Αρχική Πολιτισμός Σε τι δίνουμε μεγαλύτερη αξία στη ζωή;

Σε τι δίνουμε μεγαλύτερη αξία στη ζωή;

0
οικογένεια-αξίες
Διαφήμιση

Ο κάθε άνθρωπος διακατέχεται από κάποιες αξίες οι οποίες αποτελούν ορόσημο για τη ζωή του. Αυτές οι αξίες ασκούν επιρροή σε κάθε τομέα. Όσο περνάνε τα χρόνια οι εποχές γίνονται όλο και πιο περίπλοκες, κάνοντας τις αξίες και την κατανόηση τους ιδιαίτερα σημαντικές. Οι βασικές αξίες μπορούν να καθορίσουν τα ιδανικά, τα ενδιαφέροντα, τις πολιτικές προτιμήσεις, τις περιβαλλοντικές απόψεις, ακόμη και τις επιλογές επαγγέλματος. Ποιες είναι λοιπόν οι πιο σημαντικές αξίες στην ζωή ενός ανθρώπου;

Με δεδομένα από μισό εκατομμύριο έρευνες σε 152 διαφορετικές γλώσσες, η Valuegraphics προσδιορίζει 56 αξίες που επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Με βάση ένα σύνολο δεδομένων ανακαλύπτει ποιες είναι οι πιο σημαντικές αξίες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Οι δέκα πιο σημαντικές αξίες

Την πρώτη θέση στην λίστα με τις πιο σημαντικές κατέχει, χωρίς να αποτελεί κάποιου είδους έκπληξη, η οικογένεια.

Στη συνέχεια ως οι δέκα πιο σημαντικές αξίες καθορίζονται οι σχέσεις, η οικονομική ασφάλεια, το ανήκειν, η κοινότητα, η προσωπική ανάπτυξη, η αφοσίωση, η θρησκεία/πνευματικότητα, η εργασιακή ασφάλεια και η προσωπική ευθύνη. 

Τόσο από επιχειρηματικό όσο και από ηγετικό πλαίσιο, οι αξίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καθώς μπορούν να καθοδηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι και οι καταναλωτές λαμβάνουν τις αποφάσεις τους. Καθώς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, διαφορετικές εμπειρίες μπορούν να «εμπλέξουν» τις πιο σημαντικές αξίες τους.

“Εάν μπορείτε να καταλάβετε τι είναι που ενδιαφέρει περισσότεο το κοινό-στόχο σας, έχετε μια πραγματική ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε δεδομένα για να καταλάβετε πώς να αλληλεπιδράσετε για να τους επηρεάσετε και να τους παρακινήσετε,” υπογραμμίζει ο David Allison, ιδρυτής της Valuegraphics.

σημαντικές αξίες ζωής
Εικόνα: weforum.org

Στην συνέχεια της λίστας αξιών

Στη συνέχεια του καταλόγου, ανάμεσα στις πιο σημαντικές αξίες συγκαταλέγεται οι βασικές ανάγκες, η αρμονία, η υγεία και ο κατάλογος συνεχίζει.

Ένα στοιχείο του καταλόγου που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι αξίες του πλούτου και του χρήματος βρίσκονται πιο χαμηλά στη λίστα, από ότι ίσως θα περιμέναμε.

Αντίθετα, ο σεβασμός και η συμπόνια βρίσκονται πιο κοντά στην κορυφή, με τον σεβασμό να κατέχει την 15η θέση και την συμπόνια την 16η.

Διαφορές κατάταξης αξιών ανά περιοχές

Παρόλο που μεταξύ των διάφορων πολιτισμών παρουσιάζονται πολλές ομοιότητες, παρατηρούνται ταυτόχρονα και πολλές διαφορές.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αξία της ηθικής.

Είναι μία αξία που παρουσιάζει αποκλίσεις μεταξύ των περιοχών. Στη Μέση Ανατολή ήταν η δεύτερη πιο σημαντική αξία, ενώ στη Κεντρικής και Νότιας Αμερική βρισκόταν πιο κάτω στον κατάλογο αξιών.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η αξία της υπομονής. Η Αφρική την κατατάσσει στις πέντε κορυφαίες αξίες της. Ενώ, σε παγκόσμιο επίπεδο κατατάσσεται περίπου στη μέση της λίστας.

Η σημασία της κατανόησης των σημαντικών αξιών

Ο κόσμος γίνεται διαρκώς και πιο περίπλοκος και έτσι η κατανόηση των σημαντικών αξιών της ζωής μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση πολλών πραγμάτων, όπως στην έρευνα των καταναλωτών, στο μάρκετινγκ, στην ηγεσία και στην ψυχολογία.

Πηγή: weforum.org

Διαφήμιση