Αρχική COVID-19 Καθυστερήσεις εμβολίων και πιστοποιητικό εμβολιασμού στην σημερινή ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών

Καθυστερήσεις εμβολίων και πιστοποιητικό εμβολιασμού στην σημερινή ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών

0
ευρωκοινοβούλιο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εν μέσω αυξανόμενων λοιμώξεων, καθυστερήσεων των εμβολίων και νέων στελεχών του COVID-19, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντούνται σήμερα Πέμπτη 21 Ιανουαρίου για να συζητήσουν τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η τηλεδιάσκεψη έρχεται εν μέσω συνεχούς κριτικής ότι η προσπάθεια εμβολιασμού είναι πολύ αργή. Και εν’ μέσω μίας είδησης της “τελευταίας στιγμής”, που φέρνει νέο πονοκέφαλο στους ειδικούς.

Η «νοτιοαφρικανική» μετάλλαξη, φαίνεται να μην καλύπτεται από τα εμβόλια

Πως τα εμβόλια κατά του κορονοϊού πιθανώς θα χρειαστούν ανασχεδιασμό φέτος. Με στόχο να παρέχουν αποτελεσματικότερη προστασία έναντι της νέας «νοτιοαφρικανικής» μετάλλαξης Β1351.
Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες βρήκαν ότι η ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώνουν τον κορονοϊό πέφτει κατά οκτώ φορές απέναντι στη νέα μετάλλαξη.

Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες μέρες αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τις χώρες μέλη να εμβολιάσουν το 70% των ενηλίκων μέχρι το καλοκαίρι.

Αν και η ΕΕ ήλπιζε για μια πιο συντονισμένη προσέγγιση για τη διάθεση των εμβολίων, χώρες έχουν ξεκινήσει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και με διαφορετικές ταχύτητες.

εμβόλιο κορονοϊός

Ο στόχος των εμβολιασμών

Για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ ο στόχος είναι ο εμβολιασμός των ιατρών και των ατόμων άνω των 80 έως τον Μάρτιο. Και στην συνέχεια στα άνω των 70 και σε άτομα με χρόνιες ασθένειες μέχρι τα τέλη Μαΐου. Αυτή η προσέγγιση υιοθετείται από πολλά κράτη μέλη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν τρόπους για να αυξήσουν την παραγωγή εμβολίων. Και ταυτόχρονα να αυξήσουν τις παραδόσεις τους και τους εμβολιασμούς.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), πρόκειται να εγκρίνει το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.
Μόλις ένα μήνα μετά την έγκριση του από το Ηνωμένο Βασίλειο. Γεγονός που οδήγησε σε κριτική για τις διαδικασίες έγκρισης της ΕΕ.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοστάκης έφερε στην ΕΕ πρόταση για τη δημιουργία ενός κοινά συμφωνημένου, πρότυπου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού στο μπλοκ.
Με στόχο να βοηθήσει στην αναβίωση της σημαντικής τουριστικής βιομηχανίας στην Ευρώπη.

Η πρόταση αναμένεται να μπει στο “τραπέζι” της σημερινής τηλεδιάσκεψης. Εν’ μέσω ανησυχιών να μην χωριστούν οι Ευρωπαίοι, σε “δύο στρατόπεδα”. Σε αυτούς που θα έχουν εμβολιαστεί και θα μπορούν να ταξιδεύουν. Και σε αυτούς που δεν θα έχουν προλάβει να εμβολιαστούν και δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν.

Για να εφαρμοστεί το εν’ λόγο πιστοποιητικό, απαιτείται ένα παρόμοιο επίπεδο εμβολιασμών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γι’ αυτό τον λόγο οι ηγέτες της ΕΕ θεωρούν πως είναι είναι πολύ νωρίς για να δεσμευτούν μόνο για ένα μέτρο.

πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες εισάγουν πιστοποιητικό εμβολιασμού

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εισάγουν τώρα εξαιρέσεις για ταξιδιώτες που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολίου.

Η Πολωνία επιτρέπει τώρα στους επισκέπτες που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολίου να εισέλθουν στη χώρα χωρίς περιορισμούς. Ομοίως, η Δανία, η Εσθονία και η Ισλανδία προσπαθούν να εισαγάγουν το μέτρο.
Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου και η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει το ίδιο.

Ο ΠΟΥ διαφωνεί επί του παρόντος με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συμβουλεύσει τις κυβερνήσεις να μην βιαστούν και να μην να δώσουν προς το παρόν ελευθερία ταξιδιού σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες.

Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, η επιτροπή του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι “εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλά θεμελιώδη άγνωστα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη μείωση της μετάδοσης (ιών).
Και τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα μόνο σε περιορισμένες ποσότητες.”

Και αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν συμβουλεύσει τους εμβολιασμένους να συνεχίσουν να ακολουθούν μέτρα κοινωνικής απόστασης επειδή θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον ιό και να τον μεταδώσουν.

 

Διαφήμιση