Αρχική COVID-19 Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις καθυστερήσεις εμβολίων – Τι...

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις καθυστερήσεις εμβολίων – Τι λέει η Κομισιόν για AstraZeneca

0
εμβόλιο - γρίπης
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι καθυστερήσεις παράδοσης των εμβολίων στην Ευρώπη από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες έχουν προκαλέσει “έμφραγμα” στα προγράμματα εμβολιασμού.
Χώρες έχουν σταματήσει τους εμβολιασμούς. Εν’ μέσω των μεταλλάξεων του COVID-19 που σαρώνει στην γηραιά ήπειρο.

Την ημέρα που η ΕΕ πρέπει να εγκρίνει το εμβόλιο AstraZeneca, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητά εξηγήσεις για την καθυστέρηση.

Όπως δήλωσε σήμερα Παρασκευή 29 Ιανουαρίου η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εναπόκειται στην εταιρεία να καθορίσει πώς θα παραδοθεί το εμβόλιο. Ωστόσο, είπε θέλει διαφάνεια και διαβεβαίωση για το πότε θα φτάσουν.

covid 19 Ούρσουλα

Κομισιόν: «Υπάρχουν όροι στο συμβόλαιο»

Το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου COVID-19 περιλαμβάνει δεσμευτικούς όρους.
Αυτό επεσήμανε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας σήμερα στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

«Υπάρχουν δεσμευτικοί όροι και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο», υπογράμμισε. Ζητώντας από τη φαρμακευτική βιομηχανία να δώσει μια λογική εξήγηση για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Η επικεφαλής της Κομισιόν εξήγησε ότι το συμβόλαιο προβλέπει ότι η AstraZeneca θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων, ίσχυε όταν δεν ήταν ξεκάθαρο αν η φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα εμβόλιο.

«H AstraZeneca μας είχε διαβεβαιώσει ξεκάθαρα στο συμβόλαιο ότι καμία άλλη υποχρέωση δεν θα την εμπόδιζε να τηρήσει το συμβόλαιο αυτό», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Χώρες σε πίεση λόγω έλλειψης εμβολίων

Γαλλία

Οι πρώτες δόσεις εμβολιασμού COVID-19 θα ανασταλούν σε πολλές περιοχές της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων και στο Παρίσι, από τις 2 Φεβρουαρίου.
Οι καθυστερήσεις θα επηρεάσουν τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Καθώς και τα άτομα άνω των 75 ετών, που ήταν να κάνουν την πρώτη δόση.

Ισπανία

Οι ελλείψεις εμβολίων έπληξαν και την Ισπανία. Μαδρίτη και Κανταβρία διέκοψαν τα προγράμματα εμβολιασμού τους.

Η Καταλονία, ανακοίνωσε ότι η πρώτη δόση σε Βαρκελώνη και τη γύρω περιοχή εξαντλείται σήμερα Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.

Γερμανία

Και η Γερμανία αντιμετωπίζει πρόβλημα από τις ελλείψεις εμβολίων που θα διαρκέσουν έως τον Απρίλιο.

Στη βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, αναβλήθηκε το άνοιγμα κέντρων εμβολιασμού μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου.

Στο ανατολικό Βρανδεμβούργο, οι αρχές υγείας απέρριψαν τα ραντεβού της πρώτης δόσης που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία, έδωσε παράταση στην πρώτη φάση του σχεδίου εμβολιασμού της χώρας έως τον Απρίλιο.

Οι καθυστερήσεις παράδοσης σημαίνει πως η χώρα θα λάβει τις μισές από τις αναμενόμενες δόσεις της τον Μάρτιο.

Κάτω Χώρες

Με την Ολλανδία να ποντάρει στο εμβόλιο AstraZeneca, ο εμβολιασμός στο γενικό πληθυσμό αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο.

Από τα 11,7 εκατομμύρια δόσεις που έχουν παραγγείλει οι Κάτω Χώρες από την AstraZeneca, μόνο 4,5 εκατομμύρια αναμένεται να παραδοθούν τον Μάρτιο.

Σαρλ Μισέλ

Σαρλ Μισέλ: «Νομικά μέσα για την έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων»

Τη διερεύνηση όλων των επιλογών και την ενδεχόμενη χρήση όλων των νομικών μέσων και μέτρων επιβολής που προβλέπονται από τις Συνθήκες της ΕΕ για την έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων του κορονοϊού προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 122 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, με το οποίο η Ένωση και τα κράτη-μέλη της θ’ αποκτήσουν δυνατότητα για νομικά μέσα και κατάλληλα επείγοντα μέτρα.
Με στόχο να διασφαλίσουν την αποτελεσματική παραγωγή και παροχή εμβολίων στους πολίτες.

Ο Σαρλ Μισέλ τονίζει ότι η λύση αυτή «θα αποδείξει τη δύναμη και την αξιοπιστία της ΕΕ στην προστασία της υγείας των πολιτών της».

Και δηλώνει ότι ήδη έχει κατατεθεί από τον ίδιο στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώστε να διερευνηθεί το πεδίο εφαρμογής της.

Διαφήμιση