Αρχική Ζώα Καρχαρίες και σαλάχια απειλούνται με εξαφάνιση

Καρχαρίες και σαλάχια απειλούνται με εξαφάνιση

0
σαλάχια
Διαφήμιση

Μείωση σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% έχει παρατηρηθεί σε ορισμένους πληθυσμούς καρχαριών και σαλαχιών τον τελευταίο μισό αιώνα, δημιουργώντας στην ζωή στον ωκεανό ένα αυξανόμενο “κενό”, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η κύρια αίτια του προβλήματος δεν είναι άλλη από την υπεραλίευση.

Η νέα μελέτη

Ο Nick Dulvy, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser (SFU) και μια ομάδα επιστημόνων πέρασαν χρόνια συλλέγοντας και αναλύοντας πληροφορίες από επιστημονικές μελέτες και αλιευτικά δεδομένα για να δημιουργήσουμε μια εικόνα της παγκόσμιας κατάστασης των 31 ειδών καρχαριών και σαλαχιών.

Διαπίστωσαν ότι τα τρία τέταρτα των ειδών που εξετάστηκαν απειλούνταν με εξαφάνιση και ιδίως μάλιστα τα μεγαλύτερα σε μέγεθος είδη.

Επιπλέον, για τα 18 είδη όπου υπήρχαν περισσότερα δεδομένα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι παγκόσμιοι πληθυσμοί είχαν μειωθεί πάνω από 70% από το 1970.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, επισημαίνει την υπεραλίευση και την αδύναμη προστασία ως τις κύριες πηγές του προβλήματος και υπογραμμίζει ότι τα είδη μπορούν να επιστρέψουν όταν γίνονται προσπάθειες διατήρησης.

Σημειώνεται ότι, η έρευνα επικεντρώνεται σε καρχαρίες και σαλάχια, είδη που ζουν κυρίως σε ανοιχτά νερά.

Ο καρχαρίας που μειώθηκε 98% σε πληθυσμό

καρχαρίας

Ένα από τα είδη καρχαριών που απειλείτε περισσότερο είναι ο ωκεάνιος λευκοπτέρυγος καρχαρίας, ένας ισχυρός καρχαρίας ο οποίος συχνά περιγράφεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνος για τον άνθρωπο. Αυτός λευκοπτέρυγος πατάει τώρα “σε τεντωμένο σκηνί” καθώς κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, που με ένα περίτεχνο τρόπο καταφέρνουν οι αλιείς να τον αιχμαλωτίσουν.

Ο ωκεάνιος λευκοπτέρυγος καρχαρίας γίνεται στόχος των αλιέων λόγω των πτερυγίων τους.

Είναι γεγονός, ο παγκόσμιος πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 98% τα τελευταία 60 χρόνια. Έτσι, δήλωσε ο Nick Dulvy.

Ταυτόχρονα, εντοπίστηκαν και 3 είδη καρχαριών, των οποίων ο πληθυσμός έχει μειωθεί δραματικά, για την ακρίβεια περισσότερο από 80%. 

Οι καρχαρίες και τα σαλάχια υπό εξαφάνιση

Οι καρχαρίες και τα σαλάχια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα καθώς αναπτύσσονται αργά και αναπαράγονται σχετικά σπάνια.

Η μελέτη σημειώνει μια διπλάσια αύξηση τον τελευταίο μισό αιώνα στη χρήση της αλιείας με παραγάδια και δίχτυα, μία μέθοδος που μπορεί να παγιδέψει τη θαλάσσια ζωή με μεγάλη ευρεσιτεχνία και διακριτικότητα, μεταξύ τους και τα απειλούμενα είδη.

Πηγή: sciencealert.com

Διαφήμιση