Αρχική Επιλεγμένα ΗΠΑ: Οι πρώτες κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400 – Η...

ΗΠΑ: Οι πρώτες κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400 – Η Τουρκία απειλεί με αντίποινα

0
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Εικόνα: REUTERS/Tom Brenner/File Photo
Διαφήμιση

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος 5 Τούρκων αξιωματούχων, σε συνέχεια του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Κονγκρέσο.

Οι κυρώσεις θα επιβληθούν στον προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και σε ακόμα 4 Τούρκους αξιωματούχους.

Τι δήλωσε ο Μάικ Πομπέο

«Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές στην Τουρκία, στο υψηλότερο δυνατό

επίπεδο και σε πολλές περιστάσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας, καθώς και του προσωπικού της και θα παρείχε σημαντικά κεφάλαια στο ρωσικό αμυντικό τομέα, καθώς και πρόσβαση των Ρώσων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία.

Η Τουρκία, ωστόσο, αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια και τη δοκιμή των S-400, παρότι υπήρχαν διαθέσιμες εναλλακτικές, τα διαλειτουργικά συστήματα του ΝΑΤΟ, ώστε να ικανοποιήσει τις αμυντικές της απαιτήσεις. Η απόφαση αυτή έθεσε εκτός την Τουρκία από το παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35.

H σημερινή απόφαση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως την CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τις υπηρεσίες άμυνας και πληροφοριών της Ρωσίας. Καλώ επίσης την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το ζήτημα των S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις ΗΠΑ και θέλουμε να συνεχίσουμε την εδώ και δεκαετίες παραγωγική συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας, αφαιρώντας το εμπόδιο της κατοχής των S-400 από την Τουρκία, όσο το δυνατόν συντομότερα».

Η αντίδραση της Τουρκίας

Η Τουρκία απειλεί με αντίποινα, με το τουρκικό ΥΠΕΞ, να αναφέρει πως «η Τουρκία, θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα εναντίον αυτής της απόφασης» και συνεχίζει ότι θα κινηθεί με «ανάλογη απάντηση, όπως και όποτε κρίνει σκόπιμο και δεν θα διστάσει να λάβει τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας».

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here