Αρχική Υγεία - Διατροφή Εργασιακή ικανοποίηση αισθάνεται το 70% των εργαζομένων στην Ελλάδα

Εργασιακή ικανοποίηση αισθάνεται το 70% των εργαζομένων στην Ελλάδα

0
εργασία
Διαφήμιση

Ο χώρος της εργασίας υπέστη πολλές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και υποχρέωσε εργαζόμενους και επιχειρήσεις να υιοθετήσουν νέα μοντέλα, λόγω της πανδημία του κορονοϊού που ξέσπασε αρχές της προηγούμενης χρονιάς. Ωστόσο, μία έρευνα της Randstad, δείχνει ότι, στην Ελλάδα, η εργασιακή ικανοποίηση αγγίζει το 70%, ποσοστό αυξημένο κατά 6 μονάδες σε σχέση με το 2019.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην εργασία

Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω στον τομέα της εργασίας. Από την μια, η εξ αποστάσεως εργασία που υιοθετήθηκε από πλήθος επιχειρήσεων με σκοπό να συνεχίσουν να είναι λειτουργικές υπό τις νέες συνθήκες. Από την άλλη, η διακράτηση των εργαζομένων στις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Ενώ παράλληλα, την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες τους (upskilling) για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην πρόσφατα μετασχηματισμένη ψηφιακή οικονομία.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία, οι εργοδότες απέκτησαν μεγαλύτερο δίκτυο ενεργών υποψηφίων εργαζομένων ενώ παράλληλα εντάθηκε η ανησυχία για απολύσεις.

Εργασία σε καιρό πανδημίας

Πριν από το ξέσπασμα της κρίσης Covid-19, οι περισσότεροι εργαζόμενοι είχαν βρει τον τρόπο να διαχειρίζονται και να συνδυάζουν τις απαιτήσεις της εργασίας και την προσωπική ζωή, κάτι το οποίο ανέτρεψε εντελώς η πανδημία.

Για ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων εργαζομένων, η εργασία από το σπίτι αποτέλεσε ταυτόχρονα μια ευεργετική και αγχωτική κατάσταση. Πολλοί γονείς χρειάστηκε να φροντίζουν τα παιδιά και τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας, ενώ παράλληλα έπρεπε να ανταποκριθούν στα επαγγελματικά τους καθήκοντα. Κάτι που τους πρόσθετε άγχος.

Στην αντίπερα όχθη, βρίσκονταν εκείνοι που δεν μπορούσαν να εργαστούν από το σπίτι και έπρεπε να συνεχίσουν να πηγαίνουν στον χώρο εργασίας τους. Για αυτούς υπήρχε η καθημερινή ανησυχία λόγω της αναπόφευκτης έκθεσης στον ιό.

Παράλληλα, να σημειωθεί και το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι με παιδιά έπρεπε ταυτόχρονα να υποστηρίξουν την εκπαίδευση και το σχολείο από το σπίτι, επιδεινώνοντας την ήδη τεταμένη κατάσταση για τους ίδιους.

Η άποψη των εργαζομένων για την στήριξη των εργοδοτών τους

Ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι αισθάνονται τη στήριξη από τους εργοδότες τους, πολλοί δηλώνουν επίσης ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν υποχωρήσεις για να διασφαλίσουν τη θέση εργασίας τους.

Μάλιστα:

  • Το 63% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι υποστηρίζονται συναισθηματικά από τον εργοδότη τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
  • Το 16% των Ελλήνων εργαζομένων δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να εργαστούν περισσότερες ώρες ακόμη και χωρίς αύξηση της αμοιβής τους μόνο για να διατηρήσουν την εργασία τους.
  • Το 45% των Ελλήνων εργαζομένων δήλωσαν ότι θα αναλάμβαναν διαφορετικό ρόλο εντός της εταιρείας, εάν τους ζητηθεί.

Απόψεις των εργαζομένων

  • Το 63% των Ελλήνων/ίδων που ρωτήθηκαν, πιστεύει ότι οι εργοδότες συνεχίζουν να δυσκολεύονται στην εύρεση κατάλληλων ταλέντων ακόμη και σε περιόδους υψηλότερης ανεργίας.
  • Το 81% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι διαθέτουν τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που απαιτούνται για να προσαρμοστούν στον ψηφιακό κόσμο
  • Το 19% δηλώνει ότι προσπαθεί να μάθει νέες δεξιότητες που απαιτούνται σε αυτό το νέο ψηφιακό περιβάλλον.
  • Το 54% των ερωτηθέντων συμφώνησαν ότι τόσο ο εργοδότης όσο και ο εργαζόμενος πρέπει να είναι από κοινού υπεύθυνοι για την ανανέωση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των εργαζομένων.
  • Το 72% των Ελλήνων εργαζομένων πιστεύει ότι η εταιρεία τους προσφέρει ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς, όπου τα άτομα με κάθε είδους διαφορετικότητα και αναπηρίες αισθάνονται ευπρόσδεκτα και εκτιμώνται για τη συνεισφορά τους.
  • Το 30% δήλωσε ότι αναζητά το τρέχον διάστημα διαφορετικές ευκαιρίες εργασίας, όπως αντίστοιχα είχε αποτυπωθεί και το 2019.
  • Το 16% των εργαζομένων μετακινήθηκε το 2020, ποσοστό μειωμένο κατά τρεις μονάδες σε σχέση με το 2019.
  • Το 29% ανέφερε ότι φοβάται πως θα χάσει τη θέση εργασίας του, ποσοστό που παραμένει αμετάβλητο με τα στοιχεία της περσινής έρευνας.
Διαφήμιση