Αρχική Πολιτισμός Η ιστορία αποκεφαλισμού του Ιωάννη του Βαπτιστή – Που διαδραματίστηκε

Η ιστορία αποκεφαλισμού του Ιωάννη του Βαπτιστή – Που διαδραματίστηκε

0
Ιωάννης ο Βαπτιστής
Διαφήμιση

Το σημείο που ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο ιεροκήρυκας που προέβλεψε τον ερχομό του Ιησού, καταδικάστηκε σε θάνατο γύρω στο 29 μ.Χ. ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει αρχαιολόγοι.

Η Βίβλος και ο αρχαίος συγγραφέας Ιώσηπος Φλάβιος (37-100 μ.Χ.) περιγράφουν πώς ο Βασιλιάς Ηρώδης Αντίπας, γιος του Βασιλιά Ηρώδη, είχε εκτελέσει τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Ο Ιώσηπος διευκρίνισε ότι η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε στο Μάχαιρο, ένα φρούριο κοντά στη Νεκρά Θάλασσα, στη σύγχρονη Ιορδανία. Ο Ηρώδης Αντίπας φοβόταν την αυξανόμενη επιρροή του Ιωάννη του Βαπτιστή στον πληθυσμό και έτσι τον εκτέλεσε, γράφει ο Ιώσηπος.

Από την άλλη πλευρά, η Βίβλος, διηγείται μια πολύ πιο περίπλοκη ιστορία, υποστηρίζοντας ότι ο Ηρώδης Αντίπας είχε εκτελέσει τον Ιωάννη τον Βαπτιστή σε αντάλλαγμα για έναν χορό.

Σύμφωνα με την ιστορία της Βίβλου ο Ηρώδης Αντίπας ήταν έτοιμος να παντρευτεί μια γυναίκα, την Ηρώδια, ενώ ήταν και οι δύο διαζευγμένοι, κάτι για το οποίο ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν αντίθετος.
Στο πάρτι γενεθλίων του Ηρώδη Αντίπα, η κόρη της Ηρώδιας, η Σαλώμη, ενθουσίασε τον βασιλιά πάρα πολύ με τον χορός της και έτσι της πρόσφερε σε αντάλλαγμα ότι ήθελε.
Τότε η Σαλώμη ζήτησε το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή.
Ο Ηρώδης Αντίπας δεν ήθελε στην αρχή να εκπληρώσει την συγκεκριμένη επιθυμία της Σαλώμης. Ωστόσο, τελικά αποφάσισε να το εκπληρώσει και να φέρει το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή στη Σαλώμη μέσα σε μια πιατέλα.

Το μέρος που αποκεφαλίστηκε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής

Μια αυλή που αποκαλύφθηκε στο Μάχαιρο είναι πιθανότατα το μέρος όπου αποκεφαλίστηκε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. Εκεί που με τον χορό της Σαλώμης, ο Ηρώδης Αντίπας αποφάσισε να αποκεφαλιστεί ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, έγραψε ο Γκιζζ Βορς, διευθυντής του πρότζεκτ με τίτλο «Machaerus Excavations and Surveys at the Dead Sea», στο βιβλίο «Holy Land Archaeology on Either Side: Archaeological Essays in Honour of Eugenio Alliata» (Fondazione Terra Santa, 2020). Η αυλή, ανέφερε ο Βορς, έχει μια θέση σε κυκλικό σχήμα, που είναι πιθανώς τα ερείπια του θρόνου του Ηρώδη Αντίπα.
Την συγκεκριμένη αυλή την ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι το 1980. Ωστόσο, δεν αναγνώρισαν τη θέση ως μέρος του θρόνου του Ηρώδη Αντίπα, ώστε να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι εκεί έλαβαν χώρα τα παραπάνω γεγονότα. Η παρουσία του θρόνου δίπλα στην αυλή ενισχύει τα συμπεράσματα για την πίστα, έγραψε ο Βορς.
Δεκάδες μελετητές που δεν συμμετείχαν στις ανασκαφές μίλησαν στο Live Science για τον ισχυρισμό ότι βρέθηκε ο θρόνος του Ηρώδη Αντίπα και η αυλή όπου έγινε ο θανατηφόρος χορός.
Μερικοί μελετητές ήταν πεπεισμένοι, ενώ άλλοι ήταν δύσπιστοι.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ πρωτοποριακή διαφήμιση του ΕΟΤ στους μηχανοκίνητους αγώνες ταχύτητας και το Playstation
Επόμενο άρθροCureVac και Bayer ενώνουν τις δυνάμεις στη μάχη κατά του COVID-19

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ