Αρχική Διάστημα Πρώτη αποστολή της Space X για το 2021 η εκτόξευση τουρκικού δορυφόρου

Πρώτη αποστολή της Space X για το 2021 η εκτόξευση τουρκικού δορυφόρου

0
turksat spacecom
Εκτόξευση Turksat 5A από την Space X, space.com
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozengr

Η πρώτη διαστημική αποστολή για το 2021, ήταν η εκτόξευση ενός τουρκικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου από την αμερικανική διαστημική εταιρεία του Ίλον Μάσκ, Space X.

Συγκεκριμένα, η  εκτόξευση του δορυφόρου Turksat 5A έγινε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9, ο οποίος μετά από 8,5 λεπτά προσγειώθηκε σε ένα από τα δύο πλοία-πλατφόρμες της εταιρείας στον Ατλαντικό ωκεανό.

Ο δορυφόρος Turksat 5A ζυγίζει περίπου 3.500 κιλά και τέθηκε σε τροχιά 33 λεπτά μετά την εκτόξευση. Η κατασκευή του έγινε από την ευρωπαϊκή αμυντική και διαστημική εταιρεία Airbus Defense and Space στην Αγγλία και στη Γαλλία, σε συνεργασία με την τουρκική εταιρεία Turksat.

Και πρόκειται να παρέχει δορυφορική κάλυψη για τηλεοπτικές εκπομπές και παροχή ευρυζωνικού διαδικτύου στην Τουρκία, στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη και στην Αφρική για τουλάχιστον 15 έτη.

Αναμένεται δεύτερη εκτόξευση

Μάλιστα αναμένεται η εκτόξευση και δεύτερου δορυφόρου και συγκεκριμένα του Turksat 5B, αργότερα μέσα στο 2021. Οι δορυφόροι Turksat φαίνεται να αποτελούν μέρος της προσπάθειας της Τουρκίας να επεκτείνει την παρουσία της στο διάστημα και για αυτό είχε δεσμευθεί ο Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν.

Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο που πέρασε, ακτιβιστές πίεζαν την Space X να σταματήσει την εκτόξευση του Turksat 5A. Ενώ, είχαν πραγματοποιήσει και διαμαρτυρία έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Καλιφόρνια, προκειμένου να καταδικάσουν την τουρκική συμμετοχή στον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, υπέρ του Αζερμπαϊτζάν.

Διαφήμιση