Αρχική Πολιτισμός ΥΠΠΟΑ: Τέλος σε οποιαδήποτε μορφή βίας και κατάχρησης εξουσίας

ΥΠΠΟΑ: Τέλος σε οποιαδήποτε μορφή βίας και κατάχρησης εξουσίας

0
βία
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τέλος σε κάθε μορφή βίας και διάκρισης στους χώρους συλλογικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, έρχεται να δώσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υιοθετώντας έναν Κώδικα Δεοντολογίας που θα έχει ισχύ σε όλους τους κρατικούς καλλιτεχνικούς φορείς και τις εκπαιδευτικές δομές. Μάλιστα, για την επίτευξη του στόχου το υπουργείο έρχεται και σε διαβούλευση με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και τους θεατρικούς παραγωγούς.

Μάλιστα, ο αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Υφυπουργός, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία τόσο με το ΣΕΗ όσο και με εκπροσώπους των θεατρικών παραγωγών. Η επικοινωνία αυτή αποσκοπεί σε έναν διάλογο που θα θέσει επί τάπητος τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν.

Παράλληλα, σε επίπεδο κρατικών φορέων και καλλιτεχνικών εκπαιδευτικών δομών, ο Γιατρομανωλάκης εκκινεί τη διαδικασία για τη δημιουργία και υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας, σύμφωνα με τον οποίο θα διασφαλιστεί η δημιουργία ενός ασφαλούς εργασιακού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

Ν. Γιατρομανωλάκης: “Καλές τέχνες και καλλιτέχνες δεν σημαίνει μόνο καλά έργα, σημαίνει και καλές πρακτικές”

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφερόμενος στις σχετικές πρωτοβουλίες, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Επειδή  κατά καιρούς επιχειρείται να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι ή και ως δικαιολογία για μη αποδεκτές συμπεριφορές, στο θέατρο, όπως και στους άλλους χώρους συλλογικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, η ένταση, η πίεση, το άγχος, αλλά και το αίτημα για υπέρβαση των ορίων εν ονόματι του καλλιτεχνικού οράματος και της καλλιτεχνικής ελευθερίας και έκφρασης, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι.

Η βία – λεκτική, σωματική, ψυχολογική – και η κατάχρηση εξουσίας δεν έχουν θέση σε οποιαδήποτε δημιουργική διαδικασία.

Για το λόγο αυτό έχουμε προσκαλέσει τόσο το ΣΕΗ, όσο και τους εκπροσώπους των παραγωγών σε διάλογο για το θέμα, με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος.

Παράλληλα, ως προς τους κρατικούς καλλιτεχνικούς φορείς και τις εκπαιδευτικές δομές, εκκινούμε τη διαδικασία κατάρτισης Κώδικα Δεοντολογίας που θα θέτει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αλληλοσεβασμού και συμπεριληπτικότητας και το οποίο θα διασφαλίζει τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς εργασιακού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

Προφανώς επιφυλασσόμαστε για την ανάληψη και οποιωνδήποτε άλλων μέτρων τυχόν απαιτηθούν.

Καλές τέχνες και καλλιτέχνες δεν σημαίνει μόνο καλά έργα, σημαίνει και καλές πρακτικές».

Λ. Μενδώνη: “Ο φόβος και η βία οποιασδήποτε μορφής, δεν έχουν χώρο στην Τέχνη”

Την δήλωση της για το συγκεκριμένο θέμα που έχει έρθει έντονα στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες, έκανε και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάθε συμπεριφορά εκφοβισμού, καταπίεσης, άσκησης βίας, η οποία εκφράζεται λεκτικά, ψυχολογικά ή σωματικά είναι απολύτως απαράδεκτη. Το θέατρο, όπως και κάθε άλλη τέχνη, αποτελεί ένα περιβάλλον συλλογικής έκφρασης, συνεργασίας, ελευθερίας. Ο Πολιτισμός δεν είναι απλώς ένα πεδίο καλλιτεχνικού επιτεύγματος. Είναι ο κατ΄ε ξοχήν χώρος, που οφείλει να δίνει το παράδειγμα για τον σεβασμό της προσωπικότητας του άλλου. Ο φόβος και η βία οποιασδήποτε μορφής, δεν έχουν χώρο στην Τέχνη».

Διαφήμιση