Αρχική Επιχειρείν Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν το “δικαίωμα επισκευής” για τους καταναλωτές

Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν το “δικαίωμα επισκευής” για τους καταναλωτές

0
επισκευής
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα. Και προωθεί την επαναχρησιμοποίηση για τις επισκευές, ως μέρος της “πράσινης” στρατηγικής. Αντιμετωπίζοντας πρακτικές που μειώνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.

Το ψήφισμα για μια πιο βιώσιμη ενιαία αγορά εγκρίθηκε με 395 ψήφους υπέρ, 94 ψήφους κατά και 207 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές συνέστησαν στην Κομισιόν να προτείνει κανονισμούς που θα δώσουν στους καταναλωτές το δικαίωμα να επισκευάζουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές εκτός της εταιρείας από την οποίες τα αγοράζουν.

Εάν ένας πελάτης επιλέξει να επισκευάσει ένα κατεστραμμένο τηλέφωνο με μια φθηνότερη μη επίσημη επιχείρηση, τότε η τιμή μειώνεται εάν ο πελάτης θέλει να πραγματοποιήσει ανταλλαγή της συσκευής στην επίσημη εταιρεία, για παράδειγμα.

ολομέλεια βρυξέλλες

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες θέλουν να θέσουν τέλος σε αυτό. Με στόχο να εξοικονομήσουν χρήματα στους πολίτες. Αλλά και ως μέρος της “πράσινης” στρατηγικής του μπλοκ για την αποφυγή σπατάλης προϊόντων.

Για τον σκοπό αυτό, προτείνεται να:

  • Επεκταθούν οι εγγυήσεις.
  • Θεσπιστούν εγγυήσεις για τα ανταλλακτικά.
  • Διευκολυνθεί η πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις επισκευές και τη συντήρηση.

Οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας ως θεμέλιο μιας ενιαίας αγοράς

«Έφτασε η στιγμή να χρησιμοποιηθούν οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας ως θεμέλιο μιας ενιαίας αγοράς που θα προωθεί βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες βάσει σχεδίου, δήλωσε ο εισηγητής Ντέιβιντ Κορμάντ (Πράσινοι, Γαλλία).

Για να επιτευχθεί αυτό, χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων που θα διευκολύνει τη λήψη σαφών και απλών αποφάσεων.
Αντί για τεχνικές τροποποιήσεις που στερούνται πολιτικού θάρρους και προκαλούν σύγχυση τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις.

Εγκρίνοντας την παρούσα έκθεση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ένα σαφές μήνυμα.

Η εναρμονισμένη υποχρεωτική σήμανση που αναφέρει τη διάρκεια ζωής και την αντιμετώπιση της πρόωρης απαξίωσης σε επίπεδο ΕΕ είναι ο δρόμος προς τα εμπρός».

Να στηριχθούν περισσότερο οι αγορές μεταχειρισμένων αγαθών

  • Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν την ανάγκη να στηριχθούν περισσότερο οι αγορές μεταχειρισμένων αγαθών.
  • Ενθαρρύνουν τη βιώσιμη παραγωγή και ζητούν τη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές που μειώνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.
  • Επαναλαμβάνουν το αίτημα τους σχετικά με τη θέσπιση ενός κοινού συστήματος φόρτισης φορητών συσκευών προκειμένου να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα.
  • Ενθαρρύνουν την επισήμανση των προϊόντων βάσει του βαθμού ανθεκτικότητας τους. Π.χ. με έναν μετρητή χρήσης και με σαφείς πληροφορίες σχετικά με την εκτιμώμενη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

επισκευής 1

Ευκολότερες επισκευές ζητούν οι Ευρωπαίοι πολίτες

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Ευρωβαρόμετρου, 8 στους 10 Ευρωπαίους πιστεύουν ότι οι κατασκευαστές πρέπει να υποχρεούνται να κάνουν τις επισκευές ευκολότερες.

  • Το 77% των πολιτών της ΕΕ θα προτιμούσαν να επισκευάζουν τις συσκευές τους και όχι να τις αντικαθιστούν.
  • Το 79% των πολιτών πιστεύει ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να διευκολύνουν την επισκευή των ψηφιακών συσκευών. ‘Η την αντικατάσταση μεμονωμένων εξαρτημάτων τους.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι εταιρείες πρέπει να επισημάνουν τα προϊόντα με την εκτιμώμενη διάρκεια ζωής τους, καθώς και πώς να τα επισκευάσουν.
Εταιρείες όπως η Apple για παράδειγμα, δεν λένε στα μη συνδεδεμένα καταστήματα πώς να επαναφέρουν τις συσκευές.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν επίσης να θέσουν τέρμα σε αυτό που αποκαλούν «πρόωρη απαρχαιότητα», όπου το προσδόκιμο ζωής μιας συσκευής μειώνεται σκόπιμα.

 

 

Διαφήμιση