Αρχική Περιβάλλον Το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης αποβλήτων ξεκινά στην Πελοπόννησο

Το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης αποβλήτων ξεκινά στην Πελοπόννησο

0
Φωτό ΣΔΙΤ Πελοποννήσου
από αριστερά ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μανώλης Μαραγκουδάκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης και ο Γενικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, Ορέστης Καβαλάκης
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εντός του 2021 ξεκινά δοκιμαστικά η λειτουργία του μεγαλύτερου έργου διαχείρισης αποβλήτων ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και αφορά την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Πελοποννήσου». Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για τον μηδενισμό των προστίμων της τάξης των 1,7 εκατ. ευρώ ετησίως που πληρώνει η χώρα για την Πελοπόννησο.

Ενώ την Παρασκευή υπεγράφησαν οι σχετικές συμβάσεις για την κατασκευή του μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της αναδόχου εταιρείας Περιβαλλοντική Πελοποννήσου, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, του Γενικού Γραμματέα ΣΔΙΤ, Ορέστη Καβαλάκη και του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκου.

Μόλις ένας νόμιμος χώρος Υγειονομικής Ταφής στην Πελοπόννησο

Το έργο θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία εντός του 2021 και η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες. Θα προσφέρει μια μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων σε μια Περιφέρεια που έχει μόλις ένα νόμιμο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και για την οποία η χώρα μας επιβαρύνεται με πρόστιμα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ ετησίως λόγω των 21 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που λειτουργούσαν στο παρελθόν.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών κατάφερε μετά από συντονισμένες ενέργειες να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν στη χρηματοδότηση και είχαν θέσει εν αμφιβόλω την υλοποίηση της επένδυσης.

Το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα έχει πολλαπλά αναπτυξιακά και κοινωνικά οφέλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επένδυση συνολικού ύψους 135 εκατ. ευρώ

Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 135 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση  του ΕΣΠΑ.

Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, καθώς και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Κορινθία και Αργολίδα.

Η δυναμικότητα διαχείρισης αποβλήτων είναι 200.000 τόνοι το έτος, εκ των οποίων οι 130.000 θα είναι σύμμεικτα και 70.000 οργανικά απόβλητα.

Σε 2 χρόνια η διαχείριση αποβλήτων θα είναι υποδειγματική

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: “Μεγαλύτερη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων, είναι η υλοποίηση του έργου στην Πελοπόννησο. Με βεβαιότητα δηλώνουμε ότι σε δύο χρόνια θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αυτή η Περιφέρεια σε δύο χρόνια θα διαχειρίζεται τα απόβλητα της υποδειγματικά, με σύγχρονο τρόπο και υποδομές, ακολουθώντας τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, ακολουθώντας πιστά την ξεχωριστή διαλογή που μπορεί να υποστηρίξει αυτό το έργο.”

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Εξοικονομώ – Αυτονομώ” : Επιτυχής υποβολή αιτήσεων στην Κεντρική Μακεδονία
Επόμενο άρθρο«Sputnik-Light»: Πότε αναμένεται η διάθεση του εμβολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ