Αρχική Υγεία - Διατροφή H Ελλάδα έρχεται 29η στην Ευρώπη σε μέριμνα για την αναπηρία

H Ελλάδα έρχεται 29η στην Ευρώπη σε μέριμνα για την αναπηρία

0
Αμεα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η χώρα μας καταλαμβάνει την 29η θέση σε σύνολο 35 κρατών της Ευρώπης σε σχέση με τη μέριμνα και κοινωνική προστασία για την αναπηρία και το διάστημα 2010- 2017, όπου μετά από περικοπή δαπανών της τάξης του 28%, η Ελλάδα πέρασε τελικά από ένα ανεπαρκές, ανορθολογικό και ιατρικοκεντρικό σύστημα κοινωνικής προστασίας σε ένα συρρικνωμένο σύστημα παροχών

Η εν λόγω συρρίκνωση υπήρξε αποτέλεσμα των οριζόντιων περικοπών στη συντάξεις και της μείωσης των δικαιούχων συντάξεων αναπηρίας.

Κατατάσσοντας δε όλες τις χώρες με βάση το ποσοστό του ΑΕΠ που διαθέτουν για την προστασία της αναπηρίας στο σύνολο των 35 κρατών στην Ευρώπη, η Ελλάδα δυστυχώς κατέχει την 29η θέση. 

Αυξήθηκε ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στα άτομα με σοβαρή αναπηρία 

Η νέα πραγματικότητα αποκλείει σημαντικό τμήμα του πληθυσμού με αναπηρία από το δικαίωμα στην κοινωνική προστασία, αναπαράγοντας ταυτόχρονα τις παθογένειες του παρελθοντικού μοντέλου. Εντωμεταξύ για το ίδιο διάστημα, ταυτόχρονα με τη δραστική μείωση των δαπανών για κοινωνική προστασία, καταγράφεται στη χώρα σοβαρή αύξηση του δείκτη κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στα άτομα με σοβαρή αναπηρία κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες (από 43,3% σε 59,4%).

Η άποψη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία είναι ότι η χώρα μας ούτε δαπανούσε ούτε δαπανά πολλά σε χρηματικές παροχές για την αναπηρία, ενώ δαπανά ελάχιστα και σε άλλου τύπου παροχές, σε δομές υποστήριξης, σε υπηρεσίες προσωπικής βοήθειας, σε κέντρα αποκατάστασης/ επαναποκατάστασης, σε προγράμματα στέγασης κ.ά., παροχές σε είδος οι οποίες είναι εξίσου αναγκαίες με τις χρηματικές για την αποτελεσματική ένταξη και προστασία των ατόμων με αναπηρία.

Η κατάσταση επιβαρύνθηκε από την πανδημία

ΑΜΕΑΣτην πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας του Covid-19, και της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που έχει πυροδοτήσει παγκοσμίως, η αναγκαιότητα του κράτους πρόνοιας και των αποτελεσματικών πολιτικών κοινωνικής προστασίας είναι αυταπόδεικτη.

Η αναμενόμενη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και της ακραίας φτώχειας που έχει ήδη διαφανεί, πλήττει δυσανάλογα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ιδίως τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους, που αντιμετώπιζαν ήδη αυξημένο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Η πανδημία ως υγειονομική κρίση, επίσης ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους και επιβάλει πρόσθετους περιορισμούς στα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις απειλώντας σημαντικά την υγεία τους, ιδιαίτερα όσων διαβιούν σε κλειστά ιδρύματα.

Συνολικές δαπάνες κοινωνικής προστασίας

Για τη συνολική δαπάνη για κοινωνική προστασία, τα στοιχεία του συστήματος ESSPROS καταδεικνύουν ότι:

  • Το 2017 οι συνολικές δαπάνες για παροχές κοινωνικές προστασίας στην Ελλάδα υπολογίζονται στο 24,9% του ΑΕΠ, δύο μονάδες χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (ΕΕ-28). 
  • Σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ), η κατά κεφαλή δαπάνη για την κοινωνική προστασία είναι χαμηλότερη κατά 40% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (Ε.Ε.-28). 
  • Το 53,2% της συνολικής αυτής δαπάνης αφορά σε συντάξεις γήρατος, ποσοστό το οποίο βρέθηκε να είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρώπης (ΕΕ-28: 40,5%).
  • Η διαχρονική ανάλυση των στοιχείων φανερώνει σταθερή τάση μείωσης των συνολικών δαπανών κοινωνικής προστασίας, η οποία από το 2009 έως και το 2017 ανήλθε αθροιστικά σε περικοπές της τάξεως του 22%.

Δαπάνες μέριμνας για την αναπηρία

Για τις δαπάνες κοινωνικής προστασίας για την αναπηρία, τα στοιχεία δείχνουν ότι: 

  • Το 2017, οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας για την αναπηρία ανέρχονται σε 2.658 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνοντας το 5,9% των συνολικών δαπανών κοινωνικής προστασίας, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ε.Ε.-28 ανερχόταν στο 7,6%.
  • Κατατάσσοντας όλες τις χώρες με βάση το ποσοστό του ΑΕΠ που διαθέτουν για την προστασία της αναπηρίας σε σύνολο 35 κρατών, η Ελλάδα δυστυχώς κατέχει την 29η θέση.
  • Η εξέταση του δείκτη «Κατά κεφαλήν δαπάνη για παροχές κοινωνικής προστασίας για την αναπηρία σε μονάδες αγοραστικής δύναμης» επιβεβαιώνει επίσης το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο παροχών για την αναπηρία στη Ελλάδα, αφού η τιμή του στη χώρα είναι 297, 8 (ΜΑΔ) ανά κάτοικο, όντας χαμηλότερη κατά 50% της μέσης δαπάνης της Ε.Ε. των 28.
  • Η διαχρονική ανάλυση φανερώνει μια συνεχή τάση μείωσης των δαπανών κοινωνικής προστασίας για την αναπηρία στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2010-2017. Υπολογίζοντας αθροιστικά τις περικοπές αυτών των ετών, διαπιστώνεται συνολική μείωση της δαπάνης για την «αναπηρία» κατά 28%, συρρίκνωση η οποία προέρχεται από τις οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας.

Τι ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία από το Κράτος

Για την Ε.Σ.Α.μεΑ. είναι επιτακτική η αναγκαιότητα μιας ολοκληρωμένης Στρατηγικής για την αναπηρία, στη βάση της δικαιωματικής προσέγγισης, μιας πολιτικής η οποία: όχι μόνο δεν θα περικόπτει αλλά θα διευρύνει τις υφιστάμενες παροχές, αναπτύσσοντας περαιτέρω μέτρα για τη διασφάλιση επαρκούς βιοτικού επιπέδου για τα άτομα με αναπηρία, όπως άλλωστε συστήνει και η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών.

Βασικός πυλώνας της ζητούμενης πολιτικής πρέπει να είναι η θεσμοθέτηση παροχών σε είδος, με τη δημιουργία δομών και υπηρεσιών που να διαθέτουν ευελιξία και να ανταποκρίνονται στις ατομικές ανάγκες, ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης με αναπηρία να διάγει τον βίο του με αξιοπρέπεια και αυτονομία.

Διαφήμιση