Αρχική Μεταφορές ΕΡΓΟΣΕ: Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα της σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέα – Λιανοκλάδι

ΕΡΓΟΣΕ: Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα της σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέα – Λιανοκλάδι

0
σιδηροδρομική γραμμή
Εικόνα: Pixabay/MichaelGaida
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα του Σπερχειού ποταμού στην περιοχή διέλευσης της Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων Τιθορέας – Λιανοκλαδίου. Η διοικητική παραλαβή των έργων προς χρήση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου με υλοποιήθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ στο πλαίσιο της υπ΄αριθμόν 748/2018 σύμβασης. Η ΕΡΓΟΣΕ παρέδωσε το ολοκληρωμένο έργο στον αρμόδιο φορέα λειτουργίας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο ανατέθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ στην εταιρεία «Αφοι ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ Α.Τ.Ε.Β.Ε.» με διακριτικό τίτλο «ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε.», υλοποιήθηκαν οι εξής εργασίες:

  • Καθαίρεση υφισταμένου και κατασκευή νέου Νοτίου Αναχώματος της κοίτης του Σπερχειού ποταμού από την θέση ανάντη του Μεριστή έως την Π.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας μήκους περίπου 300 μέτρων.
  • Αποκατάσταση της επιχωματωμένης και κλεισμένη από την συσσώρευση φερτών υλικών και αυτοφυούς βλάστησης νέας κοίτης του ποταμού και διαμόρφωση νέας στάθμης ροής στη στέψη του φράγματος.

Ο σκοπός των έργων

Οι παραπάνω εργασίες πραγματοποιήθηκαν με σκοπό:

  • την εξασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των έργων υποδομής για τη διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής
  • την ασφάλεια του εθνικού οδικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης
  • την προστασία της ευρύτερης περιοχής και τη θωράκισή της απέναντι σε πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η υλοποίηση του έργου πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, δεδομένου ότι η περιοχή του ποταμού Σπερχειού προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000 και εμπίπτει στην Ζώνη Ειδικής Αξιολόγησης (GR 2440005) διατηρώντας την απαραίτητη οικολογική παροχή προς την Παλαιή κοίτη του ποταμού μέσω του τεχνικού της «Αλαμάνας».

Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου υλοποιήθηκαν κατάλληλες προσβάσεις για τον τακτικό μελλοντικό καθαρισμό, για διευκόλυνση της πρόσβασης στον ταμιευτήρα ανάντη του φράγματος (μεριστής) από τον οποίο αρδεύεται το σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων αυτής, προσδίδοντας στον Σπερχειό ποταμό ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία.

Αναφορικά με την ολοκλήρωση και παράδοση του εν λόγω έργου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστος Βίνης σημείωσε: «Βασική μας αποστολή είναι η ολοκλήρωση των έργων, η θωράκιση των έργων υποδομής και η ενίσχυση της ασφάλειας των περιοχών γύρω από τα έργα. Είμαστε υπερήφανοι που παραδώσαμε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ένα έργο που διασφαλίζει την περιοχή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλέον εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στη χώρα μας και συμβάλλει στην προάσπιση της αναπτυξιακής προσπάθειας της τοπικής κοινωνίας. Αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όπου είναι απαραίτητο».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑίτνα: Ξύπνησε το ηφαίστειο – Συντριβάνια από λάβα
Επόμενο άρθροΑυτοψίες σε ετοιμόρροπα κτήρια της Ξάνθης την Τρίτη