Αρχική Καταστροφές Ποιες είναι οι κορυφαίες χώρες στην δράση κατά της κλιματικής αλλαγής

Ποιες είναι οι κορυφαίες χώρες στην δράση κατά της κλιματικής αλλαγής

0
Κλιματική αλλαγή
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία κατατάχθηκαν επίσημα στην 4η, 5η και 6η θέση αντίστοιχα, στην δράση για την κλιματική αλλαγή.

Οι τρεις πρώτες θέσεις του Δείκτη Επιδόσεων Κλιματικής Αλλαγής (CCPI) αφέθηκαν κενές. Για να συμβολίσουν το γεγονός ότι καμία χώρα δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει την επικίνδυνη κλιματική αλλαγή.

ccpi

“Παρά το ότι όλες οι χώρες είχαν δεσμευτεί, δεν έκαναν αρκετά για αποτρέψουμε την επικίνδυνη αλλαγή του κλίματος”, λέει η έκθεση του Δείκτη Απόδοσης Κλιματικής Αλλαγής 2021.

Οι ΗΠΑ ήρθαν στην τελευταία θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η χώρα έχει μειώσει δραστικά τις κλιματικές πολιτικές. Και εγκατέλειψε επίσημα τη Συμφωνία του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο.

Η βραχυπρόθεσμη δράση για την αλλαγή του κλίματος είναι απαραίτητη

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν πιο φιλόδοξα μέτρα βραχυπρόθεσμα για την πρόληψη καταστροφών.

“Οι δεσμεύσεις μηδέν για το 2050 είναι σημαντικές, δήλωσε ο Stephan Singer ανώτερος σύμβουλος του CCPI.

Αλλά δεν μας βοηθούν να επιτύχουμε τους στόχους. Και να παραμείνουμε στην τροχιά δέσμευσης κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου. 

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εθνικές συνεισφορές δεσμεύσεων του κλίματος των πλούσιων χωρών για το 2030 πρέπει να ανανεωθούν. Να προσαρμοστούν και να βελτιωθούν κατάλληλα”.

Αυτά τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στον CCPI. Την ετήσια έκθεση που παρακολουθεί την κατάσταση των μεγαλύτερων ρύπων στον κόσμο, σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Οι 57 χώρες που ταξινομούνται είναι υπεύθυνες για σχεδόν το 90% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Το CCPI εξετάζει τις:

  • Ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κάθε χώρας.
  • Κλιματικές πολιτικές.
  • Ενεργειακές στρατηγικές.

Πραγματοποιεί έρευνες με 400 ειδικούς σε θέματα περιβάλλοντος. Και αποτελείται από έναν συνασπισμό περιβαλλοντικών ομάδων. Όπως μεταξύ άλλων το Germanwatch, το Climate Action Network και το NewClimate Institute.

Η ΕΕ βρίσκεται σε σταυροδρόμι

Η ΕΕ τα πηγαίνει καλά σε σύγκριση με άλλους, ανεβαίνοντας από την 22η θέση πέρυσι στην 16η στην κατάταξη του 2021.

Αυτό οφείλεται “σχεδόν αποκλειστικά”, στις κλιματικές πολιτικές που εισήχθησαν πρόσφατα. Και αξιολογήθηκαν καλύτερα από τους ειδικούς.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες χώρες στο μπλοκ που είναι “ακραίες” όσον αφορά στην κλιματική πρόοδο. Η Ουγγαρία και η Πολωνία κατατάσσονται μεταξύ των χαμηλότερων, εν μέρει επειδή εξακολουθούν να έχουν αυξημένες εκπομπές. Η Τσεχική Δημοκρατία βρέθηκε επίσης να υστερεί.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες από την ΕΕ για να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση του Δείκτη Απόδοσης Κλιματικής Αλλαγής 2021

 

 

Διαφήμιση