Αρχική Ελλάδα Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά να σταματήσει η κατασκευή του Nord Stream 2

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά να σταματήσει η κατασκευή του Nord Stream 2

0
ευρωκοινοβούλιο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, ζήτησε να να σταματήσει η ολοκλήρωση κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Πρόκειται για τον αγωγό που μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Και η κίνηση των ευρωβουλευτών είναι η απάντηση στο Κρεμνλίνο για την σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία για να μπλοκάρουν τις κατασκευαστικές εργασίες του αγωγού Nord Stream 2.

Με 581 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 44 αποχές. Ζητώντας από την ΕΕ να επανεξετάσει τις σχέσεις με τη Ρωσία υπό το φως της σύλληψης του Αλεξέι Ναβάλνι.

Την ίδια ώρα η ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας δήλωσε ότι αναμένει λεπτομέρειες για καταγγελίες εναντίον του Nord Stream 2, που υπέβαλλαν περιβαλλοντικές ομάδες.

Το Nord Stream 2 έχει σχεδιαστεί για να διπλασιάσει την ισχύ του υφιστάμενου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία σε 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη.

Ήδη, ο αγωγός της Βαλτικής Θάλασσας ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει ολοκληρωθεί περίπου το 90%, αλλά έχει προσελκύσει σημαντική κριτική και διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ορισμένα μέλη λένε ότι θα υπονομεύσει την παραδοσιακή διέλευση φυσικού αερίου Ουκρανία. Και θα αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση του μπλοκ στη Ρωσία.

Η ΕΕ θα πρέπει να “χαράξει μια νέα στρατηγική για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, τονίζεται στο ψήφισμα.

Με επίκεντρο την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών, η οποία προάγει τις δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

“Ο ρωσικός πλούτος ασαφούς προέλευσης δεν πρέπει να είναι ευπρόσδεκτος στην ΕΕ”

Το ψήφισμα ζητά επίσης κυρώσεις στον εσωτερικό κύκλο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Καθώς και στους Ρώσους αξιωματούχους που βρίσκονται πίσω από τη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι.

Τονίζοντας ότι “ο ρωσικός πλούτος ασαφούς προέλευσης δεν πρέπει να είναι ευπρόσδεκτος στην ΕΕ”.
Με το ψήφισμα ζητείται επίσης η άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι και των συναδέλφων του.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ αντιτίθενται σκληρά στο Nord Stream. Επιβάλλοντας κυρώσεις σε πλοίο που ασχολείται με κατασκευαστικές εργασίες.

Εν όψει της νέας κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον, το ευρωκοινοβούλιο τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτή τη δυναμική. Με στόχο να ενισχύσει τη διατλαντική ενότητα για την προστασία της δημοκρατίας και των θεμελιωδών αξιών έναντι των αυταρχικών καθεστώτων.

Διαφήμιση