Αρχική Μεταφορές Οι σιδηρόδρομοι ως μέσο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον

Οι σιδηρόδρομοι ως μέσο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον

0
σιδηρόδρομοι
Διαφήμιση

Τα οφέλη του σιδηρόδρομου ως βιώσιμου, έξυπνου και ασφαλούς μέσου μεταφοράς αναδεικνύονται μέσα από την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να ενθαρρύνουν τόσο τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τους σιδηρόδρομους και να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Έτσι, μέσα από μια σειρά διάφορων δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 οι σιδηρόδρομοι θα τεθούν στο προσκήνιο σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Adina Vălean δήλωσε σχετικά: «Η μελλοντική μας κινητικότητα θα πρέπει να είναι βιώσιμη, ασφαλής, άνετη και οικονομικά προσιτή. Οι σιδηρόδρομοι μας τα προσφέρουν όλα αυτά και ακόμα περισσότερα! Το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά αυτό το μέσο μεταφοράς. Θα αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία μέσα από μια σειρά από διαφορετικές δράσεις, έτσι ώστε να συμβάλλουμε στην πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού των σιδηροδρόμων. Σας προσκαλώ όλους να συμμετάσχετε στο Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων.»

Οι σιδηρόδρομοι είναι το μέλλον

Οι σιδηρόδρομοι στην ΕΕ θεωρούνται ένα από τα πλέον βιώσιμα μέσα μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων, καθώς ευθύνονται για λιγότερο από το 0,5% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές.

Μάλιστα, στα πλεονεκτήματά τους συγκαταλέγονται ακόμα η εξαιρετική τους ασφάλεια και η σύνδεση μεταξύ ατόμων και επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ μέσω του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ).

Ωστόσο, παρά τα πλεονεκτήματα αυτά, μόνο το 7% περίπου των επιβατών και το 11 % των εμπορευμάτων μετακινούνται σιδηροδρομικώς.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων θα δώσει το έναυσμα για την αύξηση του μεριδίου των σιδηροδρόμων στις μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η ρύπανση από τις μεταφορές στην ΕΕ, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Έτσι, το 2021 θα είναι ταυτόχρονα το πρώτο έτος πλήρους εφαρμογής της 4ης δέσμης μέτρων για τους σιδηροδρόμους, σηματοδοτώντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τον ενιαίο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό χώρο: ένα αποδοτικότερο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο με απρόσκοπτη διασυνοριακή κινητικότητα.

Διαφήμιση