Αρχική Ανακύκλωση Τα ηλεκτρονικά απόβλητα εμποδίζουν την Ε.Ε. να μειώσει το οικολογικό της αποτύπωμα

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα εμποδίζουν την Ε.Ε. να μειώσει το οικολογικό της αποτύπωμα

0
ηλεκτρονικά απόβλητα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ροή αποβλήτων στην ΕΕ. Και ανακυκλώνεται δε, λιγότερο από το 40%.

Οι ηλεκτρονικές συσκευές και ο ηλεκτρικός εξοπλισμός που διευκολύνουν την καθημερινότητα μας, παράγουν απόβλητα που εμποδίζουν τις προσπάθειες της ΕΕ να μειώσει το οικολογικό της αποτύπωμα.

Τι είναι τα ηλεκτρονικά απόβλητα;

Τα απόβλητα ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού, ή αλλιώς ηλεκτρονικά απόβλητα, καλύπτουν ποικιλία διαφορετικών προϊόντων που απορρίπτονται μετά τη χρήση.

Οι μεγάλες οικιακές συσκευές, όπως τα πλυντήρια ρούχων και οι ηλεκτρικές κουζίνες, είναι οι πλέον συλλεγόμενες. Αντιπροσωπεύουν δε πάνω από το ήμισυ του συνόλου των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Ακολουθούν ο εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (φορητοί υπολογιστές, εκτυπωτές). Οι ηλεκτρονικές συσκευές ευρείας κατανάλωσης και τα φωτοβολταϊκά πάνελ (βιντεοκάμερες, λαμπτήρες φθορισμού), και οι μικρές οικιακές συσκευές (ηλεκτρικές σκούπες, τοστιέρες).

Όλες οι άλλες κατηγορίες μαζί, όπως τα ηλεκτρικά εργαλεία και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αποτελούν μόλις το 7,2 % των συλλεγόμενων ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Ποσοστό ανακύκλωσης των ηλεκτρονικών αποβλήτων στην ΕΕ

Στην ΕΕ ανακυκλώνεται λιγότερο από το 40 % του συνόλου των ηλεκτρονικών αποβλήτων, ενώ το υπόλοιπο δεν υπόκειται σε διαλογή.

Οι πρακτικές ανακύκλωσης στα κράτη μέλη ποικίλλουν:

  • Το 2017, η Κροατία ανακύκλωσε το 81,3 % του συνόλου των αποβλήτων ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού.
  • Στη Μάλτα το ποσοστό ήταν μόλις 20,8 %.

20201210PHT93521 original

Γιατί χρειάζεται να ανακυκλώνουμε τα ηλεκτρονικά απόβλητα;

Ο απορριπτόμενος ηλεκτρονικός και ηλεκτρικός εξοπλισμός περιέχει δυνητικά επιβλαβή υλικά που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Και αυξάνουν τους κινδύνους για τα άτομα που ασχολούνται με την ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, η ΕΕ θέσπισε νομοθεσία για την πρόληψη της χρήσης ορισμένων χημικών ουσιών, όπως ο μόλυβδος.

Τι κάνει η ΕΕ για να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα;

Τον Μάρτιο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία (ΣΔΚΟ). Αυτό συγκαταλέγει τη μείωση των αποβλήτων ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού στις βασικές του προτεραιότητες.

Συγκεκριμένα η πρόταση περιγράφει άμεσους στόχους όπως:

  • Το “δικαίωμα επισκευής” και η βελτίωση της δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης εν γένει.
  • Η καθιέρωση κοινού φορτιστή.
  • Η θέσπιση συστήματος ανταμοιβής, ώστε να ενθαρρύνεται η ανακύκλωση ηλεκτρονικών ειδών.

Η θέση του Ευρωκοινοβουλίου

Το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει έκθεση πρωτοβουλίας σχετικά με το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία τον Φεβρουάριο του 2021.

“Είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε ολιστικά το ΣΔΚΟ, δήλωσε ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου Γιαν Χουίτεμα.

Χρειάζεται να εφαρμοστούν οι αρχές της κυκλικότητας σε όλα τα στάδια μιας αλυσίδας αξίας, προκειμένου να καταστεί επιτυχής η κυκλική οικονομία.”

Ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Καθώς η ανακύκλωση υστερεί σε σχέση με την παραγωγή.

“Το 2017 είπε, ο κόσμος παρήγαγε 44,7 εκατ. μετρικούς τόνους (Mt) ηλεκτρονικών αποβλήτων, ενώ ανακυκλώθηκε ορθά μόνο το 20 %.”

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρωταθλήτρια στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
Επόμενο άρθροΠροαστιακός: Δρομολόγια μόνο μεταξύ Δ. Πλακεντίας – Αεροδρομίου