσεις.

Τα επιπλέον 75 εκατομμύρια εμβόλια που θα παραδοθούν κατά το δεύτερο τρίμηνο θα αυξήσουν τον συνολικό αριθμό δόσεων Pfizer/BioNTech στην ΕΕ το 2021 σε 600 εκατομμύρια, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

Ο “πόλεμος” της ΕΕ με Pfizer / BioNTech και AstraZeneca

Το πρόγραμμα εμβολίων της ΕΕ δέχθηκε πυρά για την αργή διάθεσή του. Λόγω των ανακοινώσεων τον περασμένο μήνα Pfizer/BioNTech και AstraZeneca ότι οι παραδόσεις στην ΕΕ θα μειωθούν προσωρινά λόγω προβλημάτων παραγωγής.

Τα ποσοστά εμβολιασμού στο μπλοκ είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά της γειτονικής Βρετανίας, καθώς και χώρες όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Ωστόσο, Pfizer/BioNTech δήλωσαν τη Δευτέρα ότι “η τροποποίηση των διαδικασιών παραγωγής στην εγκατάσταση της Pfizer στο Πουρς του Βελγίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Η τοποθεσία παραγωγής της BioNTech στο Μάρμπουργκ (Γερμανία) έχει λάβει άδεια κατασκευής και θα είναι σε θέση να ξεκινήσει την παραγωγή για επικύρωση από την EMA τον Φεβρουάριο”.

Όπως ανακοίνωσαν Pfizer/BioNTech βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλους εταίρους για να ενισχύσει τις παραγωγικές της δυνατότητες.

Οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν τώρα να παράγουν 2 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021, από προηγούμενη εκτίμηση 1,3 δισεκατομμυρίων.

Η ΕΕ βρέθηκε σε διαμάχη με την AstraZeneca την περασμένη εβδομάδα. Όπως ανακοινώθηκε η βρετανική-σουηδική φαρμακευτική πολυεθνική παραβίασε τη σύμβαση της με το μπλοκ. Επειδή δεν πληρούσε τις δόσεις που είχε υποσχεθεί και η ΕΕ είπε ότι θα αναλάβει νομική δράση εάν χρειαστεί.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca Πάσκαλ Σόριετ, δήλωσε ότι είχε πει μόνο ότι θα καταβάλει την “καλύτερη προσπάθεια”. Και επεσήμανε πως η ΕΕ ήταν αργή στην υπογραφή σύμβασης. Η ΕΕ υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία τον Αύγουστο του 2020.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η AstraZeneca θα παρέχει στην ΕΕ εννέα εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις του εμβολίου.

Η ανακοίνωση σχετικά με τις πρόσθετες δόσεις έγινε μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους από έξι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω τηλεδιάσκεψης την Κυριακή 31 Ιανουαρίου.

Διαφήμιση