Αρχική Καταστροφές Καιρός: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πού θα χιονίσει

Καιρός: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πού θα χιονίσει

0
Χιόνια
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο καιρός μας δείχνει τα “δόντια” του. Νέα επιδείνωση του προβλέπει το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).
Από αύριο Τρίτη 26 Ιανουαρίου, έρχεται χιονιάς στη βόρεια Ελλάδα και κακοκαιρία σε όλη τη χώρα, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα

Σύμφωνα με το Hellenic Weather, αλλάζει η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στη Μεσόγειο. Και από “ζωνική” που ήταν τις προηγούμενες ημέρες, γίνεται “μεσημβρινή”. Που σημαίνει ότι ο καιρός κρυώνει πάλι.

Η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα, οι κυρίαρχοι άνεμοι γίνονται οι βοριάδες και επιστέφουν οι χιονοπτώσεις στα χαμηλά υψόμετρα της χώρας.

gfs 500hpa temperature europe
Πηγή: hellenicweather

Ο παραπάνω χάρτης αφορά την πρόγνωση της θερμοκρασίας στη στάθμη των 500hPa, περίπου 5.500μ από την επιφάνεια της θάλασσας την Τετάρτη 27/1.

Το κύμα ψύχους θα μας επισκεφθεί από την Τρίτη (26/1) και θα διαρκέσει ως την Πέμπτη (28/1).

Τα τελευταία στοιχεία επικεντρώνουν τις χιονοπτώσεις στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ωστόσο εκείνο το διάστημα, επειδή η θερμοκρασιακή υποστήριξη στην ανώτερη ατμόσφαιρα είναι ικανοποιητική σε όλη τη χώρα (περίπου -33), χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα είναι πιθανό τα σημειωθούν και πιο νότια όπως στη Θεσσαλία, ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι θα έχουν μεγάλη ένταση και διάρκεια.

Για τους φίλους του χιονιού επισημαίνεται ότι, σε κακοκαιρίες τέτοιου τύπου, τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Θα υπάρξει νεότερη εκτίμηση με τα νέα στοιχεία της Δευτέρας.

Με τα έως τώρα στοιχεία, η πρόγνωση διαμορφώνεται ως εξής:

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Επιδείνωση του καιρού αρχικά στα δυτικά, με τοπικές βροχές και στις θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα, που θα είναι κατά τόπους ισχυρά, βαθμιαία από το μεσημέρι θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από το απόγευμα και στην υπόλοιπη χώρα. Σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα στα βορειοδυτικά.

Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά ορεινά, στα βόρεια ορεινά – ημιορεινά και από το βράδυ σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Στα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, στα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και του βορειοανατολικού Αιγαίου με χαμηλότερο υψόμετρο.

Πιθανότητες για χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα υπάρχουν και στην υπόλοιπη ανατολική Ελλάδα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι γρήγορα σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα βορειοδυτικά.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Στα ανατολικά και νότια αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο κυρίως στο Αιγαίο.

Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά και πρόσκαιρα στα βορειοανατολικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το βράδυ και από τα δυτικά θα αυξηθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Βαθμιαία από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Χιονοπτώσεις σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, στα ορεινά

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Hellenic Weather, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και στα ημιορεινά της βορειοδυτικής χώρας.

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη εξασθένηση.

Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Όμως από τις μεσημβρινές ώρες ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της βορειοδυτικής χώρας, όπου νωρίς το πρωί θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 6 με 7 και νωρίς το πρωί στο Ιόνιο 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Στα ανατολικά θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νότια.

33 777GR

Δευτέρα 25/1/2021: Συνολικό ύψος υετού (φαινόμενα όπως βροχή χιόνι) / Πηγή: hellenicweather

Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι και σημαντικές βροχοπτώσεις

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων πνέουν από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 25/01.

Η μεγαλύτερη ριπή του ανέμου σημειώνεται στο μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr στην Παξιμάδα Καρύστου με τιμή 153 km/h.

2501 max hi speed
Οι οκτώ μεγαλύτερες ριπές ανέμου έως τις 09:00 το πρωί της Δευτέρας 25/01, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr / Πηγή: meteo.gr

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Ισχυρές βροχές αλλά και καταιγίδες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στα Θεοδώριανα Άρτας και ήταν ίσο με 84 χιλιοστά.

202101250900 WEB daily rain
Οι οκτώ μεγαλύτερες ριπές ανέμου έως τις 09:00 το πρωί της Δευτέρας 25/01, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr / Πηγή: meteo.gr
Διαφήμιση