Αρχική Επιλεγμένα Υπεραλίευση: Θέτει σε κίνδυνο τουλάχιστον 56 εκατ. θέσεις εργασίας

Υπεραλίευση: Θέτει σε κίνδυνο τουλάχιστον 56 εκατ. θέσεις εργασίας

0
Υπεραλίευση
Το 1/3 των ψαριών υπεραλιεύεται, στοιχεία που επιβεβαιώνονται και από την έρευνα της WWF. Φωτό: wwf.org
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Πριν από 5 χρόνια, οι παγκόσμιοι ηγέτες συναίνεσαν να θέσουν Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν την ελαχιστοποίηση επιζήμιων χρηματοδοτήσεων αλιείας – Στόχος 14: Ζωή στο νερό. Με αφορμή, την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας, το World Economic Forum φέρνει στο επίκεντρο της ατζέντας του το πρόβλημα, υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος είναι ξεκάθαρος ως προς την παύση της υπεραλίευσης, της παράνομης και άναρχης αλιείας και της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας των αλιευτικών εμπορικών στόλων.

Αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα δεν είναι ευοίωνα εφόσον:

  • Πάνω από το 1/3 των ψαριών του πλανήτη υπεραλιεύεται
  • Κάθε χρόνο 22 δισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται σε επιδοτήσεις υπεραλίευσης, που υπερεκμεταλελεύονται τους φυσικούς πόρους των ωκεανών και θέτουν σε κίνδυνο την εξασφάλιση σίτισης και θέσεων εργασίας
  • Αυτό το ζήτημα περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης μπορεί να λυθεί με την ελαχιστοποίηση των επιζήμιων χρηματοδοτήσεων

Τα 22 εκατ. δολάρια που ξοδεύονται ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα για την χρηματοδότηση μη ελεγχόμενης αλιείας, μπορεί κυριολεκτικά να οδηγήσουν ανθρώπους στο δρόμο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ρίσκο είναι μεγάλο, όταν 120 εκατομμύρια υπάλληλοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης εξαρτώνται απευθείας από εμπορικές αλιευτικές αλυσίδες και το 91% όλων των ψαράδων και εργατών στα ψαράδικα έχουν προσληφθεί από μικρής κλίμακας τέτοιες επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, πάνω από το 90% των ψαράδων μικρής αλιευτικής ικανότητας ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες και το 90-95% των εκφορτώσεών τους αφορούν την σίτιση των τοπικών κοινωνιών.

Το 47% αφορά γυναίκες που κινδυνεύουν να πεινάσουν

Παράλληλα, εκτιμάται ότι το 47% του συνόλου του ανθρωπίνου δυναμικού σε μικρές τέτοιες επιχειρήσεις είναι γυναίκες, το οποίο στις αναπτυσσόμενες χώρες ισούται με 56 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αυτές οι θέσεις αφορούν πλειοψηφικά, στην μετέπειτα επεξεργασία και καθαρισμό των ψαριών και την πώλησή τους.

Επανερχόμενοι, στο πρόβλημα, η πλειοψηφία αυτών των χρηματοδοτήσεων πηγαίνει σε εμπορικούς αλιευτικούς στόλους και την ίδια ώρα, η άμεση επιβίωση αμέτρητων παράκτιων κοινοτήτων που βασίζεται σε μικρής κλίμακας αλιεία, τίθεται σε κίνδυνο.

Σύμφωνα, με τα φετινά στοιχεία από τον Food and Agriculture Organization, των Ηνωμένων Εθνών, το πρόβλημα της υπεραλίευσης του 1/3 των ψαριών παγκοσμίως, οφείλεται με μεγαλύτερο μερίδιο στο ότι σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, αλιεύονται ψάρια που στη συνέχεια αποστέλλονται μακριά μέσω χρηματοδοτούμενων εμπορικών αλιευτικών στόλων.

Τοπικά αποθέματα αδειάζουν από άναρχη αλιεία

Αυτοί οι στόλοι, ικανοί να διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις, καταφθάνουν σε σημεία που τα ψάρια υπάρχουν σε αφθονία, αδειάζοντας το φυσικό απόθεμα των τόπων αυτών.

Τόποι, όπου κατά κανόνα ψάρευαν τοπικοί, μικρής κλίμακας ψαράδες και έμποροι με βιώσιμο τρόπο, όπως αφορούν και τα στατιστικά που προαναφέραμε.

Τοπικοί ψαράδες στην Τυνησία
Τοπικοί ψαράδες στην Τυνησία

Ορισμένες κυβερνήσεις δε, χρησιμοποιούν δημόσιο χρήμα για να χρηματοδοτήσουν μέρος του καυσίμου που χρειάζεται για τα υπερατλαντικά αυτά ταξίδια. Μία τακτική, που έχει χαρακτηριστεί από τους επικριτές της, ως επιβλαβείς χρηματοδοτήσεις ενίσχυσης-ικανότητας, “harmful capacity-enhancing subsidies”.

Άμεση δράση με 4 επιμέρους στόχους σε εφαρμογή

Οι περισσότεροι από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης θα ωριμάσουν από το 2030, αλλά τα προαπαιτούμενα για την επίτευξη του Στόχου διαφύλαξης της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων των ωκεανών (SDG 14) κρίθηκαν τόσο επείγοντα, ώστε οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν ότι 4 από τους επιμέρους στόχους θα πρέπει να δρομολογηθούν και να τεθούν σε εφαρμογή ήδη από το 2020. Αυτοί είναι:

  • Η βιώσιμη διαχείριση και προστασία των θαλάσσιων και των παράκτιων οικοσυστημάτων ώστε να αποφευχθούν δυσμενείς επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ανθεκτικότητάς τους και ανάληψης δράσης για την αποκατάστασή τους (SDG14.2)
  • Αποτελεσματική ρύθμιση της συγκομιδής και τερματισμός της υπεραλίευσης, παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας και των καταστροφικών αλιευτικών πρακτικών, καθώς και η εφαρμογή επιστημονικά καταρτισμένων σχεδίων διαχείρισης (SDG14.4)
  • Η διαφύλαξη τουλάχιστον του 10% των παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών (SDG14.5)
  • Η απαγόρευση συγκεκριμένων μορφών χρηματοδότησης η οποία συμβάλει στην πλεονάζουσα ικανότητα και την υπεραλίευση, η ελαχιστοποίηση των κονδυλίων που συμβάλουν σε παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία και η μη εισαγωγή νέων τύπων τέτοιων χρηματοδοτήσεων (SDG14.6).

Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, εφόσον συγκηθεί ενόψει πανδημίας, για να εξετάσει μεταξύ άλλων τι έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here