Αρχική Υγεία - Διατροφή Υψηλή θνησιμότητα από κολπική μαρμαρυγή στις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες – Η θέση...

Υψηλή θνησιμότητα από κολπική μαρμαρυγή στις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες – Η θέση της Ελλάδας

0
ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης έχουν υψηλότερα ποσοστά θανάτου από κολπική μαρμαρυγή από τις λιγότερο πλούσιες.

Αυτό αποκαλύπτει μελέτη από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό από τους άνδρες να πεθάνουν και στις 20 ευρωπαϊκές χώρες που μελετήθηκαν.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία πάθηση, στην οποία η καρδιά έχει ανώμαλο και συχνά πολύ γρήγορο ρυθμό. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Ποιοι είναι οι λόγοι

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαφορά μεταξύ των χωρών μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες του τρόπου ζωής.

Όπως η αυξημένη παχυσαρκία και η κατανάλωση αλκοόλ σε πλουσιότερες χώρες ή αυτό που είναι γνωστό ως “φαινόμενο επιζώντων”.
Δηλαδή οι άνθρωποι ζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω καλύτερων θεραπειών για ασθένειες όπως ο καρκίνος, αφήνοντας περισσότερους ηλικιωμένους να πεθάνουν από ασθένειες της καρδιάς ή του κυκλοφορικού συστήματος, όπως η κολπική μαρμαρυγή.

Μέχρι τώρα, δεν ήταν σαφές εάν οι τάσεις στους θανάτους από κολπική μαρμαρυγή ποικίλλουν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Και μεταξύ ανδρών και γυναικών και εάν έχουν βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα ποσοστό θανάτων από κολπική μαρμαρυγή

Η Σουηδία εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστό θανάτων από κολπική μαρμαρυγή μεταξύ των ανδρών και των γυναικών. Εννέα θανατηφόρα περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους ετησίως, με συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Στη Σουηδία και τη Δανία, τα ποσοστά θνησιμότητας δεν μειώθηκαν μετά την αρχική αύξηση, σε αντίθεση με τα ποσοστά επίπτωσης, και ήταν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη έως το 2017.

Υψηλά είναι τα ποσοστά και στη Γερμανία. Επτά θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους), ενώ παρατηρείται αυξητική τάση.

Η αναλογία θανάτων-κρουσμάτων από κολπική μαρμαρυγή δεν έχει βελτιωθεί διαχρονικά στην Ευρώπη. Αντίθετα σε πολλές χώρες εμφανίζεται επιδείνωση, παρά τις προόδους στη θεραπεία.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, είναι μία από τις χώρες με βελτιωμένη εικόνα εμφανίζει στο πέρασμα του χρόνου. Με μείωση των περιστατικών και στα δύο φύλα. Σύμφωνα με την μελέτη, στη χώρα μας:

  • Το 1990, στη χώρα μας, καταγράφηκαν 62.853 περιστατικά σε άνδρες και 36.339 σε γυναίκες.
  • Το 2017 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 55.094 (άνδρες) και 33.610 (γυναίκες).
Διαφήμιση