Αρχική COVID-19 COVID-19: Rapid test αίματος ανιχνεύει ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο – “Γκρίνια” στην...

COVID-19: Rapid test αίματος ανιχνεύει ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο – “Γκρίνια” στην Ευρώπη με τις καθυστερήσεις των εμβολίων

0
τεστ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένα σχετικά απλό και γρήγορο τεστ (rapid test) αίματος, ανέπτυξαν επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις.

Το λιγότερο από μία ώρα μπορεί να προβλέψει -μέσα στο πρώτο 24ωρο από την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο- ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές ή θάνατο λόγω COVID-19.

Το τεστ μετρά τα επίπεδα του μιτοχονδριακού DNA. Αυτό κανονικά βρίσκεται μέσα στα κύτταρα. Αλλά όταν διαρρέει στην κυκλοφορία του αίματος, είναι ένδειξη για βίαιο θάνατο (νέκρωση) των κυττάρων μέσα στο σώμα λόγω της λοίμωξης από τον ιό.

Τα ανιχνευόμενα επίπεδα του μιτοχονδριακού DNA στο αίμα αποκαλύπτουν πόσο έχει προχωρήσει η βλάβη στους ιστούς των πνευμόνων. Των νεφρών και άλλων ζωτικών οργάνων.

Τα επίπεδα μιτοχονδριακού DNA υψηλότερα σε ασθενείς στις ΜΕΘ

Όπως διαπιστώθηκε τα επίπεδα του μιτοχονδριακού DNA είναι πολύ υψηλότερα στους ασθενείς που τελικά εισάγονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Διασωληνώνονται ή πεθαίνουν – και αυτό άσχετα από την ηλικία, το φύλο και τα όποια υποκείμενα νοσήματα.

Kατά μέσο όρο, τα επίπεδα αυτά βρέθηκαν περίπου δέκα φορές μεγαλύτερα στους ασθενείς COVID-19 με σοβαρή δυσλειτουργία των πνευμόνων, οι οποίοι τελικά πέθαναν.

Οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα μιτοχονδριακού DNA στο αίμα τους σε σχέση με όσους ασθενείς είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, είχαν σχεδόν:

  • Εξαπλάσια πιθανότητα να διασωληνωθούν.
  • Τριπλάσια να εισαχθούν σε ΜΕΘ.
  • Διπλάσια να πεθάνουν.

Γιατί είναι εύκολο να εφαρμοστεί στα νοσοκομεία

Οι ερευνητές τόνισαν ότι το τεστ μπορεί εφαρμοστεί εύκολα στα νοσοκομεία, επειδή χρησιμοποιεί τα ίδια μηχανήματα που επεξεργάζονται την τυπική δοκιμή PCR για το COVID-19.

Προτού υποβληθεί αίτηση για έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οι επιστήμονες θα πρέπει να επαληθεύσουν την ακρίβεια των δεδομένων τους, σε μια μεγαλύτερη πολυκεντρική δοκιμή.

“Γκρίνια” στην Ευρώπη με τις καθυστερήσεις των εμβολίων

Κι ενώ οι επιστήμονες δίνουν μάχη για την αναχαίτιση του ιού, μία άλλη μάχη δίνει η Ευρώπη. Στο μέτωπο των καθυστερήσεων των εμβολίων. Ένα σημαντικό όπλο, επίσης στην αναχαίτιση του COVID-19.

Έξι ευρωπαϊκές χώρες χαρακτήρισαν την ανακοίνωση της Pfizer για προσωρινή καθυστέρηση στην παράδοση εμβολίων COVID-19 ως “απαράδεκτη”. Και καλούν τις Βρυξέλλες να διασφαλίσουν τη “διαφάνεια και σταθερότητα”.

Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, εκπρόσωπος της Pfizerστην Δανία επιβεβαίωσε ότι για να επιτύχει η εταιρεία το στόχο των 2 δις δόσεων ετησίως, πρέπει να προσαρμοστούν οι εγκαταστάσεις στο εργοστάσια της στο Puurs του Βελγίου. Κάτι που απαιτεί , οι οποίες “νέες δοκιμές ποιότητας και εγκρίσεις από τις αρχές”.

“Κατά συνέπεια, λιγότερες δόσεις θα είναι διαθέσιμες για τις ευρωπαϊκές χώρες στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου”, πρόσθεσε.

Τι έγραψαν στην επιστολή διαμαρτυρίας πέντε υπουργοί

Οι υπουργοί Υγείας από τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Σουηδία έγραψαν σε κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την ανακοίνωση ότι “αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη.

Όχι μόνο επηρεάζει τα προγραμματισμένα προγράμματα εμβολιασμού, αλλά μειώνει επίσης την αξιοπιστία της διαδικασίας εμβολιασμού”.

Και ζητούν από τον επίτροπο υγείας του μπλοκ να τονίσει στην Pfizer “την ανάγκη διασφάλισης σταθερότητας και διαφάνειας των έγκαιρων παραδόσεων”.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, ότι “κάλεσε αμέσως τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer” μετά την ανακοίνωση.

“Με διαβεβαίωσε ότι όλες οι εγγυημένες δόσεις του πρώτου τριμήνου θα παραδοθούν κανονικά”, είπε.

Οι Βρυξέλλες αγόρασαν περίπου 2 δις δόσεις εμβολίου από πολλές εταιρείες για χρήση στα 27 κράτη μέλη.

Η σύμβαση με την Pfizer / BioNtech είναι για 600 εκατομμύρια δόσεις. Οι μισές από τις οποίες αναμενόταν να παραδοθούν πριν από τον Σεπτέμβριο.

Η Επιτροπή δεν επιβλέπει την παράδοση των δόσεων στα κράτη μέλη. Και κάθε χώρα είναι επίσης υπεύθυνη για τη στρατηγική εμβολιασμού της.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ άρχισαν να εμβολιάζουν άτομα στις 27 Δεκεμβρίου, συντονισμένα.

Η Ιταλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την ηπειρωτική Ευρώπη. Έχει μέχρι στιγμής χορηγήσει 972.000 από τις 1,4 εκατομμύρια δόσεις που έχει λάβει – το μεγαλύτερο ποσό σε αριθμητικούς όρους.

Ακολουθεί η Γερμανία (η οποία έχει κάνει συμφωνίες εκτός κοινοτικού πλαισίου) και η Ισπανία όπου 842.455 και 672.186 δόσεις έχουν χρησιμοποιηθεί αντίστοιχα.

Αλλά με περισσότερες από 2.263 δόσεις ανά 100.000 πληθυσμούς, η Δανία έχει εμβολιάσει το υψηλότερο μερίδιο κατοίκων.

Η Ιρλανδία και η Ιταλία έρχονται στη συνέχεια με περισσότερες από 1.600 δόσεις ανά 100.000 πληθυσμούς.

 

Διαφήμιση