Αρχική Επιχειρείν Ένα πρωτότυπο βιβλίο για τις σύγχρονες οικογενειακές επιχειρήσεις

Ένα πρωτότυπο βιβλίο για τις σύγχρονες οικογενειακές επιχειρήσεις

0
Μαρίκα Λάμπρου
Διαφήμιση

“Συνδυάστε τις αξίες της οικογένειας με τα σύγχρονα μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησης, σεβαστείτε το παρελθόν και ονειρευτείτε το μέλλον για να πορευθείτε με επιτυχία στο παρόν” -Μαρίκα Λάμπρου

To νέο βιβλίο της Μαρίκας Λάμπρου, “ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ -ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΝ”, επιβεβαιώνει τη τεράστια προοπτική των ελληνικών επιχειρήσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στην Ελλάδα οχτώ στις δέκα επιχειρήσεις είναι οικογενειακές και συνεισφέρουν περίπου τα δύο τρίτα του εγχώριου ΑΕΠ, είναι φανερό ότι η πρόοδος των οικογενειακών επιχειρήσεων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα συνοχής και ευημερίας όχι μόνο από επιχειρηματική και οικονομική σκοπιά, αλλά  πρωτίστως από εθνική. Και ενώ η διαδοχή αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις οικογενειακές επιχειρήσεις παντού στον κόσμο, δε λείπουν οι ευκαιρίες που θα μπορούσαν να βάλουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις στην πρώτη θέση ενδιαφέροντος της παγκόσμιας οικονομίας.

Το βιβλίο της Μαρίκας Λάμπρου «Μυστικά επιτυχίας για οικογενειακές επιχειρήσεις στη νέα εποχή» έρχεται να επιβεβαιώσει την τεράστια δύναμη και προοπτική των οικογενειακών επιχειρήσεων, και να δώσει πρακτικές συμβουλές για την εξέλιξή τους σε κόμβους οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Πραγματεύεται με παρρησία και θετικό πνεύμα τόσο τα εγγενή πλεονεκτήματα όσο και τις προφανείς αδυναμίες της πλειοψηφίας των οικογενειακών επιχειρήσεων και εξετάζει σημαντικά ερωτήματα, όπως το αν ενισχύει ή περιορίζει η οικογένεια την επιχειρηματικότητα και το αν δένει ή διαλύει η επιχειρηματικότητα την οικογένεια.

Σε ποιους απευθύνεται

Το βιβλίο αφορά ιδρυτές οικογενειακών επιχειρήσεων, γόνους ή μέλη επιχειρηματικής οικογένειας, στελέχη που εργάζονται σε οικογενειακές επιχειρήσεις, προμηθευτές ή πελάτες οικογενειακών επιχειρήσεων, συγγενείς ή φίλους επιχειρηματικών οικογενειών, αλλά και αναγνώστες που απλά ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και την οικογενειακή πλευρά της επιχειρηματικότητας.

Το υλικό προέρχεται από άμεσες ή έμμεσες εμπειρίες της συγγραφέα, από διηγήσεις, από γεγονότα, από δημοσιεύσεις, από συζητήσεις με ανθρώπους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο «μετάλαβαν της κοινωνίας» των οικογενειακών επιχειρήσεων. Η συγγραφέας ανακαλεί μνήμες από τη μικρή πατρική οικογενειακή επιχείρηση και όλο το οικοσύστημα γύρω από αυτήν, και παράλληλα αξιοποιεί άμεσες και έμμεσες εμπειρίες που προκύπτουν μέσα από 30 χρόνια αξιοσημείωτης επαγγελματικής σταδιοδρομίας σε θέσεις υψηλής ευθύνης σε μια σειρά σημαντικών ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Αναφορικά με την κρίση την οποία προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού η θέση που εκφράζεται από τη συγγραφέα είναι  ότι, παρά τις παραφωνίες, οι περισσότερες οικογενειακές επιχειρήσεις επιδεικνύουν αξιοπρόσεκτη ανθεκτικότητα απέναντι στο σαρωτικό κύμα του COVID-19. Αναδεικνύουν τον καλύτερό τους εαυτό αξιοποιώντας τις βασικές αρχές και αξίες της οικογενειακής επιχειρηματικότητας: την αλληλεγγύη, τη συνοχή, την προσαρμοστικότητα, την ευελιξία, τη συνεχή διάθεση για δημιουργία, τις ισχυρές ανθρώπινες σχέσεις με πελάτες, προμηθευτές και συνεργάτες, το νοιάξιμο για τους εργαζομένους.

Ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα

Για άλλη μία φορά, το μυστικό της επιτυχίας των οικογενειακών επιχειρήσεων έγκειται στην ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Το ξεκάθαρο μήνυμα που δίνει η συγγραφέας προς τις οικογενειακές επιχειρήσεις είναι απλό και ισχυρό: Συνδυάστε τις αξίες της οικογένειας με τα σύγχρονα μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησης, σεβαστείτε το παρελθόν και ονειρευτείτε το μέλλον για να πορευθείτε με επιτυχία στο παρόν.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη με πρόλογο του καθηγητή επιχειρηματικότητας οικογενειακών επιχειρήσεων, πρύτανη του πανεπιστημίου UCLan Cyprus και Honorary Fellow του Πανεπιστημίου Cambridge, Πανίκκου Πουτζιουρή, ο οποίος χαρακτηριστικά σημειώνει: «Το βιβλίο εντέχνως κρούει τον κώδωνα σε πρωτομάστορες – πρωταγωνιστές επιχειρηματίες που ηγούνται οικογενειακών μονάδων, προκειμένου να αναθεωρήσουν τη φόρμουλα που βασίζεται σε παραδοσιακές και καθιερωμένες παραδοχές σχετικά με τον τρόπο που δρουν και αναπτύσσονται οι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις».

Είπαν για το βιβλίο

«Πολλά διδάγματα, δυνατά συμπεράσματα, χρήσιμα best practices, διοίκηση επιχειρήσεων made simple».

                                                           Βαγγέλης Αποστολάκης, Αντιπρόεδρος της KPMG στην Ελλάδα,  Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος στην KPMG Advisors

«Ταυτόχρονα με την αφηγηματική της τεχνική και την επιδέξια χρήση του επιμυθίου, ως όχημα για τη σύνοψη διδαγμάτων, το βιβλίο αποκτά και έναν ιδιότυπο “παιδευτικό” χαρακτήρα. Αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο από τους φιλαναγνώστες, αλλά κυρίως από όλους όσοι τόλμησαν ή πρόκειται να τολμήσουν την ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας».

                                                                 Γιώργος Καρανίκας, Πρόεδρος ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία   Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας)

Bio

Η Μαρίκα Λάμπρου είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων, γνωστή και για τις πρωτοβουλίες της στην προώθηση των γυναικών στις επιχειρήσεις. Σήμερα είναι μέλος ΔΣ των εταιρειών ΔΕΠΑ, Entersoft & Focus Bari. Διαθέτει περισσότερα από 30 χρόνια επιτυχημένης στελεχικής εμπειρίας σε σημαντικές ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες (BSH, HP, Microsoft, SingularLogic, Intersys, ΚΑΥΚΑΣ), τα τελευταία 15 χρόνια σε θέσεις Γενικής Διευθύντριας και CEO. Έχει δίπλωμα Χημικού Μηχανικού και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ).

Είναι Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΕ (Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων), μέλος της Επιτροπής Γυναικών του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, μέλος του NED Club (Σωματείο μη Εκτελεστικών μελών ΔΣ), mentor της Endeavor και του WoT (Women on Top).

Είναι αφοσιωμένη στις αρχές της ηγεσίας με ενσυναίσθηση, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της προσωπικής ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού

Διαφήμιση