Αρχική Ειδήσεις Σαρλ Μισέλ: “Εξετάζουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας”

Σαρλ Μισέλ: “Εξετάζουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας”

0
Σαρλ Μισέλ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίνει το στίγμα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής θα αποτελέσει “σημείο διακοπής” στις διμερείς σχέσεις.

Σαρλ Μισέλ: “Εχθρική η ρητορική της Τουρκίας”

Όπως υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ “θα έχουμε μία συζήτηση κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου. Και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε.

Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο. Και η αξιολόγηση μας είναι αρνητική με την διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής”.

Το Κογκρέσο επιθυμεί κυρώσεις

Η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχεται μετά την είδηση ότι νομοσχέδιο 2021 για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) στις ΗΠΑ προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Η Άγκυρα προκάλεσε και πάλι την Ουάσιγκτον, αλλά και τη νατοϊκή συμμαχία. Αγοράζοντας από τη Ρωσία αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 αντί των αμερικανικών Πάτριοτ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία είχε δοκιμάσει τη 16η Οκτωβρίου το αμυντικό σύστημα S-400. Το οποίο η Ουάσιγκτον θεωρεί ασύμβατο με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ.

Το νομοσχέδιο αποφαίνεται ότι η απόκτηση των S-400 συνιστά μια “σημαντική συναλλαγή” (λεκτικό του νόμου CAATSA).

Και ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων). Καθώς και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του.

“Η απόκτηση από την κυβέρνηση της Τουρκίας του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία που ξεκινά στις 12 Ιουλίου 2019, αποτελεί ‘σημαντική συναλλαγή’.
Αυτό περιγράφεται στην ενότητα 231 του νόμου CAATSΑ. Το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου (αμυντικός προϋπολογισμός για το 2021), ο πρόεδρος πρέπει να επιβάλλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του Νόμου CAATSA σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει ασχολήθηκε με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400″.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μετά το πέρας ενός χρόνου ο πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι:

  • Η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της δεν κατέχει πλέον το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή ένα σύστημα που το έχει διαδεχθεί.
  • Κανένας υπάλληλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή του αμυντικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν λειτουργούν ούτε συντηρούν εντός της Τουρκίας κανένα σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή σύστημα που το έχει διαδεχθεί.

Ο πρόεδρος έλαβε αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι αυτή δεν θα εμπλέκει εν γνώσει της. Ή δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε ξένο να συμμετάσχει εκ μέρους της στην άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας για την επαναπόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που υπόκειται σε κυρώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA.

 

 

Διαφήμιση