Αρχική Καταστροφές Καιρός: Πού θα “χτυπήσει” η κακοκαιρία Λέανδρος τις επόμενες ώρες – Μέτρα...

Καιρός: Πού θα “χτυπήσει” η κακοκαιρία Λέανδρος τις επόμενες ώρες – Μέτρα του Δ. Αθηναίων για τους άστεγους

0
Χιόνια - Καιρός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η κακοκαιρία Λέανδρος έφτασε στην Ελλάδα και φέρνει τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Πού θα “χτυπήσει” σήμερα η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), για σήμερα αναμένονται τοπικές βροχές, στα θαλάσσια-παραθαλάσσια και σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο, πρόσκαιρα ισχυρές.
Στα ορεινά και τα βόρεια ημιορεινά αναμένονται χιονοπτώσεις.

Ο Λέανδρος έχει προβληματίσει πολύ τους μετεωρολόγους. Με συνεχείς αναρτήσεις τους προσπαθούν να ενημερώνουν για την εξέλιξη του καιρού μέρα – μέρα.

Ο Σάκης Αρναούτογλου με μια ανάρτηση που έκανε σήμερα το πρωί προβλέπει ότι θα υπάρχουν χιονοπτώσεις σχεδόν σε όλη την κεντρική και βόρεια Ελλάδα κατά διαστήματα αρκετά πυκνές. Αυτό το σενάριο όμως δεν δίνει χιόνια στην Αττική παρά μόνο σε μεγάλα υψόμετρα.
Προβλέπει ωστόσο χιόνια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Γ. Καλλιάνος: Αλλοπρόσαλλο κύμα κακοκαιρίας

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτησή του κάνει λόγο για ένα «αλλοπρόσαλλο» κύμα κακοκαιρίας, τονίζοντας ότι για την Αττική θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα σήμερα, καθώς στο δεύτερο κύμα, την Κυριακή, αναμένεται να χτυπηθεί περισσότερο το Λεκανοπέδιο.

Όπως αναφέρει το meteo.gr τα βόρεια ηπειρωτικά καταγράφουν το πρωί της Πέμπτης 14/1 κατά τόπους ελάχιστες θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν.

Στον πίνακα που ακολουθεί και παρουσιάζει τους 8 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr φαίνεται πως η θερμοκρασία έπεσε στους -8.3 βαθμούς στη Βλάστη Κοζάνης.

Σε σταθμούς σε χιονοδρομικά κέντρα και ορεινά καταφύγια (δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα), καταγράφηκαν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως πχ στο Λαϊλιά Σερρών (-10.4 βαθμοί).

202101140900 WEB daily min temp

Χιονοπτώσεις από το απόγευμα της Πέμπτης 14/1

Χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται από την κακοκαιρία «Λέανδρος» από το απόγευμα της Πέμπτης 14/1 έως το πρωί της Παρασκευής 15/1.

Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από τη Μακεδονία και Θράκη και στη συνέχεια θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά Ελλάδα.

Παράλληλα, βροχές αναμένονται στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο.

Που θα επικρατήσει παγετός

Παγετός θα επικρατήσει στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και στα πεδινά της Μακεδονίας και της Θράκης από τις πρώτες ώρες έως το πρωί της Παρασκευής 15/1.

Ο συνδυασμός των χιονοπτώσεων με τις αρνητικές θερμοκρασίες θα διαμορφώσουν κατά τόπους επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης. Για τον λόγο αυτό σας προτρέπουμε να συμβουλεύεστε την υπηρεσία μας «ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ» στο σχεδιασμό των οδικών σας μετακινήσεων.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι συνθήκες που αναμένονται κατά τις πρώτες ώρες της Παρασκευής 15/1.

Με μωβ χρώμα φαίνονται τα σημεία του δικτύου όπου αναμένονται χιονοπτώσεις και με ανοικτό γαλάζιο τα σημεία όπου αναμένεται χιονόνερο.

2021011502 roards

Έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων για το κρύο – Θερμαινόμενες αίθουσες και RapidTest

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Αθηναίων. Με στόχο  την προστασία των αστέγων της πόλης. Τόσο από την επερχόμενη κακοκαιρία όσο και από την πανδημία.

αστεγοι αίθουσες

Ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει δομές και χώρους. Σε μία προσπάθεια να μη μείνει κανένας μόνος του υπό τις καιρικές συνθήκες για τις οποίες προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Εκεί οι άστεγοι μπορούν να φιλοξενηθούν, να ζεσταθούν, να έχουν γεύματα και να προστατευθούν.

Παράλληλα, οι ομάδες του “Street Work” θα βρίσκονται όλο το εικοσιτετράωρο στους δρόμους της πόλης. Για να προσφέρουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

Οι χώροι που ανοίγουν

Από την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου και για όσο επικρατήσουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες-παγετός, ανοίγουν σε 24ωρη βάση οι εξής χώροι:

  • Το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3), στου οποίου τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι άστεγοι μπορούν να βρουν ένα ζεστό κρεβάτι το βράδυ αλλά και να διαμείνουν ολόκληρη την ημέρα. Όλοι όσοι φιλοξενηθούν στο Πολυδύναμο Κέντρο, θα υποβληθούν σε RapidTest.
  • To Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60 – τηλ: 210.2011151) όπου οι συμπολίτες μας μπορούν να λάβουν έτοιμα γεύματα, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειαστούν από το προσωπικό του Δήμου. Κατά την είσοδο στο χώρο, πραγματοποιείται RapidTest.
  • To Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ – Ρουφ (Πειραιώς και Εχελιδών 69 – τηλ: 210.3421260) όπου όλοι όσοι έχουν ανάγκη, μπορούν να βρουν έναν καθαρό και αξιοπρεπή χώρο με γεύματα και κουβέρτες. Και στον συγκεκριμένο χώρο, κατά την είσοδο, θα πραγματοποιούνται RapidTest.

Σε 24ωρη λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης

Σε 24ωρη λειτουργία τίθεται και το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (210-5246515) για να δέχεται τηλεφωνικές αναφορές από πολίτες για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια.

Αναφορές για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι μπορούν να γίνονται επίσης στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων 1595 και στο 210.5277000.

Διαφήμιση