Αρχική Ελλάδα Brexit: Ιστορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Ηνωμένου Βασιλείου

Brexit: Ιστορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Ηνωμένου Βασιλείου

0
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε συμφωνία κατέληξε σήμερα Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Ηνωμένο Βασίλειο και μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις, για το Brexit και συγκεκριμένα για τους όρους της μελλοντικής συνεργασίας του με την Ε.Ε. Ενώ, τη συμφωνία χαιρέτισαν θετικά ηγέτες των κρατών μελών.

«Αξίζει να αγωνιστούμε για αυτή τη συμφωνία, επειδή τώρα έχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα προστατεύει τα ευρωπαϊκά μας συμφέροντα, θα διασφαλίζει τον θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει την απαραίτητη προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Τέλος, μπορούμε να αφήσουμε το Brexit πίσω μας και να κοιτάξουμε το μέλλον. Η Ευρώπη προχωρά τώρα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε με τη σειρά του: «Έχουμε φτάσει στο τέλος μιας πολύ εντατικής τετραετούς περιόδου, ιδίως τους τελευταίους εννέα μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπραγματευτήκαμε την ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και μια ολοκαίνουργια σχέση, την οποία συμφωνήσαμε επιτέλους σήμερα. Η προστασία των συμφερόντων μας υπήρξε στο επίκεντρο όλων αυτών των διαπραγματεύσεων και χαίρομαι που το καταφέραμε. Εναπόκειται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εκφράσουν τη γνώμη τους για αυτή τη συμφωνία».

Ανήμερα Χριστουγέννων η συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων

Η σχετική συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών μελών της ΕΕ (COREPER) θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στις 10:30 προκειμένου να εξεταστεί η εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου.

Ενώ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής προεδρίας, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ θα τους ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Μπόρις Τζόνσον: Η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία

Για τη “μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία” στα χρονικά έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, χαιρετίζοντας το γεγονός, ενώ τόνισε ότι η χώρα του ανέκτησε τον έλεγχο της νομοθεσίας της, των συνόρων της και των αλιευτικών υδάτων της.

«Επομένως, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω αυτό το απόγευμα ότι ολοκληρώσαμε την μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει γίνει μέχρι τώρα, ύψους 660 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως, μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου στα πρότυπα εκείνης με τον Καναδά», ανάφερε σε συνέντευξη τύπου. ΤΗν ίδια ώρα επισήμανε προς την Ε.Ε. ότι «Θα είμαστε φίλοι σας, σύμμαχοί σας, υποστηρικτές σας και, ας μην το ξεχνάμε, η κυριότερη αγορά σας».

Τέλος, προανήγγειλε τη συνεδρίαση για την έγκριση της εμπορικής συμφωνίας από την Βουλή των Κοινοτήτων στις 30 Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι την συμφωνία χαιρέτισαν διάφοροι ηγέτες της Ένωσης, χαρακτηρίζοντάς την καλή είδηση. ο Βέλγος Πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρο, δήλωσε ότι η ισχυρή συμμαχία με το Η.Β “παρέχει κρίσιμες εγγυήσεις για δίκαιο ανταγωνισμό με τις εταιρείες μας”. Ενώ, και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική προσθέτοντας ότι μέσω αυτής “βάζουμε τα θεμέλια για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας”.

Διαφήμιση