Αρχική COVID-19 Συναγερμός στην Ευρώπη για το μεταλλαγμένο στέλεχος COVID-19-Τι λένε οι ειδικοί για...

Συναγερμός στην Ευρώπη για το μεταλλαγμένο στέλεχος COVID-19-Τι λένε οι ειδικοί για την δράση του εμβολίου

0
κορονοϊός μάσκα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε κατάσταση συναγερμού η Ευρώπη για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος COVID-19, που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε χώρες της ΕΕ.

Η μετάλλαξη COVID-19 εντοπίστηκε επίσης σε ασθενείς στην Ιταλία, την Ολλανδία και τη Δανία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τα μέλη της ΕΕ να “ενισχύσουν τους ελέγχους τους”, λόγω της νέας μετάλλαξης.

Λίγες μέρες πριν η Ευρώπη ξεκινήσει τους μαζικούς εμβολιασμούς, για την ανησυχητική αυτή εξέλιξη η ΕΕ συγκαλεί συνεδρίαση.

Σήμερα Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, στις 12 ώρα Ελλάδος πραγματοποιείται έκτακτη Συνεδρίαση της Επιτροπής του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ.
Με στόχο η κοινή στρατηγική αντιμετώπισης της απειλής.

Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί για το θέμα και στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι χώρες κλείνουν τα σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η πρώτη απάντηση στην μετάλλαξη ήταν οι χώρες -η μία μετά την άλλη- να κλείσουν τα σύνορα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πτήσεις, δρομολόγια πλοίων και τρένων ακυρώθηκαν σε Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Φινλανδία και Δανία. Το μέτρο ισχύει από χθες Κυριακή 20 Δεκεμβρίου και για τουλάχιστον 48 ωρών.
Οι ταξιδιώτες που φθάνουν στην Ελλάδα από τη Βρετανία θα μπαίνουν σε καραντίνα 7 ημερών.

Αρκετές χώρες εκτός ΕΕ πήραν παρόμοια μέτρα όπως το Ισραήλ, η Τουρκία, το Μαρόκο, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία, το Ελ Σαλβαδόρ και ο Καναδάς. Η λίστα μεγαλώνει ώρα με την ώρα, ενώ ακόμα δεν έχουν ανακοινώσει οι ΗΠΑ, αν θα προχωρήσουν σε μέτρα.

Χάος στο Χίθροου από εγκλωβισμένους επιβάτες

Εικόνες χάους καταγράφηκαν έως αργά το βράδυ της Κυριακής στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στη Μεγάλη Βρετανία, το Χίθροου του Λονδίνου.
Λόγω της απαγόρευσης των πτήσεων από τη Βρετανία από τις παραπάνω χώρες, εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο εκατοντάδες ταξιδιώτες.

Διαφορετικές απόψεις για την δράση του εμβολίου COVID-19 στο μεταλλαγμένο στέλεχος

Τα εμβόλια COVID-19 “εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά” κατά της ταχείας εξάπλωσης μεταλλαγμένου στελέχους,  σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν είπε στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ZDF ότι “σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, το νέο στέλεχος δεν έχει καμία επίδραση στα εμβόλια”.

Επικαλούμενος τις συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, ο κ. Σπαν είπε ότι τα εμβόλια, θα παραμείνουν αποτελεσματικά”.

Σύμφωνα με το BBC που επικαλείται Βρετανούς επιστήμονες προς το παρόν τα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό μετά και από αυτή την μετάλλαξή του.

Τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθούν σε διάφορα μέρη του ιού, οπότε παρόλο που ένα μέρος της ακίδας έχει μεταλλαχθεί, τα εμβόλια θα πρέπει να εξακολουθούν να λειτουργούν.

“Η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει το εμβόλιο, τόνισε μεταξύ άλλων η Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Παρασκευή Κατσαούνου, στο 29ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο.

Κι αυτό γιατί έχει φτιαχτεί χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό, το οποίο έχει σχέση με τον τρόπο με τον οποίο ο ιός προσβάλλει τα κύτταρα μας”.

Ανησυχεί ο Χαράλαμπος Γώγος, για την μετάλλαξη και τα εμβόλια

Ανησυχεί για τις μεταλλάξεις των ιών και το εμβόλιο, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος. Ο κ. Γώγος μίλησε στο MEGA για το θέμα.

“Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο ιός μεταλλάσσεται συχνά, είπε ο Χαράλαμπος Γώγος. Τώρα έχουμε έναν καινούργιο ιό που φαίνεται ότι έχει παρουσιαστεί στην Αγγλία. Και αποδόθηκε σε αύξηση της μεταδοτικότητας του.

Οι ιοί προσπαθούν να επιβιώσουν. Και κάνουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, αλλά μειώνουν τη θνητότητα.

Οι μεταλλάξεις των ιών αποτελούν κίνδυνο για το εμβόλιο. Από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχουμε καμία εικόνα ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο.

Το θέμα είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε περισσότερα στοιχεία. Είναι κάτι που μας απασχολεί”.

Σχετικά με το αν θα διακοπούν οι πτήσεις από τη Βρετανία, όπου εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, ο κ. Γώγος είπε:

“Είχαμε μια γρήγορη συζήτηση εχτές και σήμερα θα έχουμε μια πιο εκτεταμένη, με βάση και τα δεδομένα τα δικά μας.

Πρέπει να παρθεί μια απόφαση κεντρικά, δεν υπάρχει τόσο βάρος ώστε να μπούμε σε ολικό αποκλεισμό. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει κεντρική οδηγία για το τι θα κάνουμε με τον κόσμο από την Βρετανία.

Τώρα, όποιος έχει έρθει από Βρετανία θα κάθεται καραντίνα 7 ημέρες, και θα γίνεται και γρήγορο τεστ 72 ώρες πριν έρθει, αλλά και αφού έρθει, σε όλους”.

Ο συνωστισμός στους δρόμους

Για τις συνθήκες συνωστισμού που παρατηρούνται στους δρόμους, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «φυσικά και με ανησυχεί ο συνωστισμός που παρατηρείται.

Έχουμε μιλήσει για το ρεβεγιόν, έχουμε πει ότι πρέπει να προσέξουμε το click away, αλλά αυτό που γίνεται δεν οφείλεται στο click away.

Καλό θα είναι να μαζευτεί ο κόσμος, και να μη δημιουργείται τέτοιος συγχρωτισμός και σε στενούς δρόμους, όπως είναι η Ερμού”.

Το ρεβεγιόν

“Όταν θέλουμε να κάνουμε το ρεβεγιόν, αυτή την οικογενειακή συνάντηση που θα κάνουμε στο σπίτι μας, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι καλά και δεν έχουν εκτεθεί.

Όταν γυρίζουμε όλη τη βδομάδα, δεν ξέρουμε σε τι έχουμε εκτεθεί. Στο ρεβεγιόν πρέπει να είμαστε άνθρωποι της ίδιας οικογένειας, που τους γνωρίζουμε και που ήταν υγιείς τον προηγούμενο καιρό.

Το να κάνει κάποιος rapid test έχει ένα ποσοστό ασφαλείας. Αλλά η αρχή του μικρού αριθμού ατόμων που θα συγκεντρωθούν, είναι ανεξάρτητη από το αν έχει γίνει rapid test.

Ο αριθμός των καλεσμένων πρέπει να είναι αυτός που έχει αποφασιστεί και να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ας είμαστε υπομονετικοί, τελευταία χρονιά ελπίζω πως θα είναι.

Θέλουμε να πάμε στα εμβόλια με τα καλύτερα πιθανά δεδομένα για τη διασπορά. Θα πρέπει να πάμε με τη χαμηλότερη κατά το δυνατό διασπορά, να κάνουμε τα εμβόλια μας, για να μπορέσουμε σιγά σιγά να ανασάνουμε”.

Δείτε τις δηλώσεις του Χ. Γώγου στο MEGA

Διαφήμιση