Αρχική COVID-19 Νέες οδηγίες για το εμβόλιο Pfizer, λόγω αλλεργιών

Νέες οδηγίες για το εμβόλιο Pfizer, λόγω αλλεργιών

0
εμβόλιο-αλλεργίες
Εικόνα: pixabay/fotoblend
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, οι ΗΠΑ είναι η επόμενη χώρα στην οποία ξεκίνησε ο εμβολιασμός με το εμβόλιο BNT162b2 των Pfizer/BioNTech έναντι του SARS-CoV-2.

Στα περιστατικά αλλεργικών επεισοδίων που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο προστέθηκε άλλη μια περίπτωση, που καταγράφηκε στις ΗΠΑ.

Υγειονομικό προσωπικό έπαθε αλλεργικό σοκ

Πρόκειται για υγειονομικό προσωπικό μέσης ηλικίας στην Αλάσκα. Που εμφάνισε εξάνθημα σε όλο το πρόσωπο, δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια). Καθώς και αυξημένους καρδιακούς παλμούς (ταχυκαρδία) εντός 10 λεπτών από τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου.

Το επόμενο πρωί τα συμπτώματα είχαν υποχωρήσει πλήρως. Από το ατομικό αναμνηστικό δεν αναφέρθηκε ιστορικό προηγούμενης αλλεργίας.

Νέες επικαιροποιημένες οδηγίες για το εμβόλιο

Πλέον, έχουν εκδοθεί ενημερωμένες οδηγίες για τα κέντρα εμβολιασμού COVID-19 σχετικά με τη διαχείριση της αναφυλαξίας.Τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας.

Η αναφυλαξία είναι μια γνωστή, αν και πολύ σπάνια, παρενέργεια για οποιοδήποτε εμβόλιο.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που θα εμβολιαστούν δεν θα πάθει αναφυλαξία. Και τα οφέλη όσον αφορά στην προστασία από COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων.

Σύμφωνα με τις ανανεωμένες συστάσεις, κάθε άτομο με ιστορικό αναφυλαξίας άμεσης έναρξης σε ένα εμβόλιο, φάρμακο ή τροφή δεν πρέπει να λάβει το εμβόλιο BNT162b2.

Ακόμη, μια δεύτερη δόση του εμβολίου δεν πρέπει να χορηγείται σε όσους έχουν υποστεί αναφυλαξία στην πρώτη δόση εμβολιασμού.

Ένα πρωτόκολλο για τη διαχείριση της αναφυλαξίας και τα απαραίτητα φάρμακα πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμο κάθε φορά που χορηγείται το εμβόλιο BNT162b2.

Λήψη ιατρικού ιστορικού πριν τον εμβολιασμό

Πριν από κάθε εμβολιασμό θα πραγματοποιείται λήψη ιστορικού αλλεργικών αντιδράσεων και αναφυλαξίας, ενώ θα ακολουθεί βραχεία περίοδος παρακολούθησης προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα σημεία και συμπτώματα ενδεικτικά αλλεργικής αντίδρασης.

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here