Αρχική Υγεία - Διατροφή Πόσα τρόφιμα σπαταλούν τα ελληνικά νοικοκυριά

Πόσα τρόφιμα σπαταλούν τα ελληνικά νοικοκυριά

0
απόβλητα τρόφιμα - Σπατάλης Τροφίμων
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Tο 72% των καταναλωτών αγοράζει παραπάνω ποσότητες σε τρόφιμα από τις αναγκαίες, επηρεαζόμενο από τις προσφορές. Ακόμη και το 55% που οργανώνει σε λίστα τις αγορές τροφίμων συνήθως παρεκκλίνει απ’ αυτή.

Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα συμπεράσματα έρευνας της Δρ. Βασιλικής Αϊτσίδου, από το τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η έρευνα που έκανε για τη σπατάλη τροφίμων στα ελληνικά νοικοκυριά, έγινε στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής που εκπόνησε. Με επιβλέπουσα την καθηγήτρια Όλγα Ιακωβίδου.

Πεδίο της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε τα έτη 2016-2017 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2020 σε δείγμα 279 ερωτηματολογίων, αποτέλεσε ο δήμος Εορδαίας.

Ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής είναι “Οικιακά Απορρίμματα Τροφίμων: Κοινωνικό-οικολογικές διαστάσεις μεταξύ αγροτικών και αστικών νοικοκυριών του δήμου Εορδαίας».

Η Βασιλική Αϊτσίδου, επισημαίνει την ανάγκη να καλλιεργηθεί μεγαλύτερη κοινωνιο-οικολογική συνείδηση στα ελληνικά νοικοκυριά γύρω από τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων.

Αλλά και να ενισχυθούν σημαντικά οι αντιληπτικές τους ικανότητες «ώστε να μπορούν να συνειδητοποιούν άμεσα τις πράξεις τους κι έτσι να τις αποφεύγουν».

Κορονοϊός: Σουπερμάρκετ πέταξε τρόφιμα 31.000€ - Γυναίκα… έβηξε πάνω τους!

Η σπατάλη τροφίμων δε γίνεται εύκολα αντιληπτή, κυρίως από τους νέους

«Με κατέπληξε το γεγονός ότι στη διάρκεια των συνεντεύξεων που έκανα για την έρευνα, τις περισσότερες φορές οι ίδιοι οι συνεντευξιαζόμενοι ανακάλυπταν με έκπληξη, μιλώντας σ’ εμένα, ότι τελικά σπαταλούν καθημερινά πολύ περισσότερο φαγητό απ’ αυτό που νομίζουν.
Και παρά το γεγονός ότι διαθέτουν στην πλειονότητά τους τη γνώση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν για να μην το πράττουν», υπογράμμισε η κ.Αϊτσίδου.

Όπως εξήγησε, τα βιώματα του κάθε ανθρώπου επηρεάζουν σημαντικά στο πώς συμπεριφέρεται και διαχειρίζεται την τροφή.

«Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, είπε σέβονται περισσότερο τόσο την ίδια την τροφή, όσο και την ποσότητά της.

Σε αντίθεση με τους νεότερους σε ηλικία που δεν έχουν συναίσθηση του τι πράττουν. Και αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος στον οποίο πρέπει να εστιάσουμε».

τρόφιμα σκουπίδια

Ποια τρόφιμα πετιούνται

Τα τρόφιμα που καταλήγουν στους οικιακούς κάδους απορριμμάτων είναι κυρίως, εκείνα που καταναλώνονται καθημερινά:

  • Φρούτα 48,9%.
  • Λαχανικά 38,7%.
  • Γάλα-γιαούρτι 40,9%.
  • Ψωμί 35%.

Ως αποφάγια και αφού πρώτα μαγειρεύτηκαν, καταλήγουν στα σκουπίδια:

  • Το κρέας 35%.
  • Τα ψάρια 31,8%.

Οι νέοι πετούν πιο εύκολα

  • Οι νέοι ηλικίας 18-30 χρόνων, σε ποσοστό 20% πετούν πιο εύκολα τα τρόφιμα, επειδή χαλούν πριν ακόμη τα καταναλώσουν.
  • Οι 26-35 ετών τα πετούν ως αποφάγια.
  • Αντίθετα, το 70% των ηλικιωμένων (65 ετών και άνω) δεν πετά τρόφιμα ποτέ.

τρόφιμα

Η σύνδεση αγροτικού χώρου και συναισθηματικής αξίας στα τρόφιμα

Η καταγωγή σε ποσοστό 80% και η διαβίωση σε ποσοστό 70% των ερωτηθέντων κατά το παρελθόν σε αγροτική περιοχή συμβάλλει στη μείωση/πρόληψη των οικιακών απορριμμάτων των τροφίμων, με βάση την έρευνα.

Η παρασκευή και η άμεση κατανάλωση παραδοσιακών φαγητών (64%) και η κατάληξη αποφαγιών σε ζώα (57%) είναι ορισμένες συνήθειες που μετέφεραν οι ερωτώμενοι από τα αγροτικά νοικοκυριά όπου μεγάλωσαν, στα αστικά νοικοκυριά όπου διαβιούν σήμερα.

«Η σύνδεση τους με τον αγροτικό χώρο προσδίδει συναισθηματική αξία στα τρόφιμα.
Μέσω της οποίας νοσταλγούν το «αγροτικό ιδεώδες» και διατηρούν ένα είδος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης», επισήμανε η κ. Αϊτσίδου.

Μεταξύ άλλων, στην έρευνα διαπιστώθηκαν οι λανθασμένες ή ελλιπείς αντιλήψεις και γνώσεις για αρκετά οικολογικά ζητήματα περί σπατάλης τροφίμων.

  • Το 72% να αδυνατεί να συνδέσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου με τα οικιακά απορρίμματα τροφίμων.
  • Το 62% δεν αντιλαμβάνεται τη σύνδεση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και γεωργοκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων. Και θεωρεί πως πρόκειται απλά για την «αλλαγή του κλίματος λόγω εποχής».

Τρόφιμα

Οι προσφορές στα καταστήματα και η σπατάλη τροφίμων

«Σημαντική επίδραση στη σπατάλη τροφής διαδραματίζουν οι προσφορές στα καταστήματα», σύμφωνα με την κ. Αϊτσίδου

  • Το 72% αγοράζει παραπάνω ποσότητες από τις αναγκαίες, επηρεαζόμενο από τις προσφορές
  • Το 55% που οργανώνει σε λίστα τις αγορές τροφίμων συνήθως παρεκκλίνει απ’ αυτή.
  • Μετά τις αγορές, μόνο το 40% τακτοποιεί τα τρόφιμα στα ράφια του νοικοκυριού βάσει παλαιότητας (first-in-first-out).

Ωστόσο ενθαρρυντικό χαρακτήρισε η κ. Αϊτσίδου το γεγονός ότι το 87% προσπαθεί να μην πετάει τρόφιμα στα σκουπίδια, γνωρίζοντας (73%) ότι ετησίως το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια και κατανοώντας (85%) ότι πρόκειται για μία ποσότητα που δύναται να θρέψει τον παγκόσμιο πληθυσμό που υποσιτίζεται.

Διαφήμιση