Αρχική Επιστήμη Μερικά πανομοιότυπα δίδυμα δεν έχουν 100% ίδιο DNA

Μερικά πανομοιότυπα δίδυμα δεν έχουν 100% ίδιο DNA

0
πανομοιότυπα δίδυμα
Διαφήμιση

Όλοι πιστεύουμε ότι οι πανομοιότυποι δίδυμοι είναι ίδιοι σε όλα. Είναι σίγουρα η εξωτερική τους εμφάνιση ένας παράγοντας που μας ωθεί σε αυτή τη σκέψη. Ωστόσο, κατά πόσο τελικά οι όμοιοι δίδυμοι είναι τόσο όμοιοι όσο πιστεύουμε;

Γενετικές διαφορές ήδη από τα πρώτα στάδια ζωής

Μία νέα ισλανδική γενετική ανάλυση έδειξε ότι, ορισμένοι μονοζυγωτικοί ή πανομοιότυποι δίδυμοι, παρουσιάζουν γενετικές διαφορές στο γονιδίωμά τους, ήδη κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη.

Οι μονοζηγωτικοί δίδυμοι προέρχονται από το ίδιο ωάριο και κληρονομούν το ίδιο γενετικό υλικό από τους γονείς τους, μέχρι να γεννηθούν μπορεί πια να μην είναι ίδιοι γενετικά, λόγω μεταλλάξεων μέσα στη μήτρα. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη αυτό συμβαίνει περίπου σε ένα στα επτά ζεύγη πανομοιότυπων διδύμων.

Περιβάλλον ή γενετικοί παράγοντες

Οι ειδικοί όταν εμφανίζονταν μεταξύ δύο όμοιων διδύμων, φυσικές ή συμπεριφορικές διαφορές, θεωρούσαν ως πιθανή αιτία τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ωστόσο, η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Genetics, υποδηλώνει ότι ο ρόλος των γενετικών παραγόντων στη διαμόρφωση αυτών των διαφορών έχει υποτιμηθεί.

“Αν λοιπόν ανάμεσα σε δύο πανομοιότυπα δίδυμα το ένα από αυτά παρουσιάσει αυτισμό, θα αποδοθεί ως πιθανή αιτία ότι προκλήθηκε από το περιβάλλον. Αλλά αυτό είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο συμπέρασμα”, δήλωσε στο AFP, ο Kari Stefansson, επικεφαλής της  εταιρείας γενετικών αναλύσεων deCODE της Ισλανδίας, θυγατρική της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Amgen.

Μάλιστα, στη συνέχεια πρόσθεσε ότι υπάρχει πιθανότητα η ασθένεια να οφείλεται σε μια πρώιμη γενετική μετάλλαξη που συνέβη σε ένα από τα δίδυμα αλλά όχι στο άλλο.

Οι μεταλλάξεις στους πανομοιότυπους διδύμους

Ο Stefansson και η ομάδα του ανέλυσαν τα γονιδιώματα 387 ζευγών πανομοιότυπων διδύμων καθώς επίσης και τους γονείς, τους συζύγους και τα παιδιά τους, προκειμένου να παρακολουθούν τις γενετικές μεταλλάξεις.

Από την μελέτη διαπιστώθηκε ότι κάθε όμοιος δίδυμος εμφανίζει κατά μέσο όρο περίπου πέντε πρώιμες μεταλλάξεις. Περίπου στο 15% των ζευγών διδύμων, ο ένας δίδυμος φέρει στο DNA του μεταλλάξεις, τις οποίες δεν έχει ο δίδυμος αδελφός του.

Όταν μια μετάλλαξη συμβαίνει τις πρώτες εβδομάδες της εμβρυϊκής ανάπτυξης, αναμένεται να είναι ευρέως διαδεδομένη τόσο στα κύτταρα ενός ατόμου όσο και σε αυτά των απογόνων τους.

Για παράδειγμα, σε ένα από τα ζευγάρια των διδύμων που μελετήθηκαν, υπήρχε μια μετάλλαξη σε όλα τα κύτταρα στο σώμα ενός αδελφού, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα συνέβη πολύ νωρίς στην ανάπτυξη, αλλά δεν υπήρχε καθόλου στο άλλο δίδυμο.

Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε τους γενετικούς παράγοντες ως αιτία για τις διαφορές που παρουσιάζουν δύο πανομοιότυποι δίδυμοι μεταξύ τους, καθώς στο 15% των διδύμων παρατηρούνται στο DNA μεταλλάξεις τις οποίες το ένα παιδί εμφανίζει ενώ το άλλο όχι.

Πηγή: sciencealert.com

Διαφήμιση