Αρχική COVID-19 Πώς υποδέχτηκε τη νέα χρονιά ο πλανήτης

Πώς υποδέχτηκε τη νέα χρονιά ο πλανήτης

0
πυροτεχνήματα 2021
Εικόνα: Mark Baker
Διαφήμιση

Ενώ οι περισσότερες χώρες στον κόσμο γιόρτασαν τον ερχομό του νέου έτους ήρεμα και ιδιωτικά, οι κάτοικοι της Ουχάν, της πόλης από όπου ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού, διασκέδασαν στους δρόμους. Μπορεί η πανδημία να ανάγκασε δισεκατομμύρια ανθρώπους να υποδεχτούν το 2021 ιδιωτικά στα σπίτια τους, ωστόσο ένα μήνυμα αισιοδοξίας έρχεται από την Ουχάν, που δεν έχουν αναφερθεί νέα κρούσματα κορονοϊού από τις 10 Μαϊου, με την ευχή: Ας είναι η καλύτερη στιγμή του 2020 η χειρότερη του 2021… Ο πλανήτης έστειλε στην ιστορία μια πρωτόγνωρη χρονιά με έναν εξίσου διαφορετικό, πρωτόγνωρο τρόπο…

Ουχάν

Πριν από έναν χρόνο, στην Ουχάν, στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι στην Κίνα ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, η οποία έγινε αιτία για να χάσουν την ζωή τους πάνω από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, για να κλείσουν καταστήματα και για να ανατραπεί η καθημερινότητα με τον τρόπο που την γνωρίζαμε.

Ωστόσο, από τις 10 Μάϊου και έπειτα από ένα από τα πιο αυστηρά lockdown σε όλο τον κόσμο που εφάρμοσε πριν από 7 μήνες η πόλη, δεν έχουν αναφερθεί νέα κρούσματα στην Ουχάν. 

Έτσι, την ίδια στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος γιόρτασε την έλευση του νέου έτους με περιορισμούς και ίσως, μακριά από αγαπημένους ανθρώπους, στην Ουχάν οι κάτοικοι γιόρτασαν γεμίζοντας τους δρόμους.

Με μπαλόνια στα χέρια και με κάποιους να φορούν μάσκα και άλλους όχι, οι πολίτες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους γύρω από το δημαρχείο. Μάλιστα, αργότερα τα κέντρα διασκέδασης γέμισαν, τα οποία είναι ανοιχτά ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι υπήρχαν πολλοί που συνέχισαν να τηρούν τα μέτρα προστασίας, φορώντας την μάσκα τους και ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι εμβολιασμοί ομάδων του γενικού πληθυσμού.

Νέα Υόρκη και Λας Βέγκας

Στη Νέα Υόρκη, όπου παραδοσιακά την παραμονή Πρωτοχρονιάς  η Times Square “ξεχειλίζει” από κόσμο, φέτος είχε μία εντελώς διαφορετική όψη, καθώς λιγοστοί άνθρωποι βρίσκονταν εκεί. Ωστόσο, με την διάσημη τραγουδίστρια της ντίσκο Γκλόρια Γκέινορ, να τραγουδάει το γνωστό και επίκαιρο τραγούδι της «I will survive», ένα μήνυμα αισιοδοξίας μεταδόθηκε, δίνοντας λίγη δύναμη.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο αναφέρθηκε στο 2020 ως «αναμφισβήτητα την πιο σκληρή χρονιά στην ιστορία της Νέας Υόρκης» και δεσμεύτηκε λέγοντας ότι «Τον Ιανουάριο θα εμβολιάσουμε ένα εκατομμύριο Νεοϋορκέζους».

Παράλληλα, η συνοικία του Μανχάταν ήταν αποκλεισμένη και έτσι οι Aρχές ζήτησαν από τους κατοίκους της πόλης να παρακολουθήσουν την αντίστροφη μέτρηση για την έλευση του νέου έτους από τις οθόνες της τηλεόρασης στα σπίτια τους.

Την ίδια στιγμή στο Las Vegas, την πόλη γνωστή και ως “η πρωτεύουσα της διασκέδασης του Κόσμου”, η αλλαγή του χρόνου γιορτάστηκε με πυροτεχνήματα, τα οποία οδήγησαν τους θεατές στους δρόμους, παρά τις εκκλήσεις των ειδικών να μείνουν σπίτι.

Βραζιλία

Οι Βραζιλιάνοι υποδέχτηκαν το νέο έτος κάτω από ασυνήθιστα μέτρα κοινωνικής απόστασης, ενώ μάλιστα ακυρώθηκαν και οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Ρίο ντε Ζανέιρο, όπου πραγματοποιείται παραδοσιακά μια από τις μεγαλύτερες γιορτές για την Πρωτοχρονιά.

Η Κοπακαμπάνα ήταν σχεδόν άδεια τα μεσάνυκτα. Υπήρχαν ελάχιστα άτομα που βρίσκονταν εκεί φορώντας τις μάσκες τους για να υποδεχτούν την αλλαγή του χρόνου κοντά στην διάσημη παραλία.

Βέβαια, οι αρχές έκλεισαν την παραλία της Κοπακαμπάνα και σταμάτησαν νωρίς τα δρομολόγια του μετρό της πόλης για να αποτρέψουν τα πλήθη, καθώς το Ρίο ντε Τζανέιρο αντιμετωπίζει τη χειρότερη επανεμφάνιση του ιού στη Βραζιλία.

 

Παράλληλα, σε ένα νοσοκομειακό κέντρο εντατικής θεραπείας έξω από το Σάο Πάολο, οι γιατροί που προσέφεραν βοήθεια σε ασθενείς με COVID-19 κράτησαν ένα λεπτό σιωπής για το θανατηφόρο έτος που πέρασε.

Στην άλλη πλευρά της πόλης από το Ρίο ντε Ζανέιρο, οι Βραζιλιάνοι φώτισαν τον ουρανό με δικά τους πυροτεχνήματα ενώ διαδηλωτές φώναξαν “ Μπολσονάρου φύγε!” από τα παράθυρά τους στο Ρίο και το Σάο Πάολο, για να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

Αυστραλία

To Σίδνεϊ, η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, υποδέχτηκε το νέο έτος με την περίφημη γιορτή των πυροτεχνημάτων η οποία φώτισε των ουρανό πάνω από το λιμάνι. Ωστόσο, τα λαμπερά πυροτεχνήματα οι περισσότεροι κάτοικοι δεν μπόρεσαν να τα απολαύσουν έξω στους δρόμους. Ελάχιστοι ήταν οι θεατές και αιτία αποτελεί το γεγονός εμφάνισης νέας εστίας της επιδημίας στην πόλη.

Ακόμα και το πλάνο να επιτραπεί σε 5.000 εργαζομένους στην πρώτη γραμμή να παραστούν στο σημείο σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, ακυρώθηκε.

Οι περισσότεροι κάτοικοι υποδέχτηκαν τη νέα χρόνια με οικογενειακές συγκεντρώσεις των πέντε ατόμων.

«Όλοι αναμένουν το 2021 ως μια νέα αρχή», υπογράμμισε η Κάρεν Ρόμπερτς, μία από τους λίγους θεατές που βρισκόταν σε ένα μπαρ κοντά στη διάσημη όπερα του Σίδνεϊ.

Λονδίνο

To Λονδίνο υποδέχτηκε τη νέα χρόνια με ένα εκθαμβωτικό σόου πυροτεχνημάτων στον Τάμεση, τον ποταμό του κεντρικού Λονδίνου. Ωστόσο, ο εορτασμός ήταν σιωπηλός καθώς η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού και με σύνθημα “Συμπεριφερθείτε σαν να την έχετε”.

Καθώς τα πυροτεχνήματα φώτιζαν τον ουρανό σε διάφορα σημεία του Τάμεση, οδηγώντας σε περισσότερα πυροτεχνήματα πάνω από το Στάδιο Wembley, αναγνωρίστηκε επίσης το κίνημα Black Lives Matter, μέσα από την φωνή του Sir David Attenborough που κάλεσε όλους τους ανθρώπους να εργαστούν το 2021 για να βοηθήσουν τον πλανήτη.

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Πάτι Σμιθ έδωσε μία livestream συναυλία στη μνήμη των μελών του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας που έχασαν την ζωή τους μαχόμενοι τον κορονοϊό.

Το πλάνο ήταν η συναυλία να μεταδοθεί και να προβληθεί μέσα από την γιγάντια οθόνη στο Πικακτίλι Σέρκους. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε και τελικά η παρακολούθηση ήταν εφικτή μόνο μέσω του YouTube.

 

Γαλλία

Στο Παρίσι, η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων ήταν έρημη.

Παράλληλα, υπήρχαν μερικοί αστυνομικοί που σταματούσαν τα λιγοστά οχήματα που περνούσαν για να βεβαιωθούν ότι είχαν την απαραίτητη άδεια μετακίνησης.

https://www.youtube.com/watch?v=Aj1Km84_vls

Διαφήμιση