Αρχική Special Topics Οι στρατηγικές για τις Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας το 2021, στην Ελλάδα

Οι στρατηγικές για τις Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας το 2021, στην Ελλάδα

0
Αιολικά Πάρκα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στην ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων της χώρας, καθώς και στην αποθήκευση ενέργειας, ρίχνει το βάρος του ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Από τις κινήσεις αυτές προκύπτει άμεσο όφελος για τους καταναλωτές.

 • Η αύξηση της μεταφορικής ικανότητας των διασυνδέσεων θα συμβάλει στη σύγκλιση των τιμών με τις γειτονικές χώρες.
 • Η αποθήκευση επιτρέπει επίσης τη συγκράτηση των τιμών. Αλλά και την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών, με την διάθεση ενέργειας στο σύστημα όταν η ζήτηση και οι τιμές διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα. Καθώς και την απορρόφηση όταν η παραγωγή υπερβαίνει τις ανάγκες και οι τιμές είναι χαμηλές.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2022-2031, το οποίο καταρτίσθηκε τον Δεκέμβριο και αναμένεται να τεθεί άμεσα σε διαβούλευση από τον ΑΔΜΗΕ, σημαντική πρόοδος έχει γίνει στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.
Αυτές προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2021.

Στο τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι απαλλοτριώσεις-αγορές. Αυτές αφορούν στην εγκατάσταση των σταθμών μετατροπής και των εναέριων καλωδίων, όπου και πάλι έχουν προχωρήσει αισθητά οι σχετικές διαδικασίες.

Ήδη στο 10% έφτασε η υλοποίηση της διασύνδεσης Κρήτη-Αττική. Έτοιμη έως τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να είναι η «μικρή» διασύνδεση.

Τι προβλέπει το 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του 2022-2031

Στο νέο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την περίοδο 2022-2031 που κατήρτισε ο ΑΔΜΗΕ, περιλαμβάνονται:

 • Μπαταρίες στα νησιά και τη Στερεά Ελλάδα.
 • Νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Αλβανία, Ιταλία και Βουλγαρία.
 • Σχεδιασμός για την υποδοχή υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Για τα συστήματα αποθήκευσης

 • Προτείνεται η εγκατάσταση μπαταριών ισχύος 7 – 10 μεγαβάτ στη Νάξο, στον υφιστάμενο υποσταθμό του νησιού, με ορίζοντα υλοποίησης το 2022.
  Άμεσος στόχος είναι η διασφάλιση εφεδρείας για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών σε περίπτωση βλάβης στη διασύνδεση των Κυκλάδων.
  Η εφεδρεία αυτή σήμερα καλύπτεται από τις παλιές μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες όμως είναι ακριβές. Σύντομα θα απαγορευθεί η λειτουργία τους για περιβαλλοντικούς λόγους.
  Το έργο θα υλοποιηθεί σε πιλοτική βάση προκειμένου το «μοντέλο» να επεκταθεί σε άλλα νησιά, όχι μόνο για την εξασφάλιση εφεδρειών αλλά και για την εξυπηρέτηση της κατασκευής υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ή αιολικών πάρκων σε νησιά.
 • Σε πιλοτική επίσης βάση προωθείται η εγκατάσταση συσσωρευτών στη Στερεά Ελλάδα. Με στόχο την υποστήριξη αυξημένης διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών και την αντιμετώπιση της συμφόρησης στο Σύστημα.

Για τις διεθνείς διασυνδέσεις

 • Επισπεύδεται κατά ένα εξάμηνο η λειτουργία της νέας διασύνδεσης υπερυψηλής τάσης μεταξύ του ΚΥΤ Ν. Σάντας και του Υ/Σ Maritsa East η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει στα μέσα του 2022 αντί για τις αρχές του 2023.
  Είναι η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας καθώς ήδη λειτουργεί η γραμμή Θεσσαλονίκη – Blagoevgrad.
 • Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Διαχειριστή του Συστήματος της γειτονικής χώρας για κατασκευή δεύτερης διασύνδεσης με την Αλβανία.
 • Υπό συζήτηση είναι η επέκταση της υφιστάμενης διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας, ισχύος 500 μεγαβάτ, στα 1000 ή 1500 μεγαβάτ.

Το 2018 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων (της Πάρου, της Μυκόνου και της Τήνου, μέσω της Σύρου).
Ακολούθησε εφέτος η δεύτερη (διασύνδεση της Νάξου με τη Μύκονο και με την Πάρο) και η τρίτη φάση (ενίσχυση της διασύνδεσης).

Προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί για την τέταρτη και τελευταία φάση (Σαντορίνη, Μήλος, Σέριφος και Φολέγανδρος) που θα ολοκληρωθεί το 2023 για τη Σαντορίνη και το 2024 για τα άλλα νησιά.

Η μικρή διασύνδεση της Κρήτης (Χανιά – Πελοπόννησος) τέθηκε πριν λίγες ημέρες σε δοκιμαστική λειτουργία ενώ έχει ξεκινήσει η κατασκευή της μεγάλης (Ηράκλειο – Αττική) που θα ολοκληρωθεί το 2023.

Το 2027 αναμένεται να ολοκληρωθεί η Διασύνδεση των Δωδεκανήσων, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δις ευρώ και το 2029 θα συνδεθούν και τα Νησιά Βορείου Αιγαίου, ένα έργο ύψους 885 εκατ. ευρώ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΞεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί στους οίκους ευγηρίας-Πότε ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών
Επόμενο άρθροΈνας 82χρονος, ο πρώτος στον κόσμο που έλαβε το εμβόλιο AstraZeneca στη Βρετανία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ