Αρχική Ειδήσεις Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία

0
Αμεα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

«Για πρώτη φορά στην χώρα υπάρχει ένα ολοκληρωμένο κείμενο, ένα Σχέδιο Εθνικής Δράσης, που θέτει ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους, ώστε να αντιμετωπιστεί στην ολότητά του ένα σύνθετο πρόβλημα».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (ΕΣΔ) για τα Δικαιώματα των Ατόμων Με Αναπηρία.

«Ως άνθρωπος, που είχε το προνόμιο να μεγαλώσει σε ένα σπίτι με ένα άτομο, τη μητέρα μου, που είχε κινητικές δυσκολίες, ίσως αισθάνομαι μεγαλύτερο το βάρος της ευθύνης να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με έναν ολιστικό τρόπο», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Πρώτο βήμα αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Προφανώς και θα κριθούμε κατά την υλοποίηση του.
Στέκομαι με προσοχή στο μηχανισμό παρακολούθησης και αξιολόγησης όλων των επί μέρους δράσεων σε 6 πυλώνες και 30 στόχους.

Πρόκειται για ένα περίπλοκο εγχείρημα, καθώς κάθε κατηγορία ΑΜΕΑ έχει την δική της ιδιαιτερότητα».

ΑμεΑ

6 πυλώνες και 30 στόχοι

Στο ΕΣΔ προβλέπονται έξι πυλώνες και 30 στόχοι για την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης και συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.

Με τις δράσεις που θα αναπτυχθούν το κράτος δεν θα εξαντλεί τον προστατευτικό του ρόλο σε παροχές. Αλλά οικοδομεί, όπως οφείλει, μία σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη που είναι Άτομο με Αναπηρία, η οποία αντανακλά το ενδιαφέρον και τη μέριμνα για κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του.

Οι στόχοι του ΕΣΔ

Στους στόχους του ΕΣΔ, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων:

  • Η ενίσχυση και ανανέωση του σώματος ιατρών των ΚΕΠΑ ώστε συνολικό δυναμικό να ανέλθει τουλάχιστον σε 1.200 άτομα σε πανελλήνια κλίμακα για την ταχύτερη λειτουργία των επιτροπών.
  • Η δημιουργία πολλαπλών σημείων εξέτασης στην Αθήνα, µε κριτήρια την προσβασιμότητα και τη διασφάλιση της πληρότητας αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού προς αποφυγή αναβολών και καθυστερήσεων.
  • Ψηφιοποίηση διοικητικών διαδικασιών, όπως η υποβολή αίτησης και η έκδοση πιστοποιητικού αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ για την απονομή των αναπηρικών συντάξεων που χορηγούνται από τον e-ΕΦΚΑ, των προνοιακών επιδομάτων που χορηγούνται από τον ΟΠΕΚΑ και λοιπών παροχών.
  • Αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων. Μείωση φορολογικών συντελεστών και θέσπιση απαλλαγών και διευκολύνσεων για τα Ατοµα µε Αναπηρία.

ΑΜΕΑ

Μέριμνα για τα παιδιά

Στόχος είναι η διευκόλυνση γονέων που έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους, µε την πράξη «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Αυτή αφορά την παροχή υπηρεσιών φροντίδας. Καθώς και φύλαξης παιδιών σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, ως εξής:

  • Παιδιά µε αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας.
  • Παιδιά µε ελαφράς µορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
  • Παιδιά µε αναπηρία ή/και εφήβους ή/και άτοµα µε νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών µε Αναπηρίες.

Δείτε αναλυτικά το ΕΣΔ για τα Δικαιώματα των Ατόμων Με Αναπηρία

 

Διαφήμιση