Αρχική COVID-19 Την ίδια μέρα έναρξη των εμβολιασμών στις χώρες της ΕΕ-Το σχέδιο της...

Την ίδια μέρα έναρξη των εμβολιασμών στις χώρες της ΕΕ-Το σχέδιο της Ελλάδας

0
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει…πολυγλωσσία σε κλειδώματα και μέτρα περιορισμού διασποράς COVID-19, αλλά στο σχέδιο εμβολιασμών φιλοδοξεί να βρει τον κοινό βηματισμό της.

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πριν από λίγο πως ο εμβολιασμός COVID-19 θα γίνει ταυτόχρονα στις χώρες.

Και τα 27 κράτη της ΕΕ θα είναι σε θέση να «ξεκινήσουν την ίδια μέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού.

«Όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς την ίδια ημέρα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αν και κανείς δε γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία που θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, οι χώρες προετοιμάζονται πυρετωδώς.

Στόχος είναι με το που θα παραλάβουν τις πρώτες δόσεις να ξεκινήσουν να εμβολιάζουν τους πολίτες τους.

ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS ΝΕWSBOMB
Κυριάκος Μητσοτάκης Φωτό: ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS /ΝΕWSBOMB

Πως θα γίνονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Οι μαζικοί εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στη χώρα μας στις αρχές Ιανουαρίου. Το πλάνο για τον εμβολιασμό, παρουσίασε χθες Τρίτη 15 Δεκεμβρίου στην Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η πατρίδα μας καλείται να αναμετρηθεί με το νέο μεγάλο στοίχημα του μαζικού εμβολιασμού, υπογράμμισε.

Είναι μία ακόμα πρωτόγνωρη πρόκληση. Δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις, ούτε υπάρχει αποκρυσταλλωμένη εμπειρία.

Υπάρχει, όμως, η αδήριτη, η αδιαπραγμάτευτη ανάγκη αυτή η μεγάλη άσκηση να ολοκληρωθεί με ταχύτητα και με επιτυχία.

Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρωτοβουλία που έχει πάρει ο Υπουργός Υγείας, οργανώνει και εφαρμόζει ένα Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού. Ώστε η θωράκιση κατά του κορονοϊού να φτάσει δωρεάν σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά του τόπου.

Με προτεραιότητα την οποία θα καθορίσει, με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού».

Η ανοσία της αγέλης

Για την ανοσία της αγέλης και το τέλος της πανδημίας, πρέπει να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού.

Η χώρα μας εκτιμάται πως θα φτάσει σε αυτό το επίπεδο την άνοιξη. Και μέχρι τότε είναι απαραίτητο να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας.

εμβόλιο, κορονοϊός

Ποιοι εμβολιάζονται πρώτοι-Τα κέντρα εμβολιασμών

Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν θα περιλαμβάνονται στις ομάδες πληθυσμού που θα εμβολιαστούν. Κι αυτό επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία από τις κλινικές μελέτες των εμβολίων.

  • Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς με προτεραιότητα σε όσους είναι στις ΜΕΘ, στους θαλάμους COVID-19 και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.
  • Θα εμβολιαστούν οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας.
  • Θα ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για τους οποίους η αρμόδια επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει την προτεραιοποίηση.

Με δεδομένο ότι τα περισσότερα χρόνια νοσήματα συναντώνται στις μεγαλύτερες ηλικίες, θα ακολουθηθεί μια διαδικασία προτεραιότητας. Με βάση την ηλικία συνυπολογιζόμενα, όμως, τα υποκείμενα νοσήματα.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, σε υφιστάμενες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσω 65 Κινητών μονάδων που θα εμβολιάζουν όσους δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο.
Καθώς και σε ιδιωτικά κέντρα πρωτοβάθμιας Υγεία, εξυπηρετώντας κυρίως τα αστικά κέντρα Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία των ραντεβού με τρεις τρόπους

  • Θα αποστέλλεται μήνυμα στο κινητό ή email στους πολίτες, καλώντας τους να κάνουν το εμβόλιο. Μοναδική προϋπόθεση είναι η εγγραφή των πολιτών στο σύστημα της Άυλης συνταγογράφησης.
    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μήνυμα στο κινητό ή στο ηλεκτρονικό ταχυρομείο θα περιλαμβάνει ένα προκαθορισμένο ραντεβού με ημερομηνία και ώρα καθώς και το εμβολιαστικό κέντρο όπου πρέπει να πάει ο πολίτης.
    Θα υπάρχει η δυνατότητα να απαντήσει «αποδέχομαι» πιθανώς στέλνοντας ένα μήνυμα με τον αριθμό 1, ή «δεν αποδέχομαι» με άλλο αριθμό όπως θα αναφέρεται στις οδηγίες που θα αναφέρονται στο μήνυμα.
    Από τη στιγμή που κάποιος αποδεχθεί το ραντεβού, τότε δε χρειάζεται να κάνει τίποτα περισσότερο από το να παραστεί την ημέρα και την ώρα που έχει οριστεί στο εμβολιαστικό κέντρο.
  • Μέσα από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Καταχωρώντας τον ΑΜΚΑ του, θα μπορεί κανείς να διαπιστώνει εάν ανήκει στις ομάδες που κατά προτεραιότητα εμβολιάζονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και εφόσον πληροί τα κριτήρια να κλείσει ραντεβού.
  • Πρόβλεψη θα υπάρχει για όσους πολίτες δε διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες. Στο σημείο αυτό αναμένεται να συνδράμουν τα σχεδόν 11.000 φαρμακεία, με τους φαρμακοποιούς να διευκολύνουν τους πολίτες στο κλείσιμο του ραντεβού για τον εμβολιασμό, είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά.

 

Διαφήμιση