Αρχική COVID-19 Η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη του Covid-19

Η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη του Covid-19

0
Φωτό αρχείου ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/eurokinissi
Φωτό αρχείου ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/eurokinissi
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στην ανάπτυξη μιας γρήγορης και αξιόπιστης διαγνωστικής μεθόδου για την ανίχνευση του Covid-19, βασισμένης στην Τεχνητή Νοημοσύνη έχει επικεντρωθεί το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Που στοχεύει;

Η μέθοδος μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της διάγνωσης, ειδικά στα πρώτα στάδια, αλλά και της αξιολόγησης της θεραπείας ασθενών, και να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα στις εργαστηριακές εξετάσεις με rapid test και μοριακά τεστ. Για την υλοποίηση χρησιμοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεις, οι οποίες έχουν αποθηκευτεί στο Κέντρο Δεδομένων Υγείας της ΕΔΥΤΕ (έργο HARMONΙ), σύμφωνα με Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί με το Υπουργείο Υγείας.

Ο ρόλος των αξονικών τομογραφιών

Στο πλαίσιο του έργου δημιουργείται ένα σύνολο δεδομένων εκπαίδευσης με ανωνυμοποιημένες αξονικές τομογραφίες, όπου η κάθε αξονική αποτελείται από μια ακολουθία δυσδιάστατων ψηφιακών εικόνων. Το σύνολο των δεδομένων, χρησιμοποιείται για εκπαίδευση ενός συστήματος μάθησης, ώστε όταν παρουσιάζουμε μια αξονική στην είσοδό του, το σύστημα να αποφαίνεται για ύπαρξη Covid-19 ή όχι.

Το τωρινό σύνολο εκπαίδευσης περιλαμβάνει 1.500 αξονικές, ενώ διαρκώς αυξάνεται, μιας και η ικανότητά του συστήματος βαθιάς μάθησης να παρέχει πολύ καλή διάγνωση βασίζεται στην εκπαίδευσή του, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και αντιπροσωπευτικότερο δείγμα των περιπτώσεων Covid-19 στην χώρα μας.

Ο ρόλος της ΕΔΥΤΕ

Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), είναι ένας από τους μεγαλύτερους δημόσιους τεχνολογικούς φορείς της χώρας, λειτουργεί από το 1998 και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παρέχει προηγμένες υποδομές και υπηρεσίες δικτύου, υπολογιστικού νέφους και πληροφορικής σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, σε φορείς της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και σε φορείς του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

Εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες στους στρατηγικούς τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, της Εκπαίδευσης, της Έρευνας, της Υγείας και του Πολιτισμού.

Αποτελεί βασικό σύμβουλο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε θέματα σχεδιασμού και αναβάθμισης προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων. 

Πρωταγωνιστεί σε θέματα τηλεπικοινωνιακών δικτύων και υπολογιστικών υπηρεσιών. 

Παρέχει διεθνή δια-συνδεσιμότητα μέσω του πανευρωπαϊκού δικτύου GÉANT, και είναι το Εθνικό Δίκτυο για την Έρευνα και την Τεχνολογία (National Research and Education Network – NREN).

Διαχειρίζεται το Greek Internet Exchange (GR-IX), εθνική υποδομή που διασυνδέει τις σημαντικότερες εταιρείες διαδικτύου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (π.χ. παρόχους υπηρεσιών Internet, cloud, hosting, VoIP κ.ά.).

 

Διαφήμιση