Αρχική Υγεία - Διατροφή Το 10% έφτασαν οι διαβητικοί στην Ελλάδα – Σοκαριστική αύξηση σε ένα...

Το 10% έφτασαν οι διαβητικοί στην Ελλάδα – Σοκαριστική αύξηση σε ένα έτος

0
Διαβήτης: Μέτρηση γλυκόζης /unsplash
Διαβήτης: Μέτρηση γλυκόζης /unsplash
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αίσθηση προκαλούν τα νεότερα δεδομένα από την ΗΔΙΚΑ για το 2020, σύμφωνα με τα οποία, ο αριθμός των διαβητικών που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται στους 1.050.635 άτομα, αγγίζοντας το 10% του πληθυσμού της χώρας. Μάλιστα, σε σχέση με το 2019, καταγράφεται αύξηση στον συνολικό αριθμό των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη της τάξης του 8%.

Προβληματίζει η αύξηση του Διαβήτη στη Κύηση

ΕγκυμοσύνηΘεαματικά μεγαλύτερη είναι η αύξηση των περιστατικών εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης σε σχέση με την περσινή χρονιά με την αύξηση να αγγίζει το 25%, γεγονός που μπορεί να αποτελεί και έναν δείκτη περαιτέρω αύξησης στο άμεσο μέλλον των περιστατικών εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2! Σημαντική είναι επίσης και η αύξηση που καταγράφεται στους ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με το 2019, η οποία κυμαίνεται περίπου στο 5%, ενώ σε ό,τι αφορά τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 η αύξηση αγγίζει το 1% σε σχέση με το 2019.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πασχόντων ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη για το έτος 2020 διαμορφώνεται  ως εξής:

 • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος): 47.782
 • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: 981.747
 • Άλλοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη: 19.273
 • Σακχαρώδης διαβήτης κύησης: 11.308
 • Νεογνικός Σακχαρώδης διαβήτητς: 28
 • Ινσουλινοπενία μετά από ιατρικές πράξεις:638

Τα αντίστοιχα νούμερα για το 2019 ήταν τα εξής: 

 • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος): 47.315
 • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: 938.098
 • Άλλοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη: 19.273
 • Σακχαρώδης διαβήτης κύησης: 9.049
 • Νεογνικός Σακχαρώδης διαβήτητς: 33
 • Ινσουλινοπενία μετά από ιατρικές πράξεις: 319

Aπό το 2018 όλα τα φάρμακα του διαβήτη συνταγογραφούνται

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι από 14.05.2018 όλα τα φάρμακα του Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν κλειδωθεί και συνταγογραφούνται μόνο μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων του Σακχαρώδη Διαβήτη στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης από την Πολιτεία

Ωστόσο, τα ανωτέρω αριθμητικά δεδομένα αποτυπώνουν για μία ακόμη φορά τη ραγδαία εξάπλωση του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας και καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την Πολιτεία, που θα στοχεύουν τόσο στην πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη, όσο και στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του γενικότερου πληθυσμού για την ανακοπή της κλιμακούμενης συχνότητας της εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Διαβάστε επίσης:  Σαντορίνη: Συναγερμός για το ηφαίστειο Κολούμπος - Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Μια παγκόσμια Επιδημία

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία. Η νόσος αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε όλο τον κόσμο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, μόνιμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF), σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση της επίπτωσης της νόσου, με αποτέλεσμα σήμερα να πάσχουν από αυτήν πάνω από 285.000.000 άνθρωποι, δηλαδή το 6,6% του πληθυσμού της γης, έναντι των 151.000.000 το έτος 2000.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠοια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο λόγω κακοκαιρίας
Επόμενο άρθροΧειμώνας… καιρός για βιταμίνη D

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ