Αρχική Περιβάλλον 83 χλμ. ακτογραμμής καθάρισαν οι εθελοντές της HELMEPA – Δείτε τι βρήκαν

83 χλμ. ακτογραμμής καθάρισαν οι εθελοντές της HELMEPA – Δείτε τι βρήκαν

0
HELMEPA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τους εθελοντές της HELMEPA δεν τους πτόησε η πανδημία. Παρά τις ειδικές συνθήκες και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα “έκαναν λαμπίκο” 83 χλμ. ακτογραμμής σε όλη την Ελλάδα.

Το περασμένο φθινόπωρο η HELMEPA συντόνισε για 30η συνεχή χρονιά στη χώρα μας τον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμού Ακτών 2020.

Την παλαιότερη και ευρύτερη προσπάθεια ευαισθητοποίησης πολιτών για την πρόληψη της ρύπανσης ακτών και θαλασσών με απορρίμματα.

HELMEPA (2)

Καθαρισμός από Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη

Εν μέσω πανδημίας οι 2.318 εθελοντές οργάνωσαν και συμμετείχαν σε 82 δράσεις καθαρισμού ακτών και βυθού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Από την Αλεξανδρούπολη και τη Νήσο Καστό στο Ιόνιο Πέλαγος μέχρι τη Φολέγανδρο και την Κρήτη.

Με σύνθημα «Καθαρίζουμε ακτές και βυθό με ασφάλεια» και τηρώντας τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, παιδιά και νέοι, μέλη των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι» αντίστοιχα, και άλλοι μαθητές και εκπαιδευτικοί 35 Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και άλλων εκπαιδευτικών φορέων, Αξιωματικοί ΛΣ 5 Λιμεναρχείων, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων και απλοί πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα ενεργούς συμμετοχής και συλλογικής προσπάθειας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Οι εκπλήξεις στα απορρίμματα

Οι εθελοντές συνέλεξαν και κατέγραψαν 103.548 απορρίμματα συνολικού βάρους 12 τόνων.

Μεγάλο μέρος των οποίων ανακυκλώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανάκτησης-Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

Η ανάλυση των «ευρημάτων» εμπεριείχε εκπλήξεις. Για πρώτη φορά φέτος τα αποτσίγαρα εκτοπίστηκαν στη δεύτερη θέση των πολυπληθέστερων απορριμμάτων και τη θέση τους πήραν τα θρυμματισμένα κομμάτια πλαστικού.

Οι πρωταγωνιστές στην πρώτη δεκάδα απορριμμάτων

Η πρώτη δεκάδα κυριαρχείται από την παρουσία των πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη.

Αυτά, έχουν μεγάλο χρόνο παραμονής στο περιβάλλον και σταδιακά διασπώνται σε μικροπλαστικά που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.

HELMEPA PRESS INFOGRAPHIC1 768x362

Στους φορείς που συμμετείχαν και τους συντονιστές των δράσεων η HELMEPA απένειμε αναμνηστικό δίπλωμα, ενώ για το φετινό απολογισμό η Πρόεδρος της HELMEPA κα Σεμίραμις Παληού δήλωσε:

«Συγχαίρουμε όλους τους εθελοντές για τη συμμετοχή τους κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες και αντίξοες συνθήκες, καθώς χάρη σε εκείνους οι καθαρισμοί μετατρέπονται σε φάρο ελπίδας που οδηγεί και εμπνέει τις δράσεις για την υποστήριξη των θαλασσών μας».

Οι εθελοντές

Βροντερό «παρών» έδωσαν οι ακόλουθες εταιρείες-μέλη της HELMEPA και άλλοι φορείς της ευρύτερης ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας που οργάνωσαν καθαρισμό παραλιών με στελέχη και τις οικογένειές τους:

 • Αthenian Sea Carriers στο Μαραθώνα
 • Βlue Star Ferries στην Πάτμο
 • Danaos Shipping στην παραλία Ελληνικού
 • Diana Shipping και Kyla Shipping στην ακτή του ΣΕΦ στο Νέο Φάληρο
 • DNV-GL στο Καβούρι Βουλιαγμένης
 • Franman στην παραλία Σχινιά
 • ΚPMG στις παραλίες Εδέμ Παλ. Φαλήρου και Μαραθώνα
 • Propeller Club στην παραλία Βοτσαλάκια Πειραιά
 • YES FORUM στην παραλία Αλίμου

Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η συμμετοχή:

 • 80 εθελοντών-δυτών σε 14 υποβρύχιους καθαρισμούς σε Άσσο Κορινθίας, Ελευσίνα, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Κιάτο, Λουτράκι, Πάχη Μεγάρων, Φηρά Σαντορίνης και Ψάθα.
 • Της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Δήμων Άνδρου, Κέας, Λέρου και Σαμοθράκης.
 • Της Μεταβατικής Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων «ΜΕΤΑΔραση» στη Σάμο
 • Του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικής Ηθικής-ΕΒΕΝ, της Λέσχης Ανδρίων, του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, της Λέσχης Ελλήνων Αλεξιπτωτιστών Μαγνησίας και της ΜΚΟ ΟΙΚΟ-Πάτμος.
 • Εταιρειών και φορέων της τουριστικής βιομηχανίας όπως Expedia Group, Goldair Handling και Parga Beach.
 • Του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και πρωτοβουλιών πολιτών όπως «Λέσβος Χωρίς Πλαστικά».

Η λίστα των φορέων που συμμετείχαν στον Παγκόσμιο Καθαρισμό Ακτών 2020 βρίσκεται στο σύνδεσμο εδώ.

HELMEPA

Λίγα λόγια για τη HELMEPA

H Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMEPA είναι ο εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ίδρυσαν το 1982 στον Πειραιά, Έλληνες ναυτικοί και πλοιοκτήτες, με στόχο την εξάλειψη της ρύπανσης που τα πλοία προκαλούν.
Αποστολή της η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στη ναυτιλία, “από τον πλοιοκτήτη μέχρι τον τελευταίο ναύτη”. Και η ενίσχυση πνεύματος ασφάλειας μέσα από συνεχή πληροφόρηση και επιμόρφωση το ανθρώπινου παράγοντα.
Με σύνθημα «Να Σώσουμε τις Θάλασσες», οι εθελοντές Μέλη – ναυτικοί, εταιρείες και πλοία – υποστηρίζουν με συνέπεια την πρωτοβουλία αυτή.
Παράλληλα με δραστηριότητες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού σε όλη τη χώρα.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤελεσίγραφο Πελόσι σε Πενς, να απομακρύνει τον Τραμπ από την εξουσία εντός 24 ωρών
Επόμενο άρθροΤΡΑΙΝΟΣΕ: Φτάνει στην Ελλάδα το πρώτο τρένο νέας γενιάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ