Αρχική Ενέργεια Τομέας προτεραιότητας η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ

Τομέας προτεραιότητας η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ

0
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ D. BROUILLETTE (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ D. BROUILLETTE (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ όχι μόνο βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας, Dan Brouillette, αλλά αποτελεί παράλληλα έναν από τους 6 τομείς προτεραιότητας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των 2 χωρών. Ενώ, ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντησή του D. Brouillette, με τον Έλληνα ομόλογό του, Κωστή Χατζηδάκη.

Μάλιστα, η εν λόγω συνεργασία είναι διαρκώς ενισχυόμενη και δεν αφορά μόνο τους δύο ετέρους αλλά και την ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στην οποία η Ελλάδα προσπαθεί να αναχθεί σε ενεργειακό και κόμβο και σημείο αναφοράς.

Ορίζοντας αμερικανικών επενδύσεων

Αντικείμενο των συνομιλιών μεταξύ άλλων αποτέλεσε και η προοπτική να προκύψουν περεταίρω αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας, ιδίως στον ενεργειακό τομέα και συμπίπτουν με τη γενικότερη κυβερνητική προσπάθεια να εκτοξεύσει την επενδυτική δυνατότητα στην Ελλάδα.

Φάνηκε μάλιστα, πως υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων προς την κατεύθυνση εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, με κοινό το όραμα για ειρήνη, σταθερότητα, αλλά και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, η γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, συμμετείχαν o αναπληρωτής γραμματέας του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Ενέργειας, Matthew Zais, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt και ο οικονομικός σύμβουλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Chip Laitinen.

Συνάντηση Κωστή Χατζηδάκη με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Dan Brouillette

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ - BROUILLETTEΣε συνέχεια της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό, ο Dan Brouillette, συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του, Κωστή Χατζηδάκη, στην οικία του Aμερικανού πρέσβη, παρουσία του κ. Geoffrey Pyatt και υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων, όπου είχαν εκτενή συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δυο υπουργών συζητήθηκαν όλες οι πτυχές των διμερών ελληνοαμερικανικών ενεργειακών σχέσεων,  με ιδιαίτερη έμφαση στη διεύρυνση της παρουσίας στην Ελλάδα αμερικανικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ, των έξυπνων δικτύων και της αποθήκευσης ενέργειας. Υπογραμμίσθηκε επίσης η σημασία των εξαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, οι οποίες κατά το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους κάλυψαν περίπου το 50% του συνόλου των εισαγωγών ΥΦΑ της χώρας.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις σε μια σειρά μεγάλων έργων ενεργειακών διασυνδέσεων που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής στους τομείς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη μνεία έγινε στις προοπτικές σύσφιξης των ενεργειακών σχέσεων Ελλάδος-Βόρειας Μακεδονίας, την προοπτική ολοκλήρωσης του τερματικού επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, του ελληνο-βουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου και της ολοκλήρωσης του αγωγού ΤΑΡ με τον οποίο και εγκαινιάζεται η στρατηγική του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.

Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Brouillette αναγνώρισαν επίσης τη σημασία που έχει η ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών τόσο στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμμετοχής των ΗΠΑ στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum-EMGF) με την ιδιότητα του παρατηρητή όσο και στο πολυμερές πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) που εγκαινιάστηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2019.

Διαφήμιση