Αρχική Επιχειρείν Άνοιξαν σήμερα εμπορικά και υπηρεσίες-Ποιοι είναι οι κανόνες λειτουργίας και τα πρόστιμα

Άνοιξαν σήμερα εμπορικά και υπηρεσίες-Ποιοι είναι οι κανόνες λειτουργίας και τα πρόστιμα

0
καταστήματα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ρολά με γενναίες εκπτώσεις έως και 70% σήκωσαν τα εμπορικά καταστήματα στις “πράσινες” περιοχές σε όλη τη χώρα, από σήμερα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Οι καταναλωτές θα έχουν χρονικό περιθώριο δύο ωρών για τα ψώνια τους απ’ τη στιγμή που θα στείλουν με SMS στο 13033.

Η λειτουργία του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται πλέον κανονικά με μόνο περιορισμό την συνάθροιση εντός του καταστήματος ή του mall κατά αναλογία 1 πελάτης ανά 25 τμ., υπολογίζοντας τους κύριους χώρους και όχι αποθήκες κοκ.

Ένας περιορισμός μάλιστα που ισχύει πλέον και για τα σούπερ μάρκετ. Σημειωτέον πως ο αριθμός των παρευρισκόμενων υπαλλήλων των καταστημάτων δεν υπόκειται σε περιορισμό.

Στις “κόκκινες” περιοχές θα ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο click away.

Μαζί με το λιανικό εμπόριο από σήμερα στις “πράσινες” περιοχές θα λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού κομμωτήρια και κουρεία, Κέντρα αισθητικής, διαιτολογικά κέντρα, κέντρα ευεξίας, προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, καθώς και τα ΚΤΕΟ.

Ν Σύψας: “Καλή η επιδημιολογική εικόνα της χώρας”

Μιλώντας στο MEGA, ο Λοιμωξιολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νικόλαος Σύψας σημείωσε πως η επιδημιολογική εικόνας της χώρας είναι σχετικά καλή. Δεν σημειώθηκε κάποια έκρηξη στα κρούσματα ως συνέπεια των εορτών, επισημαίνοντας όμως πως δεν έχει περάσει ο κίνδυνος για τις “κόκκινες περιοχές”.

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου δήλωσε πως αυτό θα γίνει με κάποιες προϋποθέσεις. Μία εξ αυτών είναι να γίνονται πολλά τεστ καθημερινά και σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά, τα μέτρα θα αρθούν.

Ωράριο και πρόστιμα

Το ωράριο λειτουργίας τους μπορεί επίσης να ξεκινά απ’ τις 7 το πρωί και υποχρεωτικά να τελειώνει στις 8 το βράδυ.
Τα ραντεβού θα πρέπει να καταγράφονται σε ημερήσια λίστα την οποία θα συντάσσουν οι υπεύθυνοι των καταστημάτων με την έναρξη λειτουργίας τους.

Επιχειρήσεις με πελάτες χωρίς ραντεβού ή χωρίς να τηρούν κατάλογο των ραντεβού της ημέρας είναι αντιμέτωπες με πρόστιμο 1.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και 2.000 ευρώ για τη δεύτερη.

Καταστήματα χωρίς ανάρτηση στην πόρτα του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκεται εντός του θα βρίσκεται αντιμέτωπο με πρόστιμο 300 ευρώ στην πρώτη παράβαση και 600 ευρώ στη δεύτερη.

Πώς θα γίνεται η μετακίνηση για ψώνια

Η μετακίνηση για ψώνια ή υπηρεσίες θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 “Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)”, ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Η απόφαση

Αναλυτικά, η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ για τα μέτρα που ισχύουν για λιανεμπόριο, καταστήματα τροφίμων, κομμωτήρια, κουρεία και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής από σήμερα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και ώρα 6:00, έως και τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου και ώρα 6:00, προβλέπει:

Γενικοί Κανόνες λειτουργίας

  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
  • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
    Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
  • Ειδικώς τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν 24 ώρες.
  • Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
  • Προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια – όπου υφίστανται – με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.
  • Το ωράριο λειτουργίας τους είναι προαιρετικό (διευρυμένο) από τις 7:00 έως τις 20:00, καθώς και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

Πότε ανοίγει η εστίαση

Από την 25η Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για το σταδιακό άνοιγμα της εστίασης.

Κι αυτό γιατί μέχρι τότε υπολογίζεται να έχουν εμβολιαστεί δύο εκατομμύρια πολίτες, Και ο χειμώνας, που ευνοεί τη μετάδοση του κορονοϊού, θα έχει τελειώσει.

Διαφήμιση