Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”: Εξαντλήθηκαν τα χρήματα στα 13 λεπτά που άνοιξαν οι αιτήσεις στην...

“Εξοικονομώ-Αυτονομώ”: Εξαντλήθηκαν τα χρήματα στα 13 λεπτά που άνοιξαν οι αιτήσεις στην Κρήτη

0
εξοικονομώ κατ'οίκον
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μέσα σε 13 λεπτά από το άνοιγμα των αιτήσεων στο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, υπερκαλύφθηκε το ποσό για την Περιφέρεια Κρήτης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του parakritika.gr, η πλατφόρμα άνοιξε στις 10 ακριβώς και μετά από 13 λεπτά δεν υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και μονοκατοικιών έσπευσαν να προλάβουν την κατάθεση των σχεδίων για τις επιλέξιμες προς χρηματοδότηση παρεμβάσεις.

Στην Κρήτη για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, αναλογούν 30 εκατ. ευρώ. Και το ποσό εξαντλήθηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ.

“Με τα τεχνικά γραφεία, τους λογιστές και τους συμβούλους να εξελίσσονται σε σπρίντερ αγώνα… δευτερολέπτων”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το parakritika.gr.

το μήνυμα “δεν υπάρχει διαθεσιμότητα πόρων στην Περιφέρεια σας. Η αίτηση σας δεν μπορεί να υποβληθεί οριστικά”, εμφανίστηκε στη μεγάλη πλειοψηφία. Δημιουργώντας απείρου κάλλους καταστάσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

“Είναι τραγικό μία τέτοια επιστημονική διαδικασία να εξελίσσεται σε αγώνα δρόμου. Κοινώς ένα φαρ ουέστ όπου ο πιο γρήγορος κερδίζει”, αναφέρει στο parakritika.gr ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Σχοινοπλοκάκης.

Μεγάλο το ενδιαφέρον

Σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την πορεία της διαδικασίας στις περιφέρειες για τις οποίες έχει ανοίξει η πλατφόρμα προκύπτει ότι:

  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.40 π.μ. και υποβλήθηκαν συνολικά 4.209 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 1.382, δεσμεύοντας 29,4 εκατ. ευρώ.
    Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται γύρω στα 21.250 ευρώ.
  • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.48 το πρωί. Υποβλήθηκαν 4.729 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 2.002, δεσμεύοντας τα 44,8 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού.
    Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 22.400 ευρώ.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πλατφόρμα έκλεισε στις 10.16 το πρωί. Υποβλήθηκαν 7.985 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 2.356, δεσμεύοντας το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια (51,4 εκατ. ευρώ).
    Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 21.800 ευρώ.

Το επόμενο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” προϋπολογισμού 1 δις εντός Α’ εξαμήνου του 2021

Το επόμενο πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” θα προκηρυχθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2021. Με προϋπολογισμό τουλάχιστον 1 δις. ευρώ, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

“Η κυβέρνηση, είπε έχει ξεκαθαρίσει ότι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα θα προκηρύσσεται κάθε χρόνο όλα τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, σήμερα ανακοινώνουμε ότι το επόμενο πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό τουλάχιστον 1 δις ευρώ και θα προκηρυχθεί οπωσδήποτε εντός του α’ εξαμήνου του 2021″.

 

 

Διαφήμιση