Αρχική Ελλάδα Μητσοτάκης: Το ένα και μόνο ζήτημα με Τουρκία είναι ο καθορισμός των...

Μητσοτάκης: Το ένα και μόνο ζήτημα με Τουρκία είναι ο καθορισμός των ΑΟΖ

0
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Πορτογαλία και τη συνάντηση με τον ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ζήτημα έναρξης διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι το ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε είναι αυτό της διευθέτησης των ΑΟΖ στο Αιγαίο. Παράλληλα, εξήρε τον Πορτογάλο πρωθυπουργό για τη συνεισφορά της Πορτογαλίας στο μεταναστευτικό, προσκαλώντας τον στην Αθήνα για τις εκδηλώσεις εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Τα ελληνοτουρκικά, η πανδημία και το μεταναστευτικό ήταν τα κυρίαρχα θέματα της ατζέντας της συνάντησής τους.

Το ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση από την Τουρκία για έναρξη διερευνητικών επαφών, είναι κοινό μήνυμα τόσο του πρωθυπουργού το πρωί της Δευτέρας από την Πορτογαλία, όσο και των δηλώσεων του ΥΠΕΞ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος συνοπτικά στις δηλώσεις Τσαβούσογλου είπε ότι η χώρα μας δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση από την Τουρκία, την οποία αναμένει προκειμένου να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για το ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, και που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο”.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έδωσε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “το να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε το Μάρτιο του 2016, και να κάνουμε πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο”.

Αποσαφήνισε μάλιστα, ότι πρόκειται για απλή διαδικασία – εάν υπάρχει διάθεση – για την οποία συνεννοούνται οι δύο γ.γ. των δύο ΥΠΕΞ και καθορίζουν την ημερομηνία και τη διαδικασία. Κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει συμβεί ακόμα.

“‘Ηρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες”

“Δεν έχει γίνει αυτό. Κρατώ όμως ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία”, είπε και συμπλήρωσε ότι “Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες, να βρούμε ημερομηνία και να ξεκινήσουμε τις επαφές. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ότι σε αυτή την πολιτική απαιτείται συνέπεια και συνέχεια, και νομίζω αυτό είναι που θα κριθεί από την έκθεση του κ. Μπορέλ που θα μας παρουσιαστεί το Μάρτιο”.

Επιβεβλημένη η εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης

“Είναι επιβεβλημένο να ξεκινήσει η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου. Για την Ελλάδα είπε ότι αναλογούν 32 δισ. ευρώ και δεν θέλω να υπάρχει καθυστέρηση στην εκταμίευση” είπε ο Κ. Μητσοτάκης για την ανάγκη ανάκαμψης της χώρας, συμληρώνοντας “Το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι πιο δύσκολο από αυτό που εκτιμούσαμε λόγω των νέων κυμάτων της πανδημίας σε αρκετά κράτη”. Ενώ, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξουν σύντομα, εκτός από τα δημοτικά σχολεία που ανοίξανε σήμερα στη χώρα μας, κι άλλοι τομείς της δραστηριότητας.

“Περιορισμοί μέχρι να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς”

Ο πρωθυπουγός είπε ότι μέχρι να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς θα υπάρχουν περιορισμοί, και θα έχουμε τρεις δύσκολους μήνες μπροστά μας. Για τα εμβόλια είπε ότι η χώρα μας έκανε πολύ καλή πρόοδο στους εμβολιασμούς και από ένα σημείο και μετά “θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από αυτά που χρειαζόμαστε” επειδή έχουν παραγγελθεί αρκετά. Ενώ, “κάθε εβδομάδα η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα παίρνει αποφάσεις αφού εξετάσει τα τελευταία δεδομένα και θέλω να ελπίζω ότι θα πάμε καλά”

Απαντώντας σε ερώτηση για το λιανεμπόριο και την εστίαση στην Ελλάδα που είναι κλειστά συγκριτικά με την Πορτογαλία όπου λειτουργούν, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι τις σχετικές εισηγήσεις θα τις κάνει η αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων και είπε ότι “βιωματικά όλοι όσοι καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις αυτή την εποχή, περνούμε από την ίδια διαδικασία αλλαγής δεδομένων και ανάγκης αναπροσαρμογής. Πήραμε απόφαση για ένα πιο σκληρό lockdown θεωρώντας ότι τα Χριστούγεννα αυξάνονται οι κοινωνικές επαφές και τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά”.

 

Διαφήμιση