Αρχική Πολιτισμός Πιστοποίηση από το υπουργείο Πολιτισμού για δύο μουσεία του ΠΙΟΠ

Πιστοποίηση από το υπουργείο Πολιτισμού για δύο μουσεία του ΠΙΟΠ

0
μουσείο
Εικόνα: piop.gr
Διαφήμιση

Τα Μουσεία Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο, πιστοποιήθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού. Τα δύο αυτά τεχνολογικά μουσεία ανήκουν στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και είναι τα πρώτα που πιστοποιούνται στο συγκεκριμένο Δίκτυο.

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία. Η Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία. Βρίσκεται σε λειτουργεία από το 2010. Έχει σχεδιαστεί με βιοκλιματικές αρχές και είναι προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ. Η μόνιμη συλλογή του δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον προβιομηχανικό πολιτισμό της περιοχής.

Το Μουσείο Περιβάλλοντος διαθέτει:

  • Εικαστικά σύνολα για τη χρήση των αντικειμένων
  • Πλούσιο εποπτικό υλικό εκπαιδευτικού χαρακτήρα
  • Μακέτες
  • Πρωτότυπες ψηφιακές αναπαραστάσεις
  • Ταινίες τεκμηρίωσης

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο

Το Μουσείο στεγάζεται στο παλιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα, στον Βόλο.

Το Μουσείο παρουσιάζει την καθημερινή ζωή στο εργοστάσιο, καθώς και όλα τα στάδια της παραγωγής διαφορετικών τύπων τούβλων και κεραμιδιών.

«Το ΥΠΠΟΑ, παράλληλα με τη διαδικασία πιστοποίησης και αξιολόγησης των ιδιωτικών μουσείων, έχει δρομολογήσει και την αντίστοιχη διαδικασία για τα Δημόσια. Η υπαγωγή των μη Δημοσίων Μουσείων στη διαδικασία της αναγνώρισής τους από το Υπουργείο Πολιτισμού δε νοείται ως υποχρεωτική, αφού πρόκειται για ιδιωτικά μουσεία. Προκειμένου να εισέλθουν αυτοβούλως στη διαδικασία της αναγνώρισης διατηρούμε τα οικονομικά κίνητρα που ήδη προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος και προσθέτουμε επιπλέον και τη δυνατότητα, εφόσον αναγνωριστούν, να απολαύσουν προνομιακό καθεστώς ως προς την ένταξή τους σε ποικίλα χρηματοδοτικά εργαλεία,» υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Διαφήμιση