Αρχική Υγεία - Διατροφή Πόσα είδη περιέργειας υπάρχουν – Μάθε σε ποιον τύπο ανήκεις

Πόσα είδη περιέργειας υπάρχουν – Μάθε σε ποιον τύπο ανήκεις

0
περιέργεια
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η περιέργεια μπορεί να επηρεάσει τα πάντα στη ζωή μας, από τις σχέσεις μας μέχρι και την εκπαίδευση μας. Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της Wikipedia, δείχνει ότι υπάρχουν περισσότεροι από έναν τύπο περιέργειας. Εσύ σε ποιόν ανήκεις;

Εξερευνώντας τους τύπους περιέργειας

Οι ερευνητές εξερεύνησαν δύο βασικούς τύπους περιέργειας στον άνθρωπο με τη βοήθεια της Wikipedia.

Συγκεκριμένα για την έρευνα, χρησιμοποιήσαν τη Wikipedia και τις αναζητήσεις που έκαναν οι χρήστες σε αυτή καθώς και μια τεχνική μαθηματικών, την θεωρία γραφημάτων, έτσι ώστε να γίνει επίσημη χαρτογράφηση και μέτρηση. 

Στην μελέτη συμμετείχαν 149 άτομα τα οποία παρατηρήθηκαν να κάνουν περιήγηση, καλύπτοντας συνολικά 18.654 σελίδες. Η παρατήρηση αφορούσε 15 λεπτά την ημέρα σε διάρκεια 21 ημερών.

Έτσι, η μελέτη που προέκυψε ήταν σε θέση να χωρίσει τα άτομα σε δύο τύπους περιέργειας, οι οποίοι είχαν προηγουμένως προσδιοριστεί: τον «απασχολημένο» που εξερευνά πολλές διαφορετικές πληροφορίες και τον «κυνηγό» που εστιάζει σε ένα πιο συγκεκριμένο κομμάτι γνώσης.

“Η Wikipedia επέτρεψε τόσο στους εσωστρεφείς όσο και στους εξωστρεφείς να έχουν ίσες ευκαιρίες στην πρακτική περιέργειας, κάτι που σε άλλες μελέτες περιέργειας δεν ίσχυε, ενώ η μηχανή αναζήτησης χωρίς διαφημίσεις επέτρεψε στα άτομα να είναι πραγματικά κύριοι των δικών τους επιλογών”, λέει η βιοφυσικός Danielle Bassett, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Σε ποιες περιπτώσεις εμφανίζεται ο κάθε τύπος περιέργειας

Η Bassett και οι συνεργάτες της κατάφεραν να εντοπίσουν στην ομάδα εθελοντών τους και τους δύο τύπους περιέργειας. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες δεν είχαν συγκεκριμένο τύπο συμπεριφοράς και οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν γιατί.

Έτσι, χρησιμοποίησαν ένα ερωτηματολόγιο ευεξίας που δόθηκε στους συμμετέχοντες πριν ξεκινήσει η μελέτη, καλύπτοντας θέματα όπως η αναζήτηση κοινωνικής αλληλεπίδρασης και η ανεκτικότητα στο άγχος.

Από τις έρευνες προέκυψε ότι η ανάγκη για κάλυψη συγκεκριμένων κενών γνώσεων, οδηγεί στον τύπο περιέργειας του «κυνηγού». Αντίθετα, η επιθυμία για αναζήτηση ολοκαίνουργιων πληροφοριών, οδηγεί σε ένα πολυάσχολο στυλ περιήγησης της Wikipedia και άρα στον «απασχολημένο» τύπο περιέργειας.

Γιατί ξεχωρίζει η συγκεκριμένη έρευνα

Η συγκεκριμένη έρευνα για τους τύπους περιέργειας ξεχωρίζει και αυτό συμβαίνει γιατί εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται η περιέργεια, αντί να προσπαθεί να την ποσοτικοποιήσει μέσω της συμμετοχής σε δραστηριότητες, όπως έχει συμβεί σε προηγούμενες μελέτες.

Η χρησιμότητα της μελέτης

Τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να φανούν χρήσιμα με διάφορους τρόπους.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθεί στη διδασκαλία, δίνοντας το έναυσμα για νέους τρόπους προσέγγισης.

“Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για να μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες στην τάξη, αλλά ελπίζω να αποθαρρύνει την ιδέα ότι υπάρχουν περίεργοι και μη περίεργοι άνθρωποι”, υποστηρίζει ο ψυχολόγος David Lydon-Staley, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας.

Περιέργεια και συναισθηματική ευεξία

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η περιέργεια συνδέεται επίσης με τη συναισθηματική ευεξία. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που είναι περισσότερο περίεργοι τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους και λιγότερο ανήσυχοι.

Πηγή: sciencealert.com

Διαφήμιση