Αρχική COVID-19 COVID-19: Η μυωπία αυξάνεται από το lockdown

COVID-19: Η μυωπία αυξάνεται από το lockdown

0
Μάτια

Σύνταξη: ecozen.gr

Λόγω του COVID-19 και του lockdown οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν ατελείωτο χρόνο στο σπίτι και σπάνια πηγαίνουν έξω.

Αυτό σημαίνει ότι τα μάτια μας επικεντρώνονται συνεχώς σε αντικείμενα σε κοντινή απόσταση. Και δεν υπάρχει το όφελος για την όραση, να κοιτάμε σε απόσταση.

Άσκηση των ματιών

Η έλλειψη άσκησης είναι ιδιαίτερα αισθητή στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης για τα μάτια τους.

Πρόσφατες μελέτες από την Ολλανδία και την Κίνα δείχνουν ότι ως αποτέλεσμα των περιορισμών COVID-19, η μυωπία έχει αυξηθεί δραματικά, ειδικά στα παιδιά. Το φαινόμενο έχει ονομαστεί «μυωπία καραντίνας».

Έρευνα σε πάνω από 120.000 παιδιά σχολείων στην Κίνα έδειξαν ότι τα ηλικίας από έξι έως οκτώ είχαν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μυωπία το 2020 από τα παιδιά της ηλικίας τους τα προηγούμενα χρόνια.
Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, η οπτική οξύτητα μετατοπίστηκε 0,3 διοπτρίες προς τη μυωπία.

Αυτή η δραστική επιδείνωση της όρασης στα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα τρομακτική. Η όραση καθορίζεται σε νεαρή ηλικία. Εάν κάποιος έχει μυωπία, παραμένει έτσι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μυωπία ξεκινά στο δημοτικό σχολείο και αυξάνεται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Όσο νωρίτερα ξεκινά, τόσο πιο σοβαρή γίνεται.

Εάν το μάτι μεγαλώνει πάρα πολύ μεταξύ των ηλικιών 6 και 10 ετών, αυτό σημαίνει ότι το παιδί δυσκολεύεται να δει αντικείμενα μακρύτερα.

Η σοβαρή μυωπία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, καταρράκτη λόγω υψηλής πίεσης μέσα στο μάτι ή ακόμη και τύφλωση αργότερα στη ζωή.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Brien Holden Vision, στα μέσα του αιώνα περίπου πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι, ή περίπου το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, θα έχουν μυωπία.

Ειδικά στις βιομηχανικές χώρες, ο αριθμός των ατόμων με προβλήματα όρασης αυξήθηκε ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες.

Το φως της ημέρας βοηθά στην καταπολέμηση της μυωπίας

Ο κίνδυνος μυωπίας μπορεί να μειωθεί με το να μην κοιτάζεις πολύ μακριά ένα αντικείμενο σε κοντινή απόσταση. Ανεξάρτητα από το αν είναι smartphone ή ένα συναρπαστικό βιβλίο.

Ο σημαντικός παράγοντας είναι η απόσταση. Ο παρατηρητής πρέπει να κοιτάζει τακτικά έτσι ώστε το βλέμμα να μπορεί να περιπλανηθεί στην απόσταση.

Ο κίνδυνος μυωπίας μειώνεται κυρίως με μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα που αφιερώνεται σε εξωτερικούς χώρους. Επειδή το φως της ημέρας αναστέλλει την περαιτέρω ανάπτυξη του βολβού.

Σε κλειστά δωμάτια, η ένταση του φωτός είναι κατά μέσο όρο 300 έως 500 lux (ένα μέτρο των επιπέδων φωτός), ενώ σε μια φωτεινή καλοκαιρινή μέρα μπορεί να είναι περίπου 100.000 lux έξω.

Μελέτες από τη Σκανδιναβία δείχνουν επίσης ότι η μυωπία αυξάνεται στις πιο σκοτεινές εποχές, ενώ σταματά σε φωτεινότερες εποχές του έτους.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here